L'IMO impulsa les ocupacions verdes i sostenibles mitjançant la capacitació professional

Organitza cursos d'especialització formativa en gestió de comunitats energètiques i dinamització de projectes agroalimentaris, amb preinscripció oberta

L'Institut Municipal d'Ocupació de Lleida impulsa la creació d'ocupació en l'àmbit de l'economia verda, a través de la programació de cursos d'especialització formativa vinculats a l'àmbit de l'energia i al sector agroalimentari.

En concret, l'Institut Municipal d'Ocupació ha programat l'especialitat formativa de gestor/a de comunitats energètiques i la de dinamització de projectes agroalimentaris, adreçats a persones interessades en aquests sectors, tant desocupades com treballadores.

El primer curs, de gestió de comunitats energètiques, té una durada de 270 hores, està impartit en modalitat semipresencial i s'adreça a persones aturades que tinguin formació prèvia en ciències ambientals, energia, electricitat o electrònica. Aquesta formació, alineada amb els ODS 4, 12 i 13, pretén oferir una capacitació en un nou perfil professional amb oportunitats d'ocupació tant des de l'administració pública com des de l'empresa privada.

El segon, sobre dinamització de projectes agroalimentaris, té una durada de 155 hores, i és una formació adreçada a requalificar persones treballadores ocupades finançada amb fons REACT-EU, que promou el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya. Aquesta formació, alineada amb els ODS 2, 4 i 17, té com a objectius crear i gestionar projectes agroalimentaris per a consolidar i generar xarxes comercials, assessorant sobre la seva viabilitat econòmica.

L l'IMO promourà que hi hagi un percentatge d'almenys el 40% de participants dones en aquests cursos, per tal de fomentar la inserció laboral de les dones en el sector de l'economia verda, alineant-se així amb l'ODS 5 d'igualtat d'oportunitats. Les inscripcions per a tots dos cursos estan obertes a https://imolleida.com/oferta-formativa/.

Un sector de futur

L'enfocament estratègic cap al sector de l'economia verda s'ha vist reforçat pel canvi de paradigma provocat per la crisi de la Covid-19 i la necessitat de reactivació socioeconòmica. La Unió Europea està promovent la creació de llocs de treball d'alta qualitat en aquest àmbit i la transformació de models de negoci alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Aquests nous llocs de treball requereixen personal qualificat. És per això que l'IMO s'avança a les necessitats formatives d'alt nivell mitjançant la programació d'aquestes dues formacions adreçades a ciutadans amb un nivell de formació professional superior o universitari per tal que es puguin especialitzar o reorientar cap a aquest sector d'ocupació i futur.