Lleida commemora el 46è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí

La tinent d’alcalde Sandra Castro presideix l’acte al Pati de la Paeria reivindicant el dret del poble sahrauí a viure en llibertat

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes , Sandra Castro, ha presidit aquest migdia l’acte commemoratiu del 46è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica, que ha tingut lloc al Palau de la Paeria, en companyia del president de l’Associació Amics del Sàhara de les Terres de Lleida, Josep Maria Pocino, i representants de l’Associació Sàhara Ponent.

Durant l’acte, s’ha penjat la bandera sahrauí al Pati de la Paeria, on hi ha exposada una mostra de fotografies de l’Associació Sàhara Ponent, i s’ha anunciat que aquest vespre la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà amb els colors de l’ensenya nacional, per a reivindicar el dret d’aquest poble a viure en llibertat.
Sandra Castro ha assenyalat que es compleixen ja més de 43 anys d’exili, de diàspora i de resistència en els territoris sahrauís, i que el poble sahrauí continua esperant una solució pacífica al conflicte. La tinent d’alcalde ha recordat que “des de l’Ajuntament de Lleida treballem pel cessament de les violacions dels drets humans al Sàhara Occidental i advoquen per la resolució justa i duradora del conflicte que des de fa més de quatre dècades no permet el desenvolupament del poble sahrauí, tot i les diverses resolucions internacionals que existeixen i que reconeixen el seu dret d’autodeterminació”.
La Paeria té una àmplia trajectòria de suport al poble sahrauí, conjuntament amb les entitats de la ciutat que també hi treballen, entre moltes altres iniciatives, amb les estades d’estiu dels infants dels campaments que, malauradament, la Covid ha interromput.
Context històric
El 27 de febrer de 1976 es va proclamar la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), la qual es va constituir com un estat democràtic, adquirint així el dret a l’establiment d’un parlament i les seves eleccions. Anteriorment a la proclamació, el territori es trobava colonitzat i ocupat per Espanya, Marroc i Mauritània, situació que amenaçava greument el dret a la independència del poble i el seu desenvolupament com a unitat.
L’any 1991, el conflicte, va deixar enrere 16 anys de guerra, i com a conseqüència milers de persones van perdre la vida, va haver-hi centenars de desapareguts i un territori dividit per un dels murs més llargs del planeta.
Cal destacar que tot i la proclamació de la República, la lluita del poble sahrauí continua i, actualment, encara romanen a l’espera de la celebració del referèndum d’autodeterminació. A més, avui en dia són més de 173.000 d’habitants del poble sahrauí els qui resideixen en els camps de persones refugiades de Tindouf, immersos en una pobresa extrema.