L’enfonsament del front d’Aragó, tema de la nova conferència del cicle de Memòria Democràtica

L’investigador David Alegre Lorenz explicarà les claus d’una batalla que va ser punt d’inflexió de la Guerra Civil

El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat aquesta setmana una nova edició de Debats de Memòria amb la xerrada que porta per títol “La batalla de Terol i l'enfonsament del front d'Aragó: el punt d'inflexió de la Guerra Civil (desembre de 1937-març de 1938)”.

La conferència, que anirà a càrrec de l’investigador David Alegre Lorenz, està prevista pel dimarts, 22 de febrer, a les 7 de la tarda, a la Sala Jaume Magre.
L’historiador donarà les claus sobre aquestes operacions republicanes per la conquesta de Terol, que havien de ser una simple maniobra de distracció per desviar l'atenció de les tropes franquistes de Madrid després de la caiguda del Front Nord, van esdevenir una llarga i duríssima batalla de desgast.
Ambdós bàndols desplegarien sobre el camp de batalla tots els mitjans humans, materials i propagandístics al seu abast. Els republicans, amb la idea d'aguantar el màxim possible, sabent que no tenien cap possibilitat d'èxit a mitjà termini, i els colpistes, amb la intenció d’aconseguir una derrota decisiva del seu enemic.
Els enfrontaments per la capital meridional de l'Aragó no només canviarien el curs de la Guerra Civil, en destruir les millors unitats i les reserves republicanes i deixar als colpistes el camí obert fins a la Mediterrània i el Ponent català, sinó que a més a més suposarien un salt qualitatiu pel que fa al nombre de baixes, les condicions climàtiques en què es va combatre, la quantitat i qualitat del material bèl·lic emprat i les formes d'operar.
El ponent, David Alegre Lorenz (Terol, 1988), és investigador Juan de la Cierva-Incorporación en el Departament d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha sigut professor i investigador a la Universitat de Girona els quatre últims anys. Des de l'any 2015 es coeditor de la Revista Universitaria de Historia Militar, la publicació més important del món hispanoparlant per tot el que fa als estudis socials-culturals de la guerra. Ha fet estades de recerca a l'estranger, ha pres part a projectes de la Comissió Europea de Recerca i participa habitualment en trobades d'àmbit estatal i internacional, a més a més de publicar en algunes de les millors revistes espanyoles i mundials del seu àmbit.
David Alegre va obtenir el seu títol de Doctor en Història Comparada, Política i Social per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 2017 amb una tesi que va guanyar l'accèssit del X Premio Miguel Artola a la millor tesi doctoral en història contemporània dins l'estat espanyol, atorgat per l'Asociación de Historia Contemporánea. Aquesta investigació serà publicada aquest març en forma de llibre, molt millorada i ampliada i amb el títol Colaboracionistas: Europa Occidental y el Nuevo Orden nazi. Entre les seves publicacions més recents i conegudes cal destacar llibres com Comunidades rotas: Una historia global de las guerras civiles, 1917-2017 (Galaxia Gutenberg, 2019), en coautoria amb el Javier Rodrigo i que sortirà traduït a l'anglès l'any 2023 i La batalla de Teruel: guerra total en España (La Esfera de los Libros, 2018), que va arribar fins a la tercera edició.
Per assistir a l’acte, es recomana fer inscripció prèvia a través de Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida, al tel. 973700457 o a l'a/e: memoriademocratica@paeria.cat.