La Paeria obté un romanent de tresoreria positiu, després de dos anys en negatiu
La comissió d’Economia informa de l’aprovació definitiva del pressupost municipal per al 2022, que serà vigent després del ple extraordinari que es celebrarà el 18 de març
La comissió d’Economia, Presidència, Participació i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Lleida ha donat compte avui de la liquidació pressupostària de l’any 2021, que s’ha tancat amb un romanent líquid de tresoreria per a despeses generals de 976.251,29 euros, en xifres positives per primer cop en tres anys, després que al 2019 fos de -3,5 milions i al 2020 de -1,58. A més, cal tenir en compte que aquesta xifra incorpora ja una provisió extraordinària de 1.152.561,46 euros per l’impacte de la sentència del Tribunal Constitucional sobre el cobrament de les plusvàlues.
La tinent d’alcalde Montse Pifarré ha destacat aquesta millora del romanent líquid de tresoreria “ja que ha millorat en quatre milions i mig en dos anys, mentre que l’estalvi net i el desquadrament econòmic ho ha fet en 8 milions”. Malgrat aquesta millora, per despeses generals encara no cobreix la totalitat de la incorporació del reconeixement de crèdit i de les autoritzacions de despesa compromeses.
Durant el 2021, el comportament dels ingressos ha estat positiu, amb un increment de 970.991,3 euros respecte als ingressos del 2020, per una xifra total de 164.773.277,76 euros. Pel que fa a les despeses, s’ha produït un increment de 2.794.361,9 euros, amb una xifra total de 160.786.439,07 euros.
El període mitjà de pagament a proveïdors de l’Ajuntament és d’11,3 dies, molt per sota dels 30 dies de màxim legal, i la ràtio d’endeutament consolidat és del 86,5% dels ingressos corrents (149 milions d’euros de deute).
Aprovació del pressupost 2022
La comissió d’avui ha informat de l’aprovació definitiva del pressupost municipal i dels ens vinculats per a l’any 2022, un cop exhaurit el període d’exposició pública després de l’aprovació inicial. Durant aquest termini s’han presentat tres escrits de reclamacions, que el govern ha proposat desestimar, en virtut d’un informe tècnic del departament d’Intervenció que conclou que aquests recursos no compleixen amb allò que fixa l’article 170 de la llei d’Hisendes Locals, que restringeix a supòsits molt concrets la presentació de reclamacions al pressupost. La votació de l’estimació o desestimació de les reclamacions tindrà lloc al ple extraordinari convocat per al pròxim dia 18 de març.
La votació al ple només farà referència a aquestes reclamacions i a les partides pressupostàries que en resultin directament afectades, sense que es puguin plantejar altres esmenes o debat sobre la resta del contingut del pressupost. Així doncs, els comptes municipals quedaran en tot cas ja aprovats definitivament un cop celebrat el ple, en compliment de la normativa que regula la moció de confiança vinculada a l’aprovació dels pressupostos que va plantejar l’alcalde, Miquel Pueyo, al mes de desembre.
Modificació de l’ordenança de la plusvàlua
Durant la comissió també s’ha informat de la modificació de l’ordenança fiscal que regula l’impost de la plusvàlua, per tal d’adaptar-la al nou sistema fixat pel Decret Lleida 26/2021, de 8 de novembre, que establia un període de sis mesos perquè els ajuntaments fessin aquesta adaptació.
Les principals característiques del nou model, que ja s’està aplicant des de l’aprovació del decret, són que les transmissions sense increment de valor no estan subjectes; es tributa per les transmissions des del primer dia; es pot triar entre dos sistemes de càlcul: l’aplicació de coeficients o l’increment real de valor de la transmissió. El nou model suposa una reducció de les liquidacions d’un 21% respecte al vigent fins al canvi de model arran de la nova normativa estatal.
També s’ha incorporat una modificació a l’ordenança general de recaptació per tal que els beneficis fiscals que s’estableixin també puguin sol·licitar-los persones que no estan empadronades a Lleida, sempre que no tinguin deutes pendents amb la Paeria en fase executiva.