La Paeria atén 50 persones refugiades ucraïneses al Servei d’Acollida Municipal

- El Servei d’Acollida Municipal, que centralitza la primera atenció, ha rebut 23 infants i 27 adults de 16 famílies- Empadronament, necessitats bàsiques, allotjament d’urgència, escolarització dels infants i suport jurídic i psicològic, entre les primeres necessitats que es cobreixen

L’Ajuntament de Lleida ha atès 16 unitats familiars amb un total de 50 persones -27 adults i 23 infants- al Servei d’Acollida Municipal, porta d’entrada a la Paeria per a refugiades i refugiats d’Ucraïna. S’ha activitat la coordinació de 8 serveis municipals per donar resposta a la crisi humanitària desencadenada per la invasió d’aquest país.

El paer en cap Miquel Pueyo ha informat en roda de premsa sobre el funcionament d’aquest programa d’acollida, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, i del president de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, el regidor Jaume Rutllant. “Hem de donar una bona acollida a aquelles persones i, d’una manera especial, a aquells infants que arriben a la ciutat després d’haver viscut situacions molt traumàtiques”, ha assenyalat l’alcalde.

Pueyo ha manifestat que, en aquesta crisi, la Paeria és una administració de tercer nivell i qui primer pot prendre decisions i endegar actuacions són l’Estat i la Generalitat, “però és evident que Lleida, segona capital de Catalunya i sisena ciutat més gran del país, pel fet d’acollir una comunitat d’origen ucraïnès, no pot romandre ni de bon tros insensible davant d’aquesta crisi humanitària de dimensió europea.” 

Pueyo ha detallat que el Servei d’Acollida Municipal -a l’avinguda de Tortosa 2, al complex de Mercolleida- centralitza la primera atenció. Aquí s’analitzen les necessitats de les famílies i es fan les derivacions als serveis que corresponguin.Una de les primeres gestions és l’empadronament perquè puguin tenir accés a la targeta sanitària al més aviat possible. Castro ha assenyalat que, des del 24 de febrer, s’ha empadronat a 28 persones.

Allotjament d'urgència

La majoria s'ha allotjat a cases de familiars i coneguts de la comunitat ucraïnesa de Lleida. La Paeria ha detectat dos situacions d’especial vulnerabilitat: una família a la qual ha ofert allotjament d’urgència en un hotel i una altra, que ara ocupa una habitació en un pis compartit. Totes dues es traslladaran en breu a sengles habitatges aportats des de l’Empresa Municipal d’Urbanisme.

Jaume Rutllant ha explicat que l’EMU té la capacitat de garantir habitatges per als casos d'extrema vulnerabilitat. Les persones de la ciutat que tinguin una llar disponible i la vulguin oferir a la borsa d’emergències d’aquesta empresa municipal poden trametre un correu a emu@paeria.cat.

A més de l’empadronament i l’allotjament, es cobreixen: les necessitats bàsiques (aliments, roba, medicaments), escolarització si les famílies ho desitgen, suport en formació i ocupació, assessorament i assistència jurídica. Properament es posarà a disposició el servei d'atenció psicològica. Paral·lelament, s’està treballant per poder oferir tallers de coneixements lingüístics, una de les principals demandes que fan les persones que arriben.

Ludoteques municipals i escolarització

L'Oficina Municipal d'Escolarització ja ha derivat 6 menors ucraïnesos a centres educatius de la ciutat i s'està pendent de fer-ho per a altres 4. S’ofereix també el carnet per accedir a la xarxa de ludoteques municipals, perquè les famílies tinguin espais de respir i els infants accés a jocs i joguines. En les escolaritzacions que gestionen les comissions de garanties, ha explicat Sandra Castro, es vetlla que els nens i nenes vagin a centres amb presència d'escolars ucraïnesos residents a Lleida.

Pel que fa a temes d’assessorament i tramitació administrativa, s’ampliarà el Servei d’Orientació en Estrangeria que ja es realitza i s’atendrà els dimecres de 10 a 14 h a les dependències del Servei d’Acollida Municipal. Aquesta atenció s’ofereix en conveni amb el Col·legi de l’Advocacia de Lleida.

Sandra Castro ha destacat els departaments municipals implicats en l’acollida d’urgència: Drets Civils amb el SAM, l’Oficina d’Atenció Ciutadana, els serveis socials, Estadística, l’EMU, la Guàrdia Urbana, l’Oficina Municipal d’Escolarització i l’Institut Municipal d'Ocupació.

La Paeria està participant en els espais de coordinació amb Delegació de la Generalitat a Lleida, consells comarcals i altres ajuntaments; en contacte amb la Subdelegació del Govern i també en coordinació amb les entitats del tercer sector que treballen regularment amb persones refugiades (Coordinadora d’ONG i Altres moviments solidaris, Lleida pels Refugiats, Cáritas i Creu Roja). També es col·labora de manera estreta amb la comunitat d’aquest país resident a Lleida que, fins a l’esclat de la guerra, era de gairebé 700 persones. La comunitat ucraïnesa s’han ofert per col·laborar, en aquests primers moments, en les tasques de traducció i interpretació.

D’altra banda, en la roda de premsa s’ha recordat que els 27 països de la Unió Europea podran tramitar la Protecció temporal de les persones ucraïneses desplaçades i podran accedir a permís de residència i treball.