<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36551>>.

L’Ajuntament de Lleida s’adhereix a l’Acord per la Qualitat de l’Aire de Catalunya

El document inclou un compromís per reduir un 15% les emissions de contaminants i preveu potenciar les zones de baixes emissions i la mobilitat sostenible

El document inclou un compromís per reduir un 15% les emissions de contaminants i preveu potenciar les zones de baixes emissions i la mobilitat sostenible

L’Ajuntament de Lleida s’ha sumat a l’Acord per la Qualitat de l’Aire de Catalunya, que impulsa el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i que s’ha signat avui en un acte públic a Barcelona. El document, que ha rebut el suport del Govern, dels municipis de més de 20.000 habitants, diputacions, entitats municipalistes, gestors d’infraestructures i dels principals agents socials i econòmics de Catalunya, conformarà el full de ruta per a la millora de la qualitat de l’aire al país, incorporant-se com a principi rector del nou Pla de millora de la qualitat de l’aire de Catalunya.

Les administracions i organitzacions signants de l’Acord es comprometen a reduir almenys en un 15% les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) i les partícules en suspensió generades a la ciutat l’any 2025 respecte a l’any 2019 i portar a terme les accions necessàries per accelerar la millora de la qualitat de l’aire per a assolir progressivament els nivells que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

L’acord contempla la posada en marxa de les zones de baixes emissions (ZBE) com a catalitzador del canvi cap a una mobilitat més sostenible i compromet els signants en la seva definició, planificació i gestió futura, ampliant la seva obligatorietat a tots els municipis catalans de més de 20.000 habitants. Per a fer-ho possible, la Generalitat obrirà línies d’ajuts per un import total de 6 milions d’euros fins a l’any 2025. La Paeria ja treballa en la posada en marxa d’una ZBE vinculada als fons europeus Next Generation EU. A més, les administracions es comprometen a accelerar la implantació d’un model de mobilitat més sostenible, que potenciï els modes de mobilitat més saludables i el transport públic col·lectiu, entre altres mesures com la promoció dels biocombustibles i una major corresponsabilització amb el sector privat.

Les parts acordaran un marc de treball comú dins de la Taula de la Qualitat de l’Aire de Catalunya i la Generalitat tramitarà la llei de Qualitat Atmosfèrica durant aquesta legislatura, per tal d’impulsar aquestes polítiques.

La Paeria ja havia signat la Declaració de Sabadell per la Millora de la Qualitat de l’Aire a l’octubre de l’any passat.