<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36563>>.

El Turó de la Seu Vella, escenari per primer cop de la Fira de Titelles

Aquest dilluns s’ha presentat un avançament de la programació i les principals novetats de l’edició d’enguany en què el conjunt monumental més important de la ciutat pren protagonisme el primer dia de fira acollint les activitats professionals, els espectacles programats així com la inauguracióLa 33a edició comptarà amb la participació de 150 programadors i 31 companyies. Hi haurà 32 espectacles, amb un total de 100 actuacions, així com 12 jornades tècniques, 11 activitats paral·leles i 17 expositors artesans. Es preveu l’assistència d’uns 40.000 espectadors en tres dies

Aquest dilluns s’ha presentat un avançament de la programació i les principals novetats de l’edició d’enguany en què el conjunt monumental més important de la ciutat pren protagonisme el primer dia de fira acollint les activitats professionals, els espectacles programats així com la inauguracióLa 33a edició comptarà amb la participació de 150 programadors i 31 companyies. Hi haurà 32 espectacles, amb un total de 100 actuacions, així com 12 jornades tècniques, 11 activitats paral·leles i 17 expositors artesans. Es preveu l’assistència d’uns 40.000 espectadors en tres dies

El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat pel regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull, així com dels codirectors de la Fira de Titelles de Lleida, Elisabeth Vallvé i Oriol Ferre, ha presidit avui la presentació de l’avançament de programació i les principals novetats de la 33a Fira de Titelles de Lleida, que se celebrarà els dies 29 i 30 d’abril i 1 de maig.

La novetat més visible d’aquesta edició de la Fira és què, per primer cop, serà present al Conjunt Monumental Turó Seu Vella, “on de manera poètica podem afirmar, que el teatre de titelles i d’objectes farà el cim a la ciutat”. Així, divendres 29 d’abril, el primer dia de fira, tant les activitats professionals, com els espectacles programats, com la inauguració tindran lloc en aquest emblemàtic espai de la ciutat.

En aquest sentit, Pueyo ha posat de relleu que “ja escalfem motors per a una nova edició que, sens dubte, serà especial. Amb l’objectiu ferm de recuperar espais i activitats, després de la Fira passada en què les restriccions no van permetre el desenvolupament d’una Fira com les que hem viscut habitualment, torna a la seva màxima esplendor repartint espectacles per teatres, places i espais de la ciutat, posant èmfasi en la Seu Vella, com a novetat d’aquesta edició”.

La Fira de Titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a Fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat. “És per això que s’ha guanyat el prestigi que la segueix, sent l’única fira d’aquestes característiques a l’estat espanyol i fent de Lleida una autèntica festa”, ha destacat l’alcalde.

El caràcter internacional de la Fira és ben palès i s’ha consolidat profundament els darrers anys. La Fira és, a més d’un referent, una necessitat per a tots els professionals del sector i més encara després de la pandèmia que ha tingut un gran impacte en el sector cultural.

La Fira de Titelles va més enllà de ser un simple espai d’entreteniment popular, ja que obeeix a una clara vocació de servei a l’art titellaire, als artistes i als programadors, que cada any proliferen tant en nombre com en diversitat de procedència. I és que, durant els dies de la Fira, Lleida es converteix en el punt de trobada i de contacte entre companyies i programadors.

Més novetats

La Fira com a membre associat a la PAC (Plataforma Arts de Carrer), s’adhereix a la prova pilot anomenada Anem al carrer, un assaig del que es preveu que esdevingui un nou circuit d’actuacions, per a companyies d’arts escèniques de carrer. L’actuació que es durà a terme entre el setembre i desembre de 2022 serà, en el cas de la Fira, l’espectacle guardonat amb el Premi Drac d’Or al millor espectacle de carrer, atorgat per un jurat professional especialitzat.

Es recupera, enguany, el Jurat Infantil, format per 6 infants que visualitzaran i deliberaran, sota el seu criteri, quin és el millor espectacle per a la seva franja d’edat.

Amb la fi de les restriccions, també es recupera el ja clàssic Mercat d’Artesans, donant importància als creadors de titelles que retornaran als voltants de la Catedral i l’IEI.

La Fira ha acollit durant els primers mesos d’aquest 2022, a la companyia Rauxa en residència, que prepara la seva pròxima producció, a l’octubre es realitzarà un assaig obert abans de la seva estrena al novembre.

De nou la Fira, es marca com a objectiu crear sinèrgies amb diferents entitats del territori, d’aquí que enguany comptem amb noves activitats que implicaran la Coordinadora de ONG’s, l’Escola d’Arts Ondara de Tàrrega, amb Colors de Ponent així com amb el Festival Milmaneres d’Alcoletge amb qui s’ha creat una campanya escolar amb espectacles seleccionats per la direcció de la Fira que actuaran davant més de 2.000 escolars.

Dues activitats importants, s’allargaran al calendari, donant l’oportunitat als espectadors de poder gaudir també fora dels dies de la Fira. Seran l’exposició Titelles del Món al Museu de Lleida així com la instal·lació Aqua Alta- La traversée du miroir a La Panera.

Programació internacional, de gran qualitat i plena d’estrenes

Al llarg dels tres dies de programació, Lleida gaudirà d’un ampli ventall d’espectacles que inclouran des de propostes tradicionals fins a d’altres de més innovadores; espectacles de sala i de carrer; per a totes les franges d’edat, que es realitzaran en 21 espais d’actuació tant a l’aire lliure com tancat i amb una assistència prevista de més de 40.000 espectadors.

En aquesta edició l’espectacle inaugural anirà a càrrec de la companyia murciana Ferrer & Weidmann que estrenarà a Catalunya Nada i que suposarà el tret de sortida a aquests tres dies del millor teatre de titelles i d’objectes. La inauguració tindrà lloc al Conjunt Monumental Turó Seu Vella. Un espectacle familiar i en sessió gratuïta, amb que volem convidar tota la ciutadania i professionals vinguts d’arreu a celebrar amb nosaltres el retorn d’una Fira com les de sempre.

Un espectacle, a més, que ens convida a la reflexió sobre un dels temes que avui en dia estan més latents: les persones migrades que fugen dels seus països com a conseqüència d’una guerra. Una reflexió actual i necessària, malgrat hauria de ser innecessària per inexistent.

De les 31 companyies participants 11 són catalanes, 14 provinents de diverses autonomies espanyoles i 6 estrangeres. Escenificaran 32 espectacles diferents i ens portaran un total de 24 estrenes.

24 estrenes a la Fira de Titelles de Lleida

La Fira comptarà amb 2 estrenes absolutes, ambdues de companyies catalanes. Gaudirem amb la companyia Escarlata, que presentarà, per primer cop C.U.L (Col·lecció de Universos Latents i la Cia. Ortiga que estrenarà a la Fira An-Ki.

Quatre de les companyies internacionals estrenaran les seves produccions per primer cop a la península. Així doncs, els anglesos String Theatre, portaran “El circo de los insectos”, un espectacle infantil que, per mitjà de titelles de fils i amb tècniques tradicionals utilitzades en els espectacles de marionetes de l’època victoriana, convida el públic a oblidar-se de la realitat tot submergint-se en el mon bell i desconegut dels insectes.

Per la seva banda, la companyia francesa Cie. La Salamandre, estrenarà a la península “Un océan d’amour”, un espectacle poètic amb què a través d'una fulla de paper s'endinsen en un univers poc convencional on el paper, en totes les seves formes, dona via lliure a la seva imaginació.

Des d’Eslovènia arriben dues companyies que presentaran els seus espectacles per primer cop a la península. D’una banda, Maribor Puppet Theatre, presenta “Pinocchio”, una aventura increïble que ha estat font d’emocions per a moltes generacions i encara avui segueix viva. Presenten Pinotxo com una metàfora de com els errors poden canviar l’home i com aquests errors no són necessàriament quelcom dolent sinó que sovint, són la única forma d’ensenyar-nos com comprendre millor i canviar les nostres vides.

D’altra banda, Litkovno Gledališč𝒆Ljubljana, ens apropen “The sky above”, amb què ens faran viatjar fins l’Àrtic i conèixer la història d’en Nanook, un ós polar, que després de sortir del seu refugi, mira amb curiositat el que l’envolta.

En aquesta edició són força les estrenes a Catalunya. Així doncs, amb l’espectacle “Chatungla”, la companyia murciana Teatro Silfo mostrarà per primer cop el seu petit gran circ d’animals, construïts amb restes de ferralla i objectes abandonats.

La companyia lleidatana El Sidral, amb la seva “Residència de contes macabres”, connectarà el públic amb la sensació de por a través d’un petit recorregut que porta a una habitació central, on es podrà escoltar un conte de terror.

La també lleidatana Rauxa, presentarà per primer cop a Catalunya, el seu “Teatre de paper”, un espectacle de circ contemporani que, a través de la manipulació́ d'objectes, el clown, el teatre físic i un conjunt de titelles extraordinaris, busca reivindicar el poder de la imaginació́.

Els andalusos La Maquiné, porten el seu “Parade, el circo de los valientes. La història de Babar”, un petit elefant que vol ser artista però té por del públic.

Des de Madrid, comptarem amb la presència de Teatro Lafauna, que viatjarà a Lleida amb “Lovo”, per enfrontar-nos a la nostra responsabilitat dins l’ecosistema que ens alberga. Una mirada sobre la conservació i protecció de la biodiversitat, analitzant el procés de desaparició d’una espècie animal com si fos l’extinció d’un amor.

Un gegant “Aquiles” manipulat per la companyia valenciana La Fam Teatre, passejarà pel Turó de la Seu Vella i per altres indrets de la nostra ciutat, essent aquesta passejada la primera en terres catalanes.

La inauguració, a càrrec de la companyia Ferrer & Weidmann, procedent de Múrcia, també serà estrena a Catalunya.

Els gallecs Fantoches Baj, portaran per primer cop “Auga que non vas beber”, un recital satíric per a titelles, en què hi destaquen diverses cançons populars com “A saia da Carolina”, “O sermón do padre Damián” o “O cura està malo”, entre altres cants i contes, que ens traslladen sempre a una memòria col·lectiva de transmissió oral compartida en tota la península ibèrica i que l’autor enllaça, per explicar les aventures i desventures amoroses del moliner Xosé amb la Carolina, sota la libidinosa tutela del mossèn Damián, cura d’Angolada.

Des de les Illes Balears, la Cia. D’es Tro, representarà per primer cop a “Catalunya Poi”, un viatge d’embolics amb baldufes que ens transporta fins al joc, un dels estats més importants de la vida.

La companyia Txeca, Teatro de Pavel Smid, viatja a Catalunya amb el seu “Un cuento del viento”, per explicar la història de dos nens que viuen en un molí de vent i com van sortir a buscar el vent quan aquest es va aturar.

La Víspera, una companyia andalusa, proposa una doble estrena a Catalunya. Per una banda, amb l’espectacle adult “La identidad de Vesania”, amb el qual proposen una reflexió sobre la bipolaritat i per l’altra, amb el juvenil “Murmullo”, aquell xiuxiueig a cau d’orella, una veu que neix dins i està formada per tot allò que ens fa ser qui som; les nostres vivències, pors, traumes, inquietuds...

La companyia catalana-senegalesa Roseland, ens porten “La família Tambedou”, un espectacle de carrer participatiu i integrador, dirigit per Marta Almirall i Anna Mbengue.

Des de Castella Lleó, Alauda Teatro, presenta per primer cop a Catalunya la seva instal·lació interactiva “Ingenii Machina”, per jugar i descobrir els secrets més espectaculars de les màquines.

Els francesos Adrien M & Claire B, ofereixen per primer cop a Catalunya una instal·lació interactiva amb deu llibres oberts amb deu dobles pàgines de les quals emergeixen elements tridimensionals. Mirant-les a través d’un dispositiu digital, cada il·lustració del llibre es transforma en un espai real en què éssers en miniatura dansen en un món virtual immers en un imaginari d’aigua, només visible en realitat augmentada i des de múltiples perspectives.

Completen aquestes estrenes a Catalunya, dos espectacles per a adults: “Ahab, viaje al infierno”, de la madrilenya Teatro Percutor i “Celestina infernal”, de la castellana Teatro corsario. Ahab, forma part d’una trilogia essent aquesta la primera part que es proposa com una poderosa reflexió al voltant del que passa al mar i d’allò que s’hi queda, sobre el plaer i l’obsessió dels homes per doblegar la Natura i sobre els canvis de rumb que ens allunyen de terra ferma. Celestina infernal, és una història al voltant d’un dels personatges més destacats de la cultura universal. Una fantasia en què no hi falten els amors apassionats (amb un erotisme sorprenent), la violència, la mort i l’humor més negre.

La Fira de Titelles en xifres

La 33a edició de la Fira de Titelles de Lleida comptarà amb la participació de 300 acreditacions professionals. 150 programadors i 31 companyies, de les quals 14 són internacionals, 11 catalanes i 14 de la resta de l’estat.

Hi haurà 32 espectacles, amb un total de 100 actuacions, així com 12 jornades tècniques, 11 activitats paral·leles i 17 expositors artesans

Es preveu l’assistència d’uns 40.000 espectadors en tres dies.