Intercanvi d’experiències a Lisboa sobre projectes de mobilitat sostenible i polítiques d’habitatge

Aquest divendres acaba el viatge a Portugal organitzat pel Diplocat, al qual ha assistit l'alcalde Pueyo i la regidora Sall. Les sessions de treball d'avui a la ciutat de Porto s'han centrat en l’urbanisme i el turisme

El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la regidora Mariama Sall, ha participat en diverses sessions de treball aquest dijous a Lisboa, que han tingut la mobilitat sostenible i les polítiques d’habitatge com a eixos principals. La jornada d’aquest dijous ha estat la més institucional del viatge organitzat per Diplocat a Portugal, integrada per l'alcalde i la regidora, i per càrrecs electes i tècnics de diverses entitats que formen part de Diplocat.

Després de la visita i reunió a la seu de la Delegació del Govern de Portugal, va tenir lloc una reunió amb el regidor de Mobilitat i Transports de l’Ajuntament de Lisboa, Ángelo Pereia, i l’assessora Mafalda Lopes da Costa. Durant la reunió, a la Cambra Municipal de Lisboa, es van exposar diversos projectes vinculats a la transició ecològica i la mobilitat i es van resoldre dubtes sobre la seva execució, l’aplicació de bones pràctiques i compartint experiències de la resta d’assistents.
A la tarda, Filipa Roseta, regidora d’Habitatge i Desenvolupament Local del Consell Municipal, Serveis de la Regidoria d’Habitatge, va fer una conferència en que va presentar les polítiques d’habitatge de l’ajuntament lisboeta. Roseta va explicar les transformacions urbanístiques d’habitatge que la ciutat havia experimentat en els darrers anys, especialment en programes d’habitatge social, i es va obrir un debat per conèixer altres models d’actuació i per explorar cap a on tendeixen.
L’alcalde i la regidora també van mantenir ahir una trobada amb representants del pol tecnològic Lispolis, de Lisboa, encapçalats pel seu gestor, Antonio Pereira, i el president del Consell d’administració, Jorge Roche. És una associació privada sense ànim de lucre, creada per crear les condicions per a l’èxit empresarial. de Lisboa. La reunió va permetre intercanviar bones pràctiques del seu funcionament, amb els exposades per Pueyo i Sall del Parc Científic i Tecnològic de Lleida. El coneixement, la innovació i la transformació digital són alguns dels principals actius que es van destacar per esdevenir sectors estratègics i per actuar com a agents de desenvolupament econòmic del territori, així com d’impuls a iniciatives emprenedores. Alhora, es va parlar del foment de la cultura innovadora, de com afavorir la internacionalització d’empreses i de valorar sinergies en projectes futurs.
Avui, sessions sobre urbanisme i turisme a Porto
La primera reunió d’avui ha estat conduïda per l’arquitecte i investigador en Urbanisme, Aitor Varea, a la Universitat de Porto, qui ha exposat un estudi amb la comparativa sobre l’impacte del turisme a Lisboa, Barcelona i Berlín. A continuació, a la Cambra Municipal de la ciutat, s’ha fet la reunió amb els regidors Ricardo Valente, d’Economia, Turisme i Comerç, i Pedro Baganha, de l’àrea d’Urbanisme. S’ha conversat sobre el disseny de la ciutat i com s’interactua amb determinades activitats econòmiques com el comerç i el turisme.
Avui és el darrer i tercer dia del viatge promogut pel Diplocat a Portugal. En aquests tres dies, l’alcalde i la regidora han assistit a les diverses reunions programades en l’àmbit institucional, amb els principals sindicats portuguesos (UGT i CGTP) i amb representants de la societat civil (associacions, ONGs, acadèmics i experts en urbanisme).