Arrenca el projecte de l’Espai Educatiu per a Joves a Torre Queralt
L’objectiu d’aquesta iniciativa del barri és crear un recurs de lleure inclusiu i integrador, que cohesioni la població i que contribueixi a l’equilibri i l’equitat social i cultural a través de l’autogestió i la corresponsabilitat El projecte, impulsat pel Consell de la Zona 04 del Secà de Sant Pere es posa en marxa amb una jornada de portes obertes i una assemblea de joves
La tinent d’alcalde Jordina Freixanet i la regidora de Participació, Marta Gispert, acompanyades pel regidor de Joventut, Ignasi Amor, han visitat avui les activitats de l’Espai Educatiu per a Joves a Torre Queralt, el projecte impulsat pel Consell de la Zona 04 del Secà de Sant Pere, que té com a objectiu crear un recurs de lleure inclusiu i integrador, que cohesioni la població i que contribueixi a l’equilibri i l’equitat social i cultural a través de l’autogestió i la corresponsabilitat.
Han estat deu mesos de treball de confecció del projecte comunitari per part d’entitats, veïns i veïnes i l’Ajuntament de Lleida, que aquest cap de setmana es materialitzen, avui en una jornada de portes obertes de l’anomenada ‘Casa Xina’ (nom amb què s’identifica Torre Queralt), i demà en una assemblea de joves.
La jornada de portes obertes d’aquesta tarda ha permès als veïns i veïnes del barri veure per dins l’emblemàtic edifici del Secà, que ha acollit una exposició amb fotografies i projeccions antigues d’aquest indret i del barri. Hi ha hagut música ambiental amb el DJ Marian, un espai on els infants han pogut pintar-se les cares i una actuació de circ amb el col·lectiu PonentCirc. La jornada s’ha tancat amb una visita guiada a càrrec de Francesc Closa, autor del llibre ‘El Secà de Sant Pere, el tercer turó de Lleida’.
Demà, a la tarda, està prevista una assemblea oberta a nois i noies a partir de 1r d’ESO, en la qual es recolliran idees per a posar en marxa a la Torre Queralt, l’espai on es desenvoluparà el projecte de lleure autogestionat pel jovent del barri.
D’aquesta assemblea sortirà un grup motor de 15 persones que serà l’encarregat de liderar el projecte, amb l’acompanyament d’una gestora, formada per representants de 6 entitats i diferents departaments municipals: Educació, Joventut, Serveis Socials i Participació i per veïnes i veïns del barri. Aquest grup motor estarà format per joves majors de 18 anys i la seva fita serà treballar en la definició concreta i l’organització del projecte amb la previsió de començar a funcionar el proper setembre. El grup motor estarà acompanyat per la gestora i per un/a professional contractada per part de l’Ajuntament de Lleida, que donarà suport i seguiment a tot el procés.
L’objectiu final és que el jovent s’identifiqui amb un espai i que hi duguin a terme activitats de referència per a generar sentiment de pertinença, lluitar contra la fragmentació social, fomentar la participació i l’autosuficiència del jovent, engendrar dinàmiques de lleure basades en valors i crear dinàmiques d’aprenentatge referent en què els grans ensenyen als petits.