El projecte Shababuna engega els tallers amb la diàspora marroquina
La tinent d’alcalde Sandra Castro agraeix els joves la seva participació en el projecte i la valentia en explicar les seves històries de vida
La tinent d’alcalde Sandra Castro agraeix els joves la seva participació en el projecte i la valentia en explicar les seves històries de vida
En el marc de la primera fase del projecte europeu Shababuna, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament organitza 27 tallers amb la implicació de joves marroquins, nou ajuntaments, un consorci i un consell comarcal, per tal de recollir les experiències migratòries d’aquest jovent i contribuir així a combatre la desinformació que hi ha al voltant del procés migratori.
L’Ajuntament de Lleida és un d’aquests municipis implicats en aquest projecte, motiu pel qual la tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Drets Civils, Cooperació i Feminismes, Sandra Castro, ha visitat el taller que s’està desenvolupant al Centre Cívic del Centre Històric per agrair els joves la seva participació en el projecte i la seva valentia en explicar les seves històries de vida. Durant la visita, Castro ha estat acompanyada per Zouhair el Hairan i Carla Fadlallah, dinamitzadors del projecte Shababuna delks Fons Català de Cooperació.
La idea principal és basar-se en històries reals de joves migrats arribats a diferents municipis de Catalunya per desplegar missatges i històries properes a la realitat del grup objectiu al Marroc. Alhora, es preveu que aquests tallers ajudin a connectar la diàspora amb la seva regió d’origen.
El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya lidera des d’inicis del 2021 aquest projecte europeu per combatre la desinformació sobre la migració irregular entre el jovent al Marroc, concretament a la regió de l’Oriental, al nord-est del país. Sota el títol Shababuna – our youth informed and well prepared to choose their future (‘Shababuna’ vol dir en àrab “la nostra joventut”), el projecte forma part de la convocatòria de l’any 2019 del Fons d’Asil, Migració i Integració (AMIF, per la seva sigla en anglès) de la Comissió Europea.
L’objectiu del projecte, que té una durada de dos anys, és enfortir les capacitats de les autoritats regionals i locals de la regió marroquina de l’Oriental per promoure la conscienciació i la sensibilització sobre els riscos de la migració irregular entre els joves de 14 a 25 anys. Amb la implicació de joves marroquins i ajuntaments catalans, es pretén combatre la desinformació que hi ha al voltant dels processos migratoris, amb informació sobre les alternatives legals per a una migració regular i segura, i fent arribar a aquest col·lectiu les oportunitats professionals i acadèmiques que hi ha al territori.