La Paeria posa en marxa un habitatge temporal per a persones del col·lectiu LGTBIQ+ víctimes de violències masclistes

Es tracta d’un nou servei que s’ofereix des de la regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, en conveni amb la Diputació de Lleida, després de detectar la necessitat d’aquest recurs

L’Ajuntament de Lleida, amb el suport de l'àrea d'Igualtat de la Diputació de Lleida, ha posat en marxa un habitatge temporal per a persones del col·lectiu LGTBIQ+ que han estat víctimes de violències masclistes i/o d’LGTBI fòbia. Aquest pis, que té capacitat per a 2 persones, i es pot ampliar fins a 5, és un recurs que té com a objectiu principal donar suport a les persones del col·lectiu LGTBIQ+ que es trobin en aquesta situació per poder encetar un procés de transició cap a la seva plena autonomia personal

La creació d’aquest recurs respon a les necessitats detectades des del Servei d’Atenció Integral de l’àrea de Drets Civils de la Paeria, arran de la pandèmia, en què van atendre situacions complexes de convivència a les llars tant en persones joves com adultes. El primer pas per atendre els casos que van arribar al centre va ser la creació d’un Servei d’Atenció Psicològica, que va començar a funcionar al gener de 2021. Des de llavors, s’han atès 8 persones, 2 dones i 6 homes.

El servei està adreçat a persones majors de 18 anys que no disposin d’una xarxa familiar i/o social de suport segura, amb un grau alt de maduresa que els permeti la seva autogestió. Les professionals a càrrec del projecte seran les encarregades d’acompanyar els i les usuàries en tot el procés transitori a partir del disseny i desenvolupament del projecte personal, en un període màxim de sis mesos.

La tinent d’alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha posat de manifest la rellevància d’aquest projecte “un programa d’atenció únic i diferenciat del que s’ofereix a altres municipis i que neix amb l’objectiu de garantir, al màxim nivell, l’autonomia i el suport a les persones del col·lectiu LGTBIQ+ en el desenvolupament del seu projecte de vida”.

“Com a administració, hem de vetllar pel benestar de la ciutadania i atendre, especialment, les persones en situació de més vulnerabilitat. Des del Servei d’Atenció Integral constatem que el col·lectiu LGTBIQ+ encara és, malgrat els avenços assolits, diana de comportaments i accions que són intolerables i amb el pis d’acollida volem contribuir, d’una manera personalitzada a ajudar les persones que pateixen i han patit violència de qualsevol tipus per la seva identitat de gènere i orientació sexual”, ha explicat Castro.

Per la seva banda, la diputada d'Igualtat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez, ha remarcat que "l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida es posa a diposició dels Ajuntaments de la Demarcació per la lluita contra les discriminacions i per l’empara de les persones víctimes de violència masclista i lgtbifòbica, oferint recursos que permetin l’apertura d’aquests serveis tan necessaris”.

L’habitatge temporal es gestiona des del Servei d’Atenció integral de la regidoria d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, que funciona des de l’any 2019. El Servei d’Atenció Integral està situat a l’Avinguda de Tortosa, 2, baixos. El telèfon d’atenció és el 973 700 457 i el mail de contacte, sailleida@paeria.cat

El Plenari del Consell Municipal pels Drets de les Persones LGTBIQ+ va aprovar, al gener de 2021, el 1r Pla municipal de Polítiques LGTBIQ+. La posada en marxa de l’habitatge compleix la línia 5 referent a la cura de la salut i benestar personal, acció 5.3.1 : “Posada en marxa d’un projecte pilot de recurs residencial per a persones LGTBIQ+ en situació de violencia o discriminación LGTBI fòbica”.