<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36387>>.

Dos vehicles funeraris són “La peça del trimestre” del Museu Roda Roda

La mostra, que inclou una carrossa funerària del segle XIX i un cotxe funerari del 1971 cedit al 2019, es podrà visitar al museu fins al 29 de maig

La mostra, que inclou una carrossa funerària del segle XIX i un cotxe funerari del 1971 cedit al 2019, es podrà visitar al museu fins al 29 de maig

El Museu de l’Automoció Roda Roda de Lleida presenta una nova exposició dins del cicle “La peça del trimestre”. En aquest cas, una mostra dels vehicles funeraris de la pinacoteca municipal.

Es tracta de dos vehicles: el primer és una carrossa funerària del segle XIX, de model d’aranya, que tenia cortines de vellut i fanals, procedent de Maials. Aquesta carrossa va ser recuperada i s’utilitza habitualment per l’Enterro de la Sardina a les festes de Carnaval de la ciutat. De fet, sortirà el proper dimecres 2 de març a partir de les 19.00h pels carrers del Centre Històric durant la vetlla de Pau Pi.

El segon vehicle és un Seat 1500 Funerari de 1971, que l’empresa local La Leridana va cedir al museu l’any 2019. Forma part de la secció del museu que exposa vehicles adaptats a una funció concreta, com ara els camions de bombers, les motos de la Guàrdia Urbana o un autocar.

Ara es presenten els dos vehicles com a peces destacades. De fet, la carrossa no havia estat mai exposada com a tal. L’objectiu és posar de relleu una tipologia de vehicles molt concreta: el transport de difunts fins al cementiri. Aquesta pràctica apareix a finals del segle XVIII, quan es prohibeixen els enterraments dins de les ciutats i es construeixen nous cementiris municipals als afores. Aleshores es necessiten vehicles específics, amb uns condicionants i que només s’utilitzen per al transport dels taüts. Primer son carruatges adaptats, més o menys luxosos segons les classes socials, i posteriorment models comercials de cotxes adaptats.

A Lleida, el fet que el cementiri estigués al marge esquerra i calgués creuar el pont per arribar-hi, va fer sorgir l’expressió popular “passar el pont d’esquena”, per dir que algú havia mort.

L’exposició es podrà visitar al museu fins al 29 de maig. Horari: de dimarts a dissabte d'11.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h i diumenges i festius d'11.00 a 14.00 h. Entrada gratuïta.