Els serveis de l’Ajuntament de Lleida, preparats per atendre refugiades i refugiats d’Ucraïna
La Paeria, en coordinació amb altres entitats i institucions, oferirà allotjament, atenció social, tràmit d’empadronament i altres suports per facilitar la instal·lació i l’estada de les persones que arribinLleida pels Refugiats atura temporalment la recollida de material, davant la resposta rebuda. Ara la tasca se centra en l'empaquetament i enviament
L’Ajuntament de Lleida té a punt els serveis municipals per atendre els refugiats i refugiades d’Ucraïna que arribin a la ciutat fugint de la guerra al seu país. La Paeria ha creat una comissió d’acollida que integra l’Alcaldia i tots els departaments municipals vinculats als àmbits d’actuació implicats.
Les accions es coordinaran amb les entitats de la ciutat que treballen en l’acollida de persones refugiades. Així mateix, la Paeria està en contacte amb la comunitat ucraïnesa de Lleida que, entre altres suports, s’ha ofert per a tasques de traducció i interpretació.
Comissió d’acollida municipal
La Comissió d’acollida reuneix els departaments de l’Ajuntament de Lleida que tenen competències en els principals àmbits d’actuació i necessitats previstes: serveis socials, Educació, Salut, Cooperació Internacional, l’Empresa Municipal d’Urbanisme, Comunicació, l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana, padró i el Servei d’Acollida Municipal (SAM), entre altres.
Es preveu que el SAM (avinguda de Tortosa, 2) assumirà la informació i atenció inicial a les persones que arribin i, en funció dels fluxos, es podrà ampliar tant l’espai com els efectius. En aquesta primera acollida, el SAM oferirà informació sobre tràmits, procediments i l’entorn, tallers lingüístics així com traduccions i interpretacions.
Entre els serveis que la Paeria està treballant s’inclouen: agilitzar el tràmit d’empadronament perquè puguin accedir als serveis públics de salut, assistència social, assessorament legal i jurídic, allotjament, suport psicològic i escolarització dels infants i joves quan es consideri adient, entre altres.
L’Ajuntament de Lleida també emprendrà projectes de cooperació amb Ucraïna, amb la canalització d’ajuda solidària, projectes sobre el terreny a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i iniciatives d’Educació per a la transformació Social.
La invasió d’Ucraïna ha provocat la fugida del país de més d’un milió de persones. A data d’avui, la Paeria té censats 650 veïns i veïnes d’aquesta nacionalitat.
Tot i que alguns dels refugiats i refugiades que arribin podran romandre a casa dels seus familiars a Lleida, d’altres sí que precisaran un habitatge. Per tant, aquesta serà una de les necessitats que s’atendrà.
Fre a la recollida de material
Per altra part, Lleida pels Refugiats ha emès un missatge per frenar la recollida de material, ja que s’han omplert tots els centres cívics i gairebé tots els punts de recollida. L'ajuda ha estat tan gran que ara la tasca més imminent s’han de centrar en l'empaquetament i enviament d'aquests materials a les persones que ho necessiten amb urgència. Aquest mateix diumenge es realitzarà el primer enviament cap a Ucraïna gràcies a les col·laboracions d'empreses de transport.
Tan aviat com es necessiti més subministrament es tornarà a activar la recollida de material. Tot i això, Lleida pels Refugiats agraeix a la ciutadana la solidaritat demostrada, que ha demostrat un cop més que Lleida és una ciutat solidària.
També cal esmentar que s’ha rebut una allau de consultes per continuar col·laborant i donant suport a la població víctima del conflicte a Ucraïna, per la qual cosa s’ha pres la decisió d’unir-se a les propostes que fan el Fons Català de Cooperació al desenvolupament i l’Agència Catalana de Cooperació, les quals han proposat aportacions econòmiques a entitats presents a terreny.
Fons i ajuts
La millor manera d'assegurar-se que els fons arriben a destí convertits en ajuda real és vehicular-los a través d'organitzacions que treballen a terreny. El Fons Català ha obert recentment una campanya per donar suport a la població refugiada i es poden fer arribar donacions tant públiques com privades als següents comptes bancaris:
Codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
Codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627
Per tal que es destini al conflicte armat a Ucraïna, cal incloure el concepte: “Campanya 3699-Crisi Ucraïna”
La campanya està en fase d'identificació de necessitats, cal anar a terreny per entendre la realitat a les fronteres, però des del Fons Català se centraran els esforços en atendre els següents fronts: assistència a les rutes de fugida, cobertura de necessitats bàsiques, desplegament d’un dispositiu sanitari o humanitari ampli en territori ucraïnès, accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida, suport a projectes executats per entitats humanitàries i solidàries.
Ja comencen a destacar que NO és recomanable actualment iniciar noves campanyes d'aliments, roba o medicaments, perquè les entitats que recullen material ja hi estan treballant, actualment ja s’ha enviat o s’enviarà gran part de material recollit i la resta s’hauria de poder comprar al terreny per poder realitzar un impacte positiu econòmic en la zona afectada i evitar, en el màxim que es pugui, la petjada de CO2 que implica el transport fins al destí.