La Baldufa “es despulla” en el seu nou espectacle
En el marc de la funció que Sol Picó ofereix aquest dissabte al Teatre de la Llotja, LaTemporada Lleida, la TTP i la companyia han organitzat una jornada professional en què s’ha presentat “Despullem IMPERFECT”, la seva nova creació, que s’estrenarà a la Mostra d’Igualada
Aquest divendres, La Llotja de Lleida ha acollit la presentació de “Despullem IMPERFECT”, la nova creació de la Companyia de Comediants la Baldufa i la Sol Picó que s’ha presentat en el marc de la jornada professional “sTTriPtease” que han organitzat, en el marc de la funció que Sol Picó ofereix aquest dissabte al Teatre de la Llotja, LaTemporada Lleida, la TTP i la Companyia de Comediants la Baldufa. El regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha assistit a la presentació.
A la jornada sTTriPtease s’ha pogut descobrir tot el que amaga el nou espectacle de la Companyia de Comediants la Baldufa sota la direcció de la Sol Picó. Els i les assistents a aquesta jornada han pogut veure un assaig d’aquest espectacle que s’estrenarà a l’abril a la Mostra d’Igualada i, posteriorment, s’ha fet un debat sobre el procés creatiu amb la companyia i la Sol Picó.
L’Enric Blasi, l’Emiliano Pardo i el Carles Pijuan s'enfronten, per primera vegada, al repte de ballar sobre l’escenari. La companyia surt de la seva zona de confort amb un procés creatiu ben diferent del que han estat acostumats fins ara.
En un moment de canvi social, de pors i d'incerteses pel futur que vindrà, tres cossos inexperts, imperfectes i amb mobilitat limitada, decideixen reinventar-se, jugar com a nens i experimentar amb la dansa —un llenguatge completament nou per a ells—. Són tres persones adultes, superant els seus límits i explorant les seves possibilitats. En una societat que imposa el que és idoni a cada edat, es pot aprendre a ballar als 50 anys? Un espectacle de reflexió vers les pròpies limitacions, descoberta de la bellesa no convencional i de recerca de les il·lusions.
Un espectacle coproduït per la Mostra Igualada, el Festival Grec, la Sala Miguel Hernández de Sabadell i Festi’Mômes, Questembert (França). Amb la col·laboració del Festival Sismògraf d'Olot, el Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida, el Teatro Cánovas de Málaga i el Sant Andreu Teatre (SAT) de Barcelona.
Els “sTTriPtease” són una activitat organitzada per la TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics) obertes a tots els professionals de les arts escèniques i la dansa, que incita a la reflexió, intercanvi i debat dels processos creatius.
Oportunitat única per veure Sol Picó a Lleida
La reconeguda ballarina i coreògrafa de dansa contemporània valenciana, Sol Picó, arriba a Lleida en el marc de la programació de LaTemporada Lleida. El Teatre de la Llotja acull aquest dissabte, 12 de febrer, a les 20 hores, el seu últim espectacle “Malditas Plumas”.
Sol Picó, que va començar en la dansa als 6 anys, ha estat guardonada amb 10 premis MAX de les Arts Escèniques, premis del públic i el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat i del Ministeri de Cultura.
A Malditas Plumas es recorren diferents episodis de la vida d’un personatge, encarnat per Sol Picó, en un viatge que transita entre la tendresa i la decadència. En aquesta obra el públic coneix la història d’aquesta vedette del Paral·lel i comparteix els seus records, experiències, vivències… o bé mai arriba a ser-ho i són els seus somnis, les seves projeccions vitals, els seus desitjos no complerts? És tot un gran deliri potser que, encara que ens transporta a un lloc i una època molt concrets, ens connecta també amb els sentiments més humans i, per tant, més universals: la por a la mort, a la degradació, a la pèrdua… a desaparèixer.
Inspirant-se en el gènere de la revista espanyola i la seva picardia, aquesta obra juga amb la transformació, la interacció del públic i la confusió entre ficció i realitat, sempre amb la ironia i el sentit de l’humor que caracteritzen el llenguatge de Sol Picó.
Sol Picó inicia la seva passió per la dansa a la seva estimada Alcoi. Obté el diploma en dansa clàssica i espanyola paral·lelament però aviat descobreix el món de la dansa contemporània en el qual aprofundeix i investiga entre Barcelona, París i Nova York, ciutats clau en el seu aprenentatge professional, però sobretot personal. A través de la investigació i la barreja de diferents gèneres i elements, com el clàssic i el flamenc, ha desenvolupat un flamenc amb puntes que, sense pretendre-ho, s’ha convertit en el seu segell personal que alguns anomenen “un llenguatge propi”.
Troba la inspiració per crear a la vida diària, tot li causa curiositat i és possible punt de partida per a una primera improvisació: temes com el gènere, la immigració, el fracàs, el poder o experiències humanes com la por, l’amor i el desamor.
Al llarg de la seva carrera ha creat més de 30 espectacles, on es combina el teatre de sala amb grans produccions de carrer en què inclou elements tan urbans com les excavadores, fàcils de trobar en qualsevol lloc i que li han permès recórrer el món. Amb el seu gran equip de professionals tècnics i de ballarins ha viatjat per més de 40 països el que li ha aportat grans moments de felicitat artística i personal. La faceta creativa es nodreix també de la pedagògica: els tallers impartits en llocs com la Universitat Carlos III, l’Acadèmia Nacional de Dansa de Roma així com conservatoris superiors de Dansa li han ofert importants experiències com a docent.
Un degoteig de premis des de 2002, amb 10 premis MAX de les Arts escèniques, premis del públic i el premi Nacional de dansa de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Cultura, han significat un gran reconeixement al seu treball i la seva dedicació a aquesta professió.