Presentació a Lleida de les línies estratègiques en Drets Socials dels fons Next Generation

El tinent d’alcalde Toni Postius ha assegurat que les diferents línies d’inversió són una oportunitat per créixer en aquest àmbit i enfortir la xarxa social a la ciutat i el territori La consellera Violant Cervera ha presentat els principals eixos que ha determinat el Departament de Drets Socials per optar als fons europeus i ha assegurat que els 1.037 milions provinents dels NG permetran accelerar la transformació social de Catalunya i millorar la vida de les persones

El tinent d’alcalde Toni Postius ha participat en l’acte “Més drets, més oportunitats”, que la Generalitat de Catalunya ha preparat aquest divendres a Lleida per explicar l’impacte que els fons europeus Next Generation tindran a Lleida i el territori. Postius ha assegurat que els fons són una oportunitat que cal aprofitar, que ajudarà a créixer i a donar un pas endavant, després d’un temps complicat per la pandèmia de la Covid-19. Ha apuntat que és una partida important de diners que suposa un gran repte, ja que els diferents tràmits s’han d’executar en poc temps. Postius ha parlat dels 6,3 milions de finançament que la Paeria ha rebut per transformar la mobilitat a la ciutat. Per això, ha afegit, cal conèixer bé les línies que sortiran perquè els municipis puguin preparar-se i fer projectes que suposin millores socials i per a la ciutadania. 
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha encapçalat l’acte, en què ha ressaltat que aquesta àrea serà una de les que més diners rebrà dels fons europeus amb 1.037 milions d’euros, que permetran accelerar la transformació social i millorar la vida de les persones. Cervera ha afirmat que aquesta injecció econòmica ha d’ajudar en la protecció de la ciutadania, especialment dels col·lectius més vulnerables, perquè pugui projectar les seves vides com i on vulguin. També ha reiterat l’interès per impulsar projectes que millorin l’àmbit dels serveis socials, l’atenció a la infància i les polítiques d’habitatge. La consellera ha apuntat el canvi de model en el qual treballa el Govern de la Generalitat i que, perquè això sigui possible, així com la implantació dels projectes que puguin aprovar-se d’aquests fons, cal la implicació dels diferents agents implicats, per enfortir la relació i créixer conjuntament.
En aquest marc, s’han donat a conèixer les línies d’inversió principals que el Departament de Drets Socials ha previst amb la recepció dels Next Generation. Destinarà 397 milions d’euros a l’àmbit d’atenció a les persones i 649 M€ a polítiques d’habitatge. Els eixos principals que ha establert tenen com a prioritat fomentar l’autonomia personal, la digitalització aplicada per millorar la gestió dels serveis socials i potenciar el parc d’habitatge de lloguer social. També es promourà l’estalvi i l’eficiència energètica. Com s’ha exposat, els fons Next Generation EU suposen una oportunitat clau per equiparar el territori català amb els països europeus més avançats pel que fa a protecció social i polítiques d’habitatge.
L’acte s’ha fet a l’auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida. Hi han assistit el tinent d’alcalde Paco Cerdà i el regidor David Melé, així com diverses autoritats locals i representants d’organismes i entitats lleidatanes vinculades a l’àmbit social.
La Paeria fa setmanes que treballa en diferents projectes per poder presentar a aquestes noves línies subvencionadores dels fons Next Generation que arribaran de la mà de la Conselleria de Drets Socials. En aquest sentit, l’àrea d’Urbanisme ja treballa en el projecte de regeneració dels barris, com en el cas de la Mariola, on s'actua en un àmbit d’1,7 hectàrees amb un total de 492 pisos.