La Paeria projecta diverses actuacions urbanístiques al Centre Històric per construir nous habitatges i recuperar l'activitat
Ha enderrocat subsidiàriament uns immobles a la plaça del Dipòsit, fet que permetrà arranjar la zona. També delimitarà una altra unitat d’actuació entre els carrers Múrcia i Boters, per impulsar la iniciativa privadaL’àrea de Disciplina Urbanística ha obert prop de 90 expedients al barri amb la voluntat que els propietaris tinguin els edificis i habitatges en condicions i evitin la seva degradacióL’alcalde accidental, Toni Postius, i la tinent d’alcalde Montse Pifarré han destacat l’aposta decidida per dignificar una zona emblemàtica de la ciutat perquè recuperi l’activitat i interactuï amb la ciutadania
Ha enderrocat subsidiàriament uns immobles a la plaça del Dipòsit, fet que permetrà arranjar la zona. També delimitarà una altra unitat d’actuació entre els carrers Múrcia i Boters, per impulsar la iniciativa privadaL’àrea de Disciplina Urbanística ha obert prop de 90 expedients al barri amb la voluntat que els propietaris tinguin els edificis i habitatges en condicions i evitin la seva degradacióL’alcalde accidental, Toni Postius, i la tinent d’alcalde Montse Pifarré han destacat l’aposta decidida per dignificar una zona emblemàtica de la ciutat perquè recuperi l’activitat i interactuï amb la ciutadania
L’Ajuntament de Lleida ha projectat diverses actuacions urbanístiques al Centre Històric de la ciutat per recuperar el barri amb la creació de nous espais d’habitatges, places i serveis. L’alcalde accidental i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, i la tinent d’alcalde i regidora d’aquest barri, Montse Pifarré, han fet un recorregut per la zona que ha començat a la plaça del Dipòsit, on ja s’hi està actuant. La Paeria va enderrocar subsidiàriament una sèrie de blocs que es trobaven en mal estat i amb habitatge insalubres, després que la propietat no atengués els requeriments municipals per actuar-hi. Postius ha explicat que es tracta d’una de les unitats d’actuació previstes a la plaça, que permetrà ordenar i arranjar la zona. L’objectiu, ha dit, és “dignificar una zona emblemàtica en la qual l’Ajuntament hi està destinant molts esforços per tirar-la endavant” perquè recuperi la vitalitat, l’activitat i la interacció amb la ciutadania. L’actuació, necessària per avançar en aquesta planificació, ha tingut un cost de 140.000 euros que es repercutirà als propietaris.
L’alcalde accidental ha detallat que hi ha projectada una altra unitat d’actuació a la plaça, en forma de rectangle, entre els carrers Múrcia i Boters. Urbanísticament, això permet unificar parcel·les per fer-hi promocions conjuntes, amb habitatges més grans perquè puguin traslladar-s’hi famílies. Així ho està trameten l’Ajuntament als propietaris dels immobles perquè es puguin agrupar i preveure construccions més àmplies. En aquest sentit, davant la manca d’iniciativa privada, la Paeria està treballant projectes amb promotors i possibles inversos que veuen possibilitats de desenvolupament en el Centre Històric, com a punt neuràlgic, per actuar com a revulsiu i realitzar subsidiàriament, des de planificació, la redacció del projecte de reparcel·lació i urbanització.
L’àrea de Disciplina Urbanística ha tramitat darrerament prop de 90 expedients en compliment de la normativa Urbanística. Postius ha indicat que s’ha de ser exigent amb les inspeccions tècniques d’edificis, en tenir-los en condicions, etc. per evitar que es deteriorin i vagi en detriment del barri. Per al regidor d’Urbanisme és una aposta clara i decidida per exigir el compliment de la normativa, sent contundents quan cal, “com s’ha fet, per primer cop, en l’immoble de l’antiga Sala Europa, que es va sancionar per incompliment del deure de conservació”, ha dit. En aquest cas, després de 14 multes coercitives, es va multar amb 150.000 euros l’entitat financera que hi ha al darrere, que ha pagat 90.000, ha venut l’immoble i ja s’està recuperant. Postius ha comentat que els propietaris paguen les multes coercitives i/o sancions, però no fan res més. Per això, s’ha de ser exigent perquè mantinguin els edificis en condicions per no arribar a situacions degradants i tan costoses.
La regidora del Centre Històric ha complementat les accions que s’estan treballant paral·lelament a l’àmbit urbanístic. Pifarré ha reiterat que la voluntat no és sancionar sinó exigir el mateix que s’aplica a altres barris de la ciutat perquè es pugui recuperar aquest entorn. Ha afegit que enderrocar els immobles permet esponjar el barri i prevenir la seva ocupació en unes condicions que no són habitables i que s’han d’atendre des dels Serveis Socials. Per això, Pifarré ha parlat d’altres iniciatives com l’impuls al Mercat del Pla, un motor important per dinamitzar el barri, on s’hi farà un Fab Lab (laboratori de fabricació digital, de noves tecnologies). Estarà obert a la ciutat perquè en facin ús diversos col·lectius, com centres educatius, empreses, etc. També ha apuntat l’obertura de la nova oficina de l’Institut Municipal d’Ocupació al carrer Tallada, a la casa natal del compositor i pianista lleidatà Enric Granados. A més, ha indicat que hi ha el compromís d’obrir altres serveis socials, d’ocupació, de lleure, etc. sense haver-hi de derivar més serveis socials. S’ha de tenir en compte que la Generalitat també preveu construir-hi a prop, al pati de Magisteri, el futur edifici únic de l’administració a Lleida, fet que comportarà un canvi de dinàmica a la zona, amb unes 1.300 persones treballant i moviment de ciutadans per fer-hi gestions.
Treballs a les escales del carrer Scala Dei
Postius i Pifarré, amb el regidor de Mobilitat i Serveis Urbans, Joan Ramon Castro, han visitat també els treballs que la Paeria està fent a les escales del carrer Scala Dei. S’hi està arranjant el paviment, amb el revestiment de les escales per condicionar-les i millorar-ne l’accessibilitat. L’actuació es preveu que duri dues setmanes. Les obres les stà executant Demvax Servicios Integrales, com a empresa adjudicatària del projecte. Aquests treballs s’emmarquen en una actuació conjunta que inclou l’arranjament del paviment enfonsat de la vorera de l’avinguda de Francesc Macià, que es farà a continuació.
L’adjudicació contemplava també els treballs per demolir les taules i bancs de pícnic del parc de les Basses d’Alpicat, que ja es van dur a terme al desembre. Es tractava d’unes estructures de formigó amb fibrociment, els residus dels quals es van tractar específicament. El pressupost de l’adjudicació, amb les tres actuacions, és de 41.745 euros (amb IVA).