“Jingle. Un fil de vida musical” de l’artista Laia Estruch, nova proposta a la miniPanera
Aquest dijous, a les 12.30 hores, es presenta a tota la comunitat educativa de les escoles bressol municipals aquesta iniciativa educativa i performativa basada en la invitació a produir, assajar i presentar en públic una peça de so publicitària que ens representi i ens doni a conèixer als altres a través de la nostra veu
Aquest dijous, a les 12.30 hores, es presenta a tota la comunitat educativa de les escoles bressol municipals aquesta iniciativa educativa i performativa basada en la invitació a produir, assajar i presentar en públic una peça de so publicitària que ens representi i ens doni a conèixer als altres a través de la nostra veu
Aquest dijous, 10 de març, a les 12.30 hores, el Centre d’Art La Panera presentarà a tota la comunitat educativa de les Escoles Bressol Municipals de Lleida la proposta expositiva “Jingle. Un fil de vida musical” de l’artista Laia Estruch.
Fins diumenge 22 de maig totes les llars d’infants i centres educatius de Lleida i territori, així com les seves famílies podran gaudir d’aquesta nova proposta miniPanera.
S’entén per “Jingle” aquella veu anglesa utilitzada per definir una peça musical composta especialment per acompanyar els anuncis publicitaris. Es caracteritza per ser de durada curta i fàcil de recordar.
Amb aquesta premissa “Jingle. Un fil de vida musical” és una proposta educativa i performativa basada en la invitació a produir, assajar i presentar en públic una peça de so publicitària que ens representi i ens doni a conèixer als altres a través de la nostra veu. Amb els més petits es parteix que en el moment que naixem, es comença a teixir el fil de vida, i en aquesta ocasió se celebrarà posant música.
En aquest context s’activarà l’espai amb diferents propostes preparades des de cada centre educatiu i el Centre d’Art La Panera.
Artísticament el punt de partida és la seva primera obra, “Jingle”. Un projecte basat en una sèrie de performances i una publicació en forma d’àlbum musical, concebut el 2011 per a La Capella, en el marc de la convocatòria de BCN Producció 2011.
En el seu “Jingle”, Estruch interpretava variacions al voltant d’una cançoneta publicitària inspirada en aquest ritual de pas. L’artista emprava una melodia com a declaració d’intencions, una melodia que li rondava pel cap des de feia anys, en la qual inseria una lletra —que bàsicament exposava contingut informatiu d’un esdeveniment— per convocar l’audiència.
Acostumats al fet que la comunicació d’un projecte d’art es faci a través d’elements com la postal o altres documents impresos, Jingle. Un fil de vida musical vol fer un gir radical a aquest fet substituint la «paraula impresa» per la «paraula cantada», per presentar-nos i donar-nos a conèixer als altres, a través de les nostres veus i de la invenció de noves melodies que ens representin.
La miniPanera es complementa amb la col·laboració de Sabina Chipara, la nostra tipògrafa en residència 2022. Ella s’ha encarregat de dissenyà el títol de l’exposició tenint en compte el projecte Jingle de l’artista Laia Estruch.
Sabina dissenya tipografies buscant la coherència amb el què representa. Les formes de les seves lletres narren històries, són la veu escrita del món que ens envolta. Cada creació té una veu única i el seu repte és identificar-la i implementar-la en la construcció de les lletres.
En el cas de “Jingle. Un fil de vida musical”. Les lletres representen el ritme que tenen les cançons de la Laia. El moviment es relaciona amb les escales musicals i les corbes rissades ens recorden al fil. Tot i així les lletres es converteixen en una metàfora de la vida i de l’obra de l’artista, combina parts molt intenses amb altres de més tranquil·les, en definitiva representa la vida en sí mateixa.
El color rosa ajuda a identificar les lletres amb el concepte d’àlbum musical, una peça de so publicitari.