La ciutadania aporta la seva visió i propostes al nou polígon de Torreblanca-Quatre Pilans

Una de les màximes apostes de desenvolupament industrial i logístic a Catalunya. L’alcalde accidental, Toni Postius, ha agraït la gran participació a la jornada i ha animat a la ciutadania a fer-se seu el projecte i a participar activament en les properes setmanes en la seva definició.

El projecte del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans ha rebut avui idees, propostes i opinions en la jornada de participació ciutadana que s’ha celebrat a La Llotja de Lleida.
L’alcalde accidental, Toni Postius, ha presidit aquesta sessió que forma part del procés participatiu obert fa un mes amb l’objectiu de recollir el màxim d’aportacions al Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) d’aquest nou sector industrial i logístic que, en l’actualitat, és en fase d’avanç.
Postius ha assenyalat que “el desenvolupament del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans no solament va ser una promesa electoral sinó que va esdevenir un dels projectes estratègics de l’acord de govern d’Entesa per aquesta legislatura. Avui fem realitat un somni que molts hem tingut de fa anys.
Volem que Lleida exerceixi de capital i en aquest sentit la industrialització és fonamental. Lleida és una ciutat atractiva, amb una bona qualitat de vida i unes condicions òptimes per desenvolupar projectes a escala familiar i laboral. El projecte de Torreblanca és essencial per mantenir el coneixement, créixer com a ciutat i permetre als joves lleidatans desenvolupar el seu projecte vital al territori que els va veure néixer.”
L’alcalde accidental també s’ha referit a que “les notícies dels darrers mesos sobre possibles inversors interessats en la nostra ciutat són la prova que avui en dia Lleida està en el mapa de les grans empreses que volen invertir al sud d’Europa. L’aposta per Torreblanca Quatre Pilans és estratègica a nivell català. S’ha acabat que marxin empreses de Lleida. Ara és també el moment, no solament que en vinguin de noves, sinó també que les que ja tenim puguin invertir, ampliar i millorar les seves estructures al nostre territori. 
Aquest Pla Director permetrà posar al mercat, en el termini d’un any, més de 240 hectàrees de sòl industrial i logístic. La extraordinària extensió d’aquesta superfície permetrà parcel·lar el terreny a demanda dels possibles inversors, creant el context adient per acollir des de microempreses fins a macro projectes industrials o logístics. A tot això, hi hem de sumar que el Pla Director inclou la construcció d’una terminal intermodal ferroviària que permetrà millorar les connexions amb els ports de Tarragona i Barcelona. És una aposta contundent pel transport de mercaderies per via fèrria. Un transport que redueix la petjada de carboni i que contribueix mediambientalment a tenir una activitat econòmica més sostenible.
I és que aquest és també un dels grans objectius de Torreblanca-Quatre Pilans: fer-lo compatible amb la protecció i gestió adequada del medi ambient, del patrimoni natural i del paisatge, amb l’objectiu de mantenir els valors culturals, històrics i identitaris que caracteritzen la plana de Lleida. El progrés econòmic i deixar un millor món als nostres fills i filles ha de ser totalment compatible.”
El paer en cap, Miquel Pueyo -que ha intervingut a través d’un vídeo en ser de viatge institucional- ha remarcat que la posada en marxa de Torreblanca-Quatre Pilans és una fita històrica per a Lleida perquè obre la porta a superar un dèficit endèmic d’aquest territori, el desenvolupament industrial.

“El progrés de Lleida i la seva recuperació econòmica ens interpel·la a totes i a tots. Per això, us demano la màxima complicitat, compromís i col·laboració amb aquest projecte clau per al futur i la capitalitat de la nostra ciutat”, ha dit Pueyo.

En l’acte també han intervingut el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín i el subdirector general d’Actuacions Urbanístiques, Josep Armengol.

Postius i Armengol també han participat en la taula rodona d’experts, que ha comptat amb la presència d’Ignasi Grau, enginyer agrònom, director d'IGREMAP; Trinitat Bofarull directora d'Inversió i Empreses Estrangeres d'ACCIÓ de la Generalitat, i Simó Batlle, cap de planejament i intermodalitat de CIMALSA.

En la jornada, han pres part més de dues-centes persones de la societat civil lleidatana amb representants, entre d’altres, de diferents organitzacions, entitats i institucions del món econòmic, laboral i associatiu de la nostra ciutat.

Aposta prioritària
Torreblanca-Quatre Pilans és una de les màximes apostes de desenvolupament industrial i logístic a Catalunya.
El PDUAE –impulsat per la Generalitat, la Paeria i l’Incasòl- posarà al mercat 240 hectàrees ¬¬de nou sòl industrial -l’equivalent a dos fàbriques SEAT. El Pla s’ha estructurat per acollir empreses que precisen parcel·les de gran superfície, fins a 100 ha, adaptables a les seves necessitats, i inclourà una estació ferroviària intermodal per a mercaderies.
Procés participatiu
El passat 12 de gener, el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, Miquel Pueyo i Toni Postius van presentar públicament el document d’avanç del PDUAE a la Cambra de Comerç de Lleida.
Coincidint amb aquesta presentació, es va obrir el procés de participació ciutadana -que s’allargarà uns dos mesos- al web participa.gencat.cat per tal d’incorporar propostes i opinions del conjunt de la ciutadania, en especial, dels actors més vinculats amb el projecte. S’ha preparat un qüestionari en línia per recollir altres aportacions i opinions, complementari a la jornada d’avui a la Llotja.
Els tres eixos de debat del projecte són: el model econòmic i social de la Plana de Lleida; els valors ambientals, paisatgístics, patrimonials i culturals, i propostes d’altres àmbits susceptibles de poder ser incorporades al PDUAE.
Tramitació del PDUAE
Una vegada acabi el procés participatiu, es redactarà el primer document concret del PDUAE, que aprovarà inicialment la Comissió territorial d’urbanisme de Catalunya, previsiblement durant la primavera de 2022.
S’obrirà llavors el preceptiu període d’informació pública per presentar al·legacions. Aquestes donaran la forma final al document del PDUAE que la mateixa Comissió de territorial d’urbanisme de Catalunya aprovarà definitivament el segon semestre de 2022. El Pla entrarà en vigor en ser publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).