El Mercat del Pla desperta vocacions científiques entre els més menuts
Els dissabtes 5 i 12 de febrer arriba el Lab sobre Rodes, que forma part del Lab 0_6
Els dissabtes 5 i 12 de febrer arriba el Lab sobre Rodes, que forma part del Lab 0_6
El Mercat del Pla es converteix per uns dies en un punt per apropar la ciència als més menuts i despertar vocacions científiques. Els dissabtes 5 i 12 de febrer hi arriba el Lab sobre rodes, una activitat adreçada a les famílies, complementària al Lab 0_6, que funciona entre setmana per als centres educatius.
Aquesta iniciativa de la Universitat de Manresa s’ofereix a Lleida de la mà de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida (FEPTS-UdL), l'Ajuntament i la Diputació de Lleida i el Centre de Recursos Pedagògics (CRP) del Segrià (Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya).
El Lab 0_6, instal·lat al Mercat del Pla, de l’11 de gener i fins al 25 de febrer, és un punt de descoberta, recerca i documentació per a l'educació científica dels més petits. Presenta una quinzena de propostes d'experimentació sobre forces, magnetisme, medi natural, energia, moviment etc. perquè infants de 0 a 6 anys descobreixin aquests conceptes i fenòmens tot jugant, i després puguin continuar treballant-los a l'aula.
Les escoles al Lab 0_6
Prop de 1.500 infants d'un total de 24 d'escoles bressol i d'educació infantil de la demarcació de Lleida passaran fins al proper 25 de febrer pel Lab 0-6.
Els dissabtes 5 i 12 de febrer, l’espai reservat a les escoles entre setmana s’obrirà a les famílies, al qual s’afegirà la instal·lació del Lab sobre rodes 0-3, que està pensada per a infants de 0 a 3 anys, per la qual cosa també s’ha habilitat un lloc per a nadons.
L’activitat ha tingut una molt bona resposta, perquè, malgrat haver-se de fer reserva prèvia per assistir-hi, tots els torns estan plens. Són torns de 45 minuts per infant més un adult que l’acompanya. De 9:30 a 13:30 són 4 torns de 0-3 i altres 4 de 3-6 (simultanis) per a 10 infants per torn. Això vols dir 80 infants i 80 adults. Entre els dos dissabtes, 160 infants i 160 adults.
La visita s'inicia amb una breu presentació a càrrec de la mestra Laura Sanz, del Lab 0_6 de la Universitat de Manresa, que dona pas al moment d'interacció amb els diferents materials i recursos ludicocientífics.
En finalitzar la sessió, nens, nens i docents comparteixen les idees i experiències que han sorgit durant la seva experimentació al Lab, una experiència qualificada de molt positiva i necessària per a les escoles que hi han passat fins ara, segons ha explicat Sanz. En aquest sentit, des de la FEPTS s'estan fent gestions amb la resta d'institucions perquè la ciutat de Lleida disposi d'un espai de ciència infantil permanent.