Els centres de dia de Santa Clara i Magraners promouran l’atenció centrada en la persona i ampliaran les estades a tot l’any

Els dos centres, amb quaranta places concertades en conveni amb la Generalitat, preveuen incorporar en la nova licitació aspectes més centrats en el projecte vital i les necessitats canviants de les persones usuàries Incrementa la dedicació horària de professionals sanitaris i socials i adequarà les activitats socials, culturals i educatives a cada pla individual en suport a l’autonomia personal i a les relacions familiars i comunitàries

Els centres de dia de Santa Clara i Magraners promouran l’atenció centrada en les persones usuàries del servei perquè puguin desenvolupar els seus projectes vitals i ampliaran l’atenció als 365 dies de l’any, que fins ara era de dilluns a divendres. L’Ajuntament de Lleida promou la nova licitació d’aquest servei municipal que s’ofereix en els dos centres en conveni amb la Generalitat, amb vint places concertades a cadascun. L’objectiu és adaptar-se a les necessitats canviants de les persones i oferir una atenció integrada en l’àmbit social i sanitari. La voluntat és tendir cap a una perspectiva dels serveis socials basada en el suport a l’autonomia personal i en el reforç de les relacions amb la família i comunitàries. La proposta del plec de clàusules ha passat avui per la Comissió Informativa per les polítiques de la gestió d’Economia, Presidència, Participació i Promoció Econòmica per tal que es pugui iniciar la licitació.
Els centres de dia son un servei diürn i d’assistència a les activitats de la vida diària per a persones grans en situacions de manca d’autonomia. El projecte de l’empresa concessionària haurà d’incloure la visió ètica pel que fa al tracte cap a les persones, que respecti la seva dignitat, les seves decisions i la seva diversitat, afavorint les seves capacitats i potencialitats. La metodologia haurà de basar-se en l’atenció individualitzada per centrar-se en les necessitats concretes de cada persona, per fer-li l’acompanyament que necessiti i fomentar la seva participació activa d’acord amb el seu projecte vital. Els professionals del centre de dia acompanyaran les persones en aquest projecte.
Un dels aspectes destacats que incorpora al nova licitació és l’increment de la ràtio de dedicació horària dels professionals sanitaris i socials, com psicòlegs o fisioterapeutes, i la incorporació de nous perfils, com l’educador/a o el/la terapeuta ocupacional. A més, dins el programa anual d’activitats socials, culturals i educatives de l’empresa d’acord amb els objectius del centre, haurà d’adequar-les al Pla individual d’atenció interdisciplinària de les persones usuàries.
En el nou plec de condicions es planteja que s’incorporin un sistema d’indicadors qualitatius i quantitatius per avaluar l’evolució de la persona usuària i el treball col·laboratiu i en xarxa de forma periòdica i continuada.
Els objectius dels centres de dia són, bàsicament, el d’oferir un entorn adequat i adaptat a les necessitats d’atenció de les persones, afavorir la recuperació i el manteniment de l’autonomia personal i social i mantenir la persona en el seu entorn personal i familiar en les millors condicions. A més, donen suport a les famílies en l’atenció a les persones grans dependents.