Lleida ret homenatge al voluntariat amb un acte institucional a la Llotja
La Regidoria de Participació Ciutadana promou el reconeixement per agrair a totes aquelles persones i entitats que durant la pandèmia han participat en accions solidàries L’alcalde Miquel Pueyo diu que “la dimensió moral d’una comunitat la determinen les seves persones i Lleida és una gran capital en també en solidaritat” La consellera Violant Cervera assenyala que “tenim un petit país amb un gran cor solidari” i que la tasca de les Administracions és “canalitzar aquesta solidaritat d’una manera ordenada, perquè els recursos arribin als que més ho necessiten”
La Regidoria de Participació Ciutadana promou el reconeixement per agrair a totes aquelles persones i entitats que durant la pandèmia han participat en accions solidàries L’alcalde Miquel Pueyo diu que “la dimensió moral d’una comunitat la determinen les seves persones i Lleida és una gran capital en també en solidaritat” La consellera Violant Cervera assenyala que “tenim un petit país amb un gran cor solidari” i que la tasca de les Administracions és “canalitzar aquesta solidaritat d’una manera ordenada, perquè els recursos arribin als que més ho necessiten”
La Sala Leandre Cristòfol de la Llotja ha acollit aquest vespre l’acte de reconeixement al voluntariat de Lleida, que ha promogut la Regidoria de Participació Ciutadana i en què han participat, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; la consellera de Drets Socials, Violant Cervera; la presidenta de la Federació Catalana del Voluntariat, Rosa Palau; el president de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Lleida, que és qui gestiona la Xarxa Solidària, Toni Baró, i la regidora de Participació, Marta Gispert.
Sota el títol ‘Fem Comunitat, Fem Xarxa, Fem Voluntariat’, s’ha volgut fer un gest d’agraïment a totes aquelles persones i entitats que durant tot el període llarg de la pandèmia han estat realitzant diverses accions de voluntariat i solidaritat. Un acte festiu on reconèixer, revaloritzar i donar les gràcies a totes les persones anònimes i entitats que han aportat el seu granet de sorra a la comunitat, pensant amb el bé comú, contribuint a millorar la vida de les persones més vulnerables, especialment en els moments de la Pandèmia.
Les paraules
Tots els oradors han reiterat el seu agraïment a la tasca que el voluntariat ha dut a terme arran de la pandèmia durant els darrers mesos, i que ara ha tornat a manifestar-se amb el conflicte bèl·lic d’Ucraïna.
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha manifestat que, en els moments més durs i incerts de la pandèmia a Lleida, una de les alegries contingudes la vàrem tenir amb la resposta de la ciutadania davant la creació de la Xarxa de Solidaritat, que va aplegar 675 voluntaris i voluntàries. “La dimensió moral d’una comunitat o una ciutat la determinen les seves persones i Lleida és una gran capital en molts aspectes, també en solidaritat”, ha dit.
La regidora de Participació, Marta Gispert, ha estat l’encarregada d’obrir el torn de paraules, que ha aprofitat per destacar especialment la contribució de les federacions del Voluntariat i de les Associacions de Veïns la seva tasca. “Els valors que aporteu a la nostra societat marquen el camí cap a una ciutat més justa i més altruista. Ens feu sentir orgullosos de ser lleidatans i lleidatanes”, ha emfatitzat.
Per la seva part, el president de la FAVLL, Toni Baró, ha manifestat que els voluntaris són les persones més riques de la nostra societat, perquè ho són com a “portadors d’humanitat” i ha reivindicat el paper de les entitats que representa com a “formadors en el terreny del voluntariat social”, un paper que han fet històricament i que continuen bastint, ja que “moltes vegades arribem on les Administracions no poden”.
La presidenta de la Federació Catalana del Voluntariat, Rosa Palau, ha assenyalat la importància de les “accions de veïnatge solidàries, que varen donar-se durant la pandèmia” i que ha definit com a “accions puntuals que surten en moments excepcionals”, per a diferenciar-les de la resta d’accions voluntàries solidàries. Tot seguit ha confessat que des de la Federació estan molt orgullosos de la ciutat de Lleida i de les seves persones. “Tenim una gran gent de braços oberts, que no miren com es fan les coses, quan l’important és fer-les”, ha dit abans de recordar que en el voluntariat no tot és pandèmia o guerra d’Ucraïna, ja que hi ha un dia a dia que cal gestionar.
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha tancat els parlaments assenyalant que “tenim un petit país amb un gran cor solidari”. Per això, la feina que es gira a les Administracions és saber canalitzar aquesta solidaritat d’una manera ordenada, perquè els recursos arribin als que més ho necessiten”.
Cervera, que ha manifestat que “tenim un país i uns ciutadans meravellosos”, ha posat com a exemple la guerra d’Ucraïna, arran de la qual han rebut a la Conselleria 10.000 trucades de famílies per oferir-se a acollir algun infant.
Concert poètic musical
L’acte, al qual han assistit més de dues-centes persones representants d’entitats i associacions del territori, ha continuat amb un concert poètic-musical a càrrec de l’arpista Berta Puigdemasa, que ha interpretat peces del seu disc ‘Les yeux fermès’, sobre el tema dels somnis. El grup del Taller d’Expressió de l’associació Síndrome de Down s’ha fet càrrec de la part poètica.
Des de la Regidoria de Participació Ciutadana es dona suport al voluntariat de Lleida amb diverses accions:
Punt de Voluntariat: Servei municipal que atén, informa i assessora les persones que estan interessades a fer voluntariat i també a les entitats de la ciutat. Des del punt, també es promou i s’organitzen jornades de formació per a les persones voluntàries i entitats i així donar resposta a les necessitats detectades.
El punt de voluntariat forma part de la Xarxa de Punts de Voluntariat local de Catalunya, que aplega un grup d’ens locals compromesos en l’impuls del voluntariat i l’associacionisme.
Per altra part, des de la Regidoria també s’ha endegat el programa de televisió ‘Viu el Voluntariat’. Amb aquest espai es vol visibilitzar l’acció voluntària que es desenvolupa a la ciutat, i donar conèixer i apropar-se a les persones que fan voluntariat a l’hora que s’anima la ciutadania a viure en pròpia pell l’acció voluntària.
L’Ajuntament mitjançant el Departament de Participació té un Conveni de Col·laboració amb la FCVS, i la FAVLL per al foment del voluntariat, enfortir el sector i dotar de les eines i els marcs necessaris per a la promoció, la consolidació i la protecció del voluntariat, així com el desenvolupament de l’acció voluntària.