<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36455>>.

La figura de Frederica Montseny, protagonista de la nova conferència de la Memòria Democràtica

Elvira Siurana dissertarà sobre l’anarquista que va arribar a ministra de Sanitat i Assistència Social durant la Guerra Civil

Elvira Siurana dissertarà sobre l’anarquista que va arribar a ministra de Sanitat i Assistència Social durant la Guerra Civil

El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida organitza per aquest pròxim dijous, 10 de marc, una nova edició del cicle Debats de Memòria, que sota el títol ‘Frederica Montseny’, l’anarquia al poder” dedicarà a la figura de la històrica dirigent de la CNT. La xerrada, que començarà a les 7 de la tarda, a la Sala Jaume, anirà a càrrec d’Elvira Siurana.

Aquesta activitat de Memòria Democràtica s’emmarca dins de la programació del Dia Internacional de les Dones de l’any 2022. I és que la figura de Frederica Montseny (Madrid 1905-Toulouse 1994) resumeix l’esdevenir de l’anarquisme espanyol del segle XX, el seu èxit i la seva derrota.
Filla d’activistes i sindicalistes vinculats al món llibertari, que van conformar la seva personalitat i les seves futures idees polítiques, milità en la CNT i la FAI en el moment de màxima expansió d’aquestes organitzacions.
La seva vinculació al sector de la CNT més partidària a col·laborar amb les institucions republicanes va facilitar que Montseny es fes càrrec del nou Ministeri de Sanitat i Assistència Social entre el 4 de novembre de 1936 i el 17 de maig de 1937. També va ser testimoni de les greus disputes que van afectar les organitzacions polítiques republicanes, sobretot la CNT, el POUM i el PCE.
Exiliada a França, continua amb el seu treball sindical fins a la seva tornada l’any 1977 quan participa en el míting del parc de Montjuïc, el 2 de juliol del mateix any. En els darrers anys de la seva vida, va ser testimoni del declivi de l’anarquisme a causa de les crisis internes de la CNT com la repercussió del ‘cas Scala’.
La conferenciant
La conferència anirà a càrrec d’Elvira Siurana Zaragoza, persona que ha estat sempre molt vinculada a l’activisme social i a la lluita feminista. La seva militància va començar l’any 1974 durant les protestes per l’execució de Salvador Antich. L’any 1976 va participar en el Tribunal Internacional de Crims contra la Dona que es va celebrar a Brussel·les. També és fundadora del Grup Independent de Lluita per la Dona (GILL). L’any 1977 es va incorporar al gabinet jurídic de la dirigent feminista Lidia Falcón i el 1979 entra a formar part del Partit Feminista de Catalunya. Ha treballat en les revistes ‘Vindicación Feminista’, ‘Actual’ i ‘Diari de Barcelona’. L’any 1988 passa a ser la coordinadora de la revista ‘Poder y Libertad’ i gestionà l’editorial ‘Vindicación Feminista Publicaciones’. També ha estat una de les fundadores de les editorials Aconcagua Publishing i Kira Edit i ha participat en diversos fòrums, fires, jornades, congressos, diverses campanyes de solidaritat. Actualment, és membre del CDR Noguerola i del Grup de Recuperació de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida.