El servei d’orientació psicològica del CIAD atén 302 dones durant l’any 2021
Per aquest any es preveu crear nous grups de suportL’Ajuntament de Lleida també compta amb un Servei de Salut Jove que s’ofereix a LleidaJove- La Palma, un per als usuaris del Servei d’Atenció Integral de la regidoria de Drets Civils i també s’ofereix ajut psicològic als usuaris i usuàries dels serveis socials que ho requereixen.
Per aquest any es preveu crear nous grups de suportL’Ajuntament de Lleida també compta amb un Servei de Salut Jove que s’ofereix a LleidaJove- La Palma, un per als usuaris del Servei d’Atenció Integral de la regidoria de Drets Civils i també s’ofereix ajut psicològic als usuaris i usuàries dels serveis socials que ho requereixen.
El servei d’Orientació Psicològica del Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones, situat al Casal de la Dona, ha atès 302 dones durant l’any 2021. Tot i que la xifra és inferior a l’any 2020, en què 329 dones van utilitzar aquest servei, augmenten les atencions realitzades. Aquest és un dels serveis específics d’atenció a la salut mental que té l’Ajuntament de Lleida, que també ofereix suport psicològic específic per a joves, per als usuaris del Servei d’Atenció Integral de la Regidoria de Drets Civils i per a les persones derivades a serveis socials.
La tinent d’alcalde i regidora de Salut Pública, Montse Pifarré, ha destacat que “la pandèmia ha posat de manifest la importància d’oferir recursos per tenir cura de la salut mental i des de la Paeria hi estem contribuïnt per mitjà dels diferents serveis que s’ofereixen a l’àrea de la dona, a joventut, a drets civils i a serveis socials”. “Són serveis d’atenció psicològica que ja s’oferien abans de la irrupció de pandèmia i que s’han fet més necessaris amb els efectes emocionals que ha comportat. Des de l’àmbit de Salut Pública, en coordinació amb les regidories de Joventut, Drets Civils i Serveis Socials treballem de manera transversal per garantir que les persones que ho necessitin puguin trobar un primer suport professional en l’ambit municipal”, ha remarcat Pifarré.
El Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones disposa d’un servei especialitzat d'orientació jurídica i psicològica i atén qualsevol consulta, en especial les relacionades amb les discriminacions contra les dones, els procediments judicials, l'associacionisme, els serveis socials, la salut de les dones, les situacions de crisi familiar i de violència masclista.
Des del servei d’orientació psicològica s’ofereix atenció individual, que realitzen dues psicòlogues. Aquest servei es presta tot l’any, els matins de dilluns a divendres entre les 9:30 h i les 14:30 h i els dilluns, dimarts i dijous, de les 16h a les 18:30h, amb cita prèvia de manera presencial i, de manera excepcional, amb atenció telefònica o videoconferència.
Les demandes d’atenció psicològica ateses han estat per conflictes familiars, violència filioparental, dols complexos, conflictes en l’àmbit laboral, situacions de vulnerabilitat social i violència masclista, principalment en l’àmbit de la parella i també per violències sexuals, entre altres. En relació amb aquestes problemàtiques s’han treballat eines per disminuir l’angoixa i els pensaments negatius, potenciar l’autocura, l’autoestima i l’apoderament, reforçar les habilitats per gestionar els conflictes i l’acompanyament per a la presa de decisions. Una de les tasques que complementa la intervenció individual és la derivació a activitats que ofereix el mateix Casal de la Dona, com l’Espai de Creixement Personal, consistent en sessions grupals on es treballen la gestió de les emocions, la comunicació assertiva, l’apoderament i les habilitats socials. També complementa l’atenció individual la derivació a altres serveis de la xarxa de salut i de la xarxa d’atenció a les dones en situació de violència masclista, amb els quals es treballa de manera coordinada per tal de donar una atenció integral. Una altra de les accions que es duu a terme des d’aquest servei és la realització de tallers de foment de les relacions afectives de bon tracte i de prevenció de les violències masclistes, adreçats a adolescents i joves. L’any 2021 s’han realitzat 67 tallers en centres de formació secundària, amb la participació d’un total de 975 nois i noies.
L’impacte negatiu de la Covid-19
Des del servei s’ha detectat que la situació sanitària actual ha tingut un impacte negatiu en la qualitat de vida de les dones, especialment pel que fa a l’autocura i a la sociabilitat, motiu que fa que aquest servei sigui una eina més de suport per mitigar les dificultats afegides per la pandèmia. En relació amb això, el servei ha incrementat en sis hores setmanals l’atenció psicològica i també els dies d’atenció a les tardes, incloent la tarda dels dilluns, així mateix s’ha ampliat l’oferta d’activitats de prevenció en col·laboració amb els serveis educatius municipals. Aquest servei està cofinançat per l’Institut Català de les Dones i pels fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere amb càrrec als crèdits rebuts del Ministeri d’Igualtat, Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere.
Per a l’any 2022 s’ha previst crear nous grups de suport psicològic amb dones, amb l’objectiu d’oferir més eines per afrontar les dificultats, especialment les situacions d’aïllament i solitud. El treball grupal és una eina que permet fer aprenentatges compartits, crear lligams entre les dones i reforça el treball que es fa des de l’atenció individual.
111 joves atesos al Servei Salut Jove
L’Ajuntament de Lleida, a través de la regidoria de Salut i de la regidoria de Joventut desenvolupa el Servei Salut Jove, que es presta des de LleidaJove-La Palma, un espai accessible i proper per a la gent jove, que alhora que és atesa, coneix altres recursos informatius, de lleure i participació.
Aquest servei està adreçat a joves de 14 a 30 anys. L’atenció es fa amb cita prèvia presencial, tot i que en determinats casos també es pot fer via telefònica, xarxes o mail. És un servei anònim i gratuït que es gestiona des d’un recurs proper als joves per acompanyar els problemes relacionats amb la salut mental, ja sigui mitjançant l’atenció de la psicologia que porta el servei, com mitjançant l’acompanyament i la derivació a altres recursos quan la situació ho requereix.
Al Centre La Palma també s’ofereix un servei assessorament en addiccions, adreçat preferentment al col·lectiu jove. L’atenció és presencial tot i que, excepcionalment, es pot fer seguiment i acompanyament telefònic i per mail.. S’ofereix els dimarts, dimecres i dijous de 16h a 19h a les dependències del carrer La Palma. S’ofereix també suport a la família si es considera necessari.
Durant l’any 2021 es van atendre 111 joves i 439 consultes. Pel que fa a la temàtica de les atencions realitzades, 161 van ser suport psicològic i 243 per temes d’adiccions, 19 per qüestions relacionades amb relacions familiars i 18 per relacions de parella. Les 24 consultes restants, entre d’altres, inclouen qüestions relacionades amb l’afectivitat i la sexualitat i els trastorns alimentaris. L’any 2020 les consultes van ser 365.
Els serveis socials de l’Ajuntament de Lleida també compten amb un vessant d’atenció específica per a usuaris i usuàries. Durant el 2021 s’han atès 67 persones, 56 dones i 11 homes. D’aquestes 67 persones, sis persones de gènere masculí i 16 persones de gènere femení. La mitjana d’edat de les persones ateses és de 49, 89 anys. Entre les problemàtiques detectades en les atencions destaquen dificultats de gestió emocional, dificultats de gestió en dinàmiques familiars i la detecció de més fills joves amb transtorns de conducta.
Atenció psicològica al Servei d’Atenció Integral de la regidoria de Drets Civils
L’atenció psicològica forma part també del servei que s’ofereix des del SAI de setmanalment des del febrer de 2021. Durant l’any 2021 s’han atès 8 persones, 2 dones i 6 homes. L’any 2020 el servei es va requerir per un cas urgent d’agressió homòfoba i es van atendre dos homes.
L’atenció psicològica del SAI està adreçada a persones del col·lectiu LGTBIQ de Lleida de totes les edats, a partir de 12 anys. Normalment, venen derivades pel Servei de Trànsit, Colors de Ponent i persones usuàries del SAI. Es realitza tots els dijous de 9:30 a 11:30h. El servei és presencial, tot i que alguna entrevista s’ha fet via telefònica per raons de confinaments.