El Banc d’Aliments obre a Balàfia El Palet, una botiga amb productes socials i d’aprofitament de proximitat
L’Ajuntament de Lleida participa en aquest projecte, que és el nou punt de distribució de l’entitat i que reivindica el valor social, nutricional i mediambiental dels aliments, alhora que dignifica l’accés als aliments de les persones usuàries
La Fundació Banc dels Aliments Comarques de Lleida obre la botiga social “El Palet. El valor dels aliments” al barri de Balàfia, que actuarà com a nou punt de distribució de l’entitat. El nou espai reivindica el valor social, nutricional i mediambiental dels aliments. És a dir, és el primer punt de distribució que incorpora l’assessorament nutricional i, alhora, dignifica l’accés als aliments de les persones usuàries, ja que independentment del poder adquisitiu de les persones, tothom té dret a una alimentació digna. L’objectiu és aportar a les persones, a la seva salut i al planeta, amb la lluita contra el malbaratament alimentari.
Els tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Paco Cerdà i la regidora Marta Gispert han assistit a la jornada de portes oberts que aquesta tarda s’ha fet al nou espai, situat a l’avinguda de Balàfia 13, on han estat rebuts pel president i el director del Banc dels Aliments, Antoni Fo i Oriol Berenguer, respectivament, així com de la resta de personal de l’entitat implicats en aquest projecte. L’obertura en aquest emplaçament respon també a criteris d’ubicació cèntrica i ben comunicada amb transport públic, perquè les persones usuàries puguin desplaçar-s’hi.
Aquest nou espai acull per una banda el punt de distribució municipal, que a partir d’ara funcionarà amb un sistema de punts que considera criteris nutricionals, de composició de la llar i de disponibilitat. D’aquesta manera, El Palet donarà flexibilitat d’elecció d’aliments a les persones amb la voluntat que l’experiència sigui similar a una botiga de barri.
L’Ajuntament de Lleida participa en aquest projecte de manera activa i en coordinació amb els serveis socials municipals, amb la valoració i derivació de famílies beneficiàries. El nou equipament incorpora com a projecte innovador el servei d’assessorament nutricional, obert a tota la ciutat. L’accés al servei gratuït de nutrició és amb cita prèvia.
Per altra banda, hi ha la botiga on la ciutadania hi pot fer una compra social, de proximitat i d’aprofitament a un preu més baix, pensant en una compra en clau de responsabilitat social. Són productes “imperfectes” que es troben en perfecte estat i són aptes per al consum, però que no arriben als circuits comercials convencionals per la forma o la mida, per exemple. El servei permetrà reduir el malbaratament i conscienciar sobre una cultura de recuperació i aprofitament d’aliments. El projecte de botiga està en contacte amb productors/es locals de l’Horta per fer-los-en partícips. Els beneficis generats es destinaran al manteniment del projecte.