<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36464>>.

El director Alberto Vázquez fa un ple a la Llotja en parlar del seu pròxim film ‘Unicorn Wars’

Dissabte i diumenge, els més petits tenen una cita al Petit Animac, l’apartat especialment pensat per al públic familiarA la tarda ha estat el torn dels creadors belgues d’Emma De Swaef i Marc James Roels, la parella de moda en animació stop motion per parlar del capítol de terror existencialista que han dirigit per a l’obra coral The House de Netflix

Dissabte i diumenge, els més petits tenen una cita al Petit Animac, l’apartat especialment pensat per al públic familiarA la tarda ha estat el torn dels creadors belgues d’Emma De Swaef i Marc James Roels, la parella de moda en animació stop motion per parlar del capítol de terror existencialista que han dirigit per a l’obra coral The House de Netflix

El tercer dia d’Animac, la Mostra Internacional d’Animació de Catalunya, ha començat amb força amb la sala plena per seguir la conferència del director gallec Alberto Vázquez, guanyador de tres premis Goya amb els curtmetratges Birdboy i Decorado, i el llargmetratge Psiconautas, los niños olvidados, que han representat un punt d’inflexió en el cinema d’animació espanyol. Vázquez ha ensenyat en un work in progress el treball darrere el seu últim llargmetratge, Unicorn Wars, en la seva darrera fase de producció, previst estrenar-se en tres mesos, on trobem una barreja de comèdia i drama per narrar els horrors d’una guerra ancestral entre ossets i unicorns.

Els més matiners han començat la jornada amb el segon Cafè amb els i les artistes d’Animac, una conversa distesa entre cineastes i públic. Un altre dels punts neuràlgics d’avui està sent l’espai Animacrea, on es compaginen els estands professionals amb l’activitat més lúdica i experimental per a les famílies i visitants. L’espai compta amb tallers d’animació organitzats en col·laboració amb les millores escoles d’animació nacionals perquè públics de totes les edats puguin provar de fer animació en totes les tècniques, manuals i digitals. A més, s’hi pot trobar la pantalla oberta Open Screen.
Petit Animac
Un altre dels plats forts d’aquest dissabte estan sent les sessions del Petit Animac, l’apartat especialment pensat per als més menuts de la casa, amb una selecció films d’animació d’arreu del món.
Dins la programació del Petit Animac destaquen alguns curtmetratges com: Hokkyoku-Guma Suggoku Hima (Polar Bear Bears Boredom) el darrer treball de Koji Yamamura, un dels grans autors contemporanis; Nacer de Roberto Valle i nominat als Goya, o L'extraordinària història de la Bruna (Espanya, 2021) dirigit per Marc Riba i Anna Solanas, els animadors catalans en stop motion de trajectòria més internacional. S’estrenarà a Espanya Ich habe keine Angst! (I’m Not Afraid!) curt de Marita Mayerseleccionat a la Berlinale, el productor del qual, Fabian Driehorst, serà a Lleida per presentar la pel·lícula. I també s’estrenarà a Espanya Papa Is Big, I Am Small (Itàlia, 2021), una història curta i tendra dirigida per Masha Rumyantseva i Anya Ru, aquesta última visitarà Animac per presentar el film. I el llargmetatge Valentina (Espanya, 2021), guanyador del Goya a millor pel·lícula d’animació i dirigit per Chelo Loureiro, convidada d’Animac 2022.
Conferències
A la tarda, s’ha programat la conferència dels creadors Emma De Swaef i Marc James Roels, la parella de moda en animació stop motion. Aquests artistes belgues han conquistat els cors del públic i premis a festivals de tot el món amb la seva extraordinària cinematografia fotograma a fotograma i els seus singulars ninots de llana. Creadors de films com Oh Willy… o This Magnificent Cake!, que per primer cop visiten Lleida per parlar del capítol que han dirigit per a l’obra coral The House, produïda per Nexus i Netflix, descrit per la crítica com “un relat de terror existencialista”. A més, Animac els ha dedicat una retrospectiva amb la projecció dels seus guardonats films.
També a la tarda, es projectarà al CaixaForum Lleida Bob Cuspe - Nós não gostamos de gente (Brasil, 2021), dirigit per Cesar Cabral, una pel·lícula d’animació stop motion que barreja documental, comèdia i road movie, inspirat lliurement en la vida i l’obra d’un dels dibuixants brasilers més admirats de tots els temps, Angeli.
Phil Tippett
Al vespre, el dos cops oscaritzat i geni nord-americà dels efectes visuals, Phil Tippett, Premi Animation Master d’Animac 2022, animador stop motion i creador de VFX a Star Wars, Robocop o Jurassic Park, es connectarà des del seu estudi de Califòrnia per mantenir una conversa juntament amb el seu amic i animador Sam Orti (Conflictivos Productions) i la directora de la Mostra, Carolina López, que es podrà seguir únicament des de La Llotja de Lleida. Parlarà de la seva trajectòria i, malgrat la seva llarga experiència en el món dels VFX, de la seva òpera prima com a director: Mad God, un deliri en stop motion que va començar fa 30 anys i que es projecta en aquesta edició d’Animac.
A la not, està previst projectar a La Llotja el llargmetratge La Traversée (França, Alemanya i República Txeca, 2020), dirigit per la pintora i realitzadora francesa Florence Miailhe, mestra de la tècnica de la pintura animada a càmera i Premi Animation Master d’Animac 2020. El film és un viatge iniciàtic de dos germans perduts als camins de l’exili, que els portarà des de la infància fins a l'adolescència, travessaran un continent soscavat per la caça de migrants i hauran de sobreviure a proves, tant fantàstiques com molt reals, abans d'arribar a un Nou Món, lliure.
EI el colofó de la jornada del dissabte està reservat a l’Animac de Nit al Cafè del Teatre, la sessió de DJ del col·lectiu HYPNOTES amb temes que van del reggae al funk, passant pel rock, la psicodèlia, el jazz o l’electrònica.