Cicle formatiu per a enfortir les entitats que treballen en l’àmbit de les migracions i el desenvolupament
La Paeria i el Fons Català de Cooperació impulsen la iniciativa que compta amb el suport de la UdL i la col·laboració de la Coordinadora d’ONGD i a MS de Lleida
La Paeria i el Fons Català de Cooperació impulsen la iniciativa que compta amb el suport de la UdL i la col·laboració de la Coordinadora d’ONGD i a MS de Lleida
La tinent d’alcalde i regidora del Centre Històric de l’Ajuntament de Lleida, Montse Pifarré, ha presidit la inauguració del Cicle de Formacions per a l’Enfortiment de les Entitats que treballen en l’Àmbit de les Migracions i Desenvolupament, en un acte que ha tingut lloc aquest matí, en el Centre Cívic de l’Ereta, i en el qual han participat Cristina Cristòfol, de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, i Núria Camps, de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la UdL. Per part del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, també han intervingut Núria Francolí, tècnica de projectes responsable del cicle, i Sara Cuentas, de l’Escola Feminista Descolonial, en nom del professorat.
Aquest cicle de formacions té com a objectiu contribuir a enfortir les organitzacions que treballen en l’àmbit de les migracions i el desenvolupament perquè es converteixin en agents decisius amb relació a la cooperació al desenvolupament a origen i, a través de l’educació crítica i transformadora, en actors claus per la cohesió social a les societats d’acollida.
El curs, que s’ha iniciat avui, es durà a terme durant 5 dissabtes consecutius culminant amb una mentoria que acompanyarà les propostes d’Educació per la transformació social (EpTS) i/o Cooperació Internacional que puguin sorgit fruit de les formacions.
La tinent d’alcalde ha recordat que Lleida ha estat un referent des de fa més de 15 anys en la creació de polítiques de codesenvolupament i ha agraït aquesta nova visió del procés que avui s’iniciava amb la creació d’una xarxa d’agents de cooperació de la ciutat, que fins ara no havíem pogut realitzar.
“Estem contents a poder obrir línies de treball conjuntes amb la Coordinadora d’ONGD, la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la UdL i el Fons Català de Cooperació, a qui agraïm l’esforç d’engegar aquesta línia de formacions descentralitzades per la resta del territori català, i de tenir a Lleida en la mira com un referent en temàtiques de codesenvolupament”, ha dit Montse Pifarré.
“Partim d’una avaluació del procés de codesenvolupament antic, en la qual es van fer 8 projectes de codesenvolupament a diversos països com el Senegal, Marroc, Gàmbia, Bolívia o Malí, i incorporem l’enfocament de gènere basat en Drets Humans, pensant poder realitzar una millor cooperació, però també donant un pes i una importància especial a l’Educació per la Transformació social, basada en la defensa de Drets de totes les persones”, ha clos la tinent d’alcalde.
Cinc sessions durant 5 dissabtes
Les sessions formatives es distribueixen en cinc:
Sessió 1: Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (I), a càrrec de Sara Cuentas, coordinadora de l’Escola Feminista Descolonial de la Red de Migración, Género y Desarrollo y membre del col·lectiu Diversas 8M.
Sessió 2: Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (II), a càrrec de Natalia Navarro, consultora en gènere i desenvolupament.
Sessió 3: Enfortiment organitzatiu de les entitats, a càrrec d’Abdou Mawa Ndiaye, secretari general de la Coordinadora d’Associacions de Senegalesos de Catalunya, i Rafael Crespo Ubero - Intercultura, Centre pel Diàleg Intercultural de Catalunya.
Sessió 4: Comunicació i educació crítica i transformadora, a càrrec d’Anna Sans i Llauradó, tècnica de Sensibilització i Comunicació de la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida, amb la participació de Sònia Notario, tècnica en promoció de la salut dins l’Associació Antisida de Lleida i educadora social; la Fundació Pagesos Solidaris; Ikram Bouhouche, de Lleida pels Refugiats; Llibert Rexach Roure, tècnic de Comunicació i Sensibilització de la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida, i l’Associació Unim Cultures.
Sessió 5: Introducció a la formulació, a càrrec de Mamadou Faye, president de l’Associació para el Desenvolupament del riu Senegal.
Un cop finalitzades les 5 primeres sessions, i amb l'objectiu de posar en pràctica els coneixements adquirits durant la formació, es plantejarà a les entitats la possibilitat de poder participar en un procés de mentoria per poder formular una proposta de projecte de cooperació i/o educació crítica i transformadora.