Lleida, una ciutat tranquil·la i segura
Els cossos que actuen a Lleida constaten a la Junta Local de Seguretat el bon nivell de seguretat i convivència a Lleida. Es manté la tendència a la baixa en els delictes contra el patrimoni, amb reduccions significatives pel que fa als robatoris amb força i amb violència i/o intimidació La Guàrdia Urbana de Lleida incrementa les actuacions de control i sancions a usuaris de vehicles de mobilitat personal davant l’augment significatiu dels accidents de trànsit amb aquest tipus de vehicles implicats, que han passat de 37 l’any 2020 a 74 l’any passat
Els cossos que actuen a Lleida constaten a la Junta Local de Seguretat el bon nivell de seguretat i convivència a Lleida. Es manté la tendència a la baixa en els delictes contra el patrimoni, amb reduccions significatives pel que fa als robatoris amb força i amb violència i/o intimidació La Guàrdia Urbana de Lleida incrementa les actuacions de control i sancions a usuaris de vehicles de mobilitat personal davant l’augment significatiu dels accidents de trànsit amb aquest tipus de vehicles implicats, que han passat de 37 l’any 2020 a 74 l’any passat
El Saló de Sessions de la Paeria ha acollit aquest matí la Junta Local de Seguretat corresponent a l’any 2021, amb l’assistència de representants de tots els cossos de forces i seguretat, així com del servei d’Emergències i del Cos d’Agents Rurals. També hi han assistit l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, la Directora General d’Administració de Seguretat, Sonia Andolz, el sots delegat del Govern de l’Estat a Lleida, Jose Crespin, el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Bernat Solé, i el director dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Xavier Garros.
L’objectiu de la sessió ha estat compartir les dades i estadístiques de les actuacions dels cossos que formen part de la Junta Local a Lleida durant l’any 2021. En aquest punt, cal esmentar que les dades analitzades en relació amb les actuacions del Cos de Mossos d’Esquadra corresponents a l’any 2021 es comparen amb les de l’any 2019, atès que es considera que l’any 2020 ha estat un any atípic a efectes estadístics per motiu de la pandèmia. En el cas de les dades de la Guàrdia Urbana la comparació s’ha fet, principalment, en relació amb l’any 2020, però amb referències a les dades de 2019 per contextualitzar correctament la comparativa entre 2021 i 2020.
L’alcalde de Lleida ha destacat que “una de les principals conclusions de la sessió, un cop compartides i analitzades aquestes estadístiques, és que durant l’any 2021, en comparació amb les dades de 2019, s’ha registrat un lleuger increment d’un 1,5% del total d’infraccions penals a la nostra ciutat, però amb una reducció d’un 1% en els delictes contra el patrimoni. Aquesta reducció és important atès que els delictes contra el patrimoni representen el 74% del total de les infraccions penals. Cal destacar, en relació amb la reducció dels delictes contra el patrimoni, una reducció d’un 14,1% en els robatoris amb força i d’un 11,9% en els robatoris amb violència i/o intimidació. Pel que fa als furts, s’ha passat de 3.272 l’any 2019 a 3.293 l’any passat, un fet que suposa un lleuger increment del 0,6%.
Els delictes que s’han incrementat més -contra la seguretat viària, contra la salut pública i contra l’ordre públic- són delictes que es detecten amb l’activitat policial, la qual posa en relleu que, a més activitat policial més s’incrementen les estadístiques d’aquests delictes.
Tot plegat, ens permet afirmar que “Lleida continua sent una ciutat segura”. En aquest sentit, el paer en cap ha volgut destacar la tendència a la baixa en altres tipologies penals en les quals hi ha hagut un increment, en relació amb les dades analitzades en la Junta Local de Seguretat de 2020 (celebrada al març de 2021).
Així, s’ha frenat l’increment en els delictes contra les persones, passant d’un increment d’un 6,8% a un 1,6%; i en els delictes contra la salut pública, els quals han passat d’un increment d’un 55,3% a un increment d’un 30,5%. Aquesta tendència a la baixa, però, no s’ha produït en relació amb els delictes contra la seguretat viària, els quals han passat d’un increment d’un 5,5% a un d’un 39,8%.
“Disposem d’una Guàrdia Urbana proactiva, propera a la ciutadania i centrada tant en la millora de la seguretat ciutadana, com en la millora de la convivència i el civisme”, ha destacat Miquel Pueyo. En aquest sentit, el paer en cap ha remarcat la important tasca de mediació i gestió de conflictes amb veïns i veïnes que duu a terme el cos de policia local, que ha gestionat un total de 38.870 avisos telefònics durant l’any 2021, un 2,5% més que l’any 2020. A més, si comparem les dades de l’any 2020 i 2021:
- Les denúncies per infraccions de les ordenances municipals ha augmentat en un 50,4%, amb increments significatius de les denúncies en relació amb els següents comportaments incívics: Un 72% en actuacions relacionades amb gossos, un 26% per molèsties al veïnat, un 107% per realitzar activitats sense llicència, un 111% per consum d’alcohol a la via pública i un 18% per infraccions relatives a la neteja viària.
- Les actuacions d’auxili al ciutadà s’han incrementat en un 3,9%
- Les actuacions relatives a seguretat ciutadana s’han enfilat un 51,7%
- Les denúncies per consum de substàncies estupefaents a la via pública han augmentat en un 40%
- Les actuacions de la policia administrativa s’han incrementat en un 107%
- Les actuacions en matèria d’identificació per seguretat ciutadana han augmentat en un 80,3%
Pel que fa als accidents de trànsit a Lleida, l’any 2021 s’ha produït un increment del 30,6%. No obstant, comparades les dades amb l’any 2019 observem una reducció del 3%. Cal recordar que l’any 2020 ha estat un any atípic per les restriccions en matèria de mobilitat provocades per la Covid-19. Per això, la dada significativa seria la comparativa amb l’any 2019. En aquest sentit, es manté una tendència a la baixa dels accidents des de l’any 2009.
Pel que fa al nombre de ferits, també s’ha produït un increment d’un 9,5% respecte de les dades del 2020, però un descens del 6% respecte les dades de l’any 2019. Tanmateix, hem de lamentar un increment en les víctimes mortals ja que hem passat de 2 a l’any 2020 a 3 al 2021.
També es manté la tendència en l’increment dels accidents amb vehicles de mobilitat personal implicats, fruit de l’increment progressiu en la utilització d’aquest tipus de vehicles, especialment dels patinets elèctrics. Així, mentre pràcticament s’ha mantingut estable el nombre d’accidents amb bicicletes implicades -de 48 a 50-, s’ha passat de 37 a 74 accidents amb patinets elèctrics implicats. Per això, durant l’any 2021 la Paeria i la Guàrdia Urbana han realitzat diverses campanyes informatives sobre l’ús dels patinets i s’ha incrementat l’actuació de control i sanció per part de la Guàrdia Urbana. “Les dades ens obliguen a incrementar els esforços en aquest àmbit i així ho hem fet i farem”, ha sentenciat l’alcalde.
Finalment, el paer en cap ha explicat que es treballarà amb els Agents Rurals la manera d’abordar l’increment i cabirols i senglars a l’Horta de Lleida, que poden provocar accidents de trànsit i interferir en l’activitat agroalimentària de la zona.
Per la seva banda, el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Bernat Solé, ha destacat el bon funcionament del dispositius per dotar d’asil a les persones refugiades d’Ucraïna que han arribat a Catalunya.
La Directora General d’Administració de Seguretat, Sonia Andolz, ha tancat les intervencions explicant que les dades delictives a Lleida són similars a la tendència de la resta de Catalunya. També ha afegit que s’ha detectat un “cansament i major sensibilitat cap a problemes de civisme i convivència arreu del territori”.
La Paeria posa en marxa diverses iniciatives i actuacions per millorar la convivència i el civisme a Lleida
Finalment, cal destacar que l’Ajuntament de Lleida ha endegat darrerament diverses iniciatives i actuacions per millorar la convivència i el civisme a la ciutat.
En aquest sentit, el passat mes de novembre s’ha iniciat l’elaboració del Pla estratègic de Convivència i Civisme 2022-2025, amb la previsió de tenir-ho finalitzat al pròxim mes de setembre. En aquests moments s’està finalitzant la fase de diagnosi, que entre altres comprèn la realització d’enquestes a peu de carrer i enquestes específiques adreçades a més de 100 persones clau en l’àmbit de la convivència i el civisme. A més, el paer en cap ha recordat que, a través de la plataforma digital “Decidim” també es pot realitzar l’enquesta on line i es pot obtenir més informació sobre el Pla estratègic.
També s’ha constituït un grup tècnic transversal de civisme i convivència, integrat per una quinzena de tècnics i tècniques municipals de les diverses regidories. Entre altres funcions, aquest grup assumeix la funció de grup impulsor del Pla estratègic de convivència.
El passat mes de novembre es va endegar, també, el Pla de Millora de l’Espai Públic, un pla per millorar la convivència i el civisme a partir de la millora de l’estat dels nostres espais públics, amb una fase de diagnosi amb la participació d’un centenar de veïns i veïns, que hem finalitzat aquesta setmana. A partir del mes d’abril s’iniciarà l’aplicació de les mesures del Pla per l’any 2022, una bona part de les quals s’adreçaran a la millora dels comportaments cívics relatius a la neteja i l’estat dels espais públics.
Finalment, durant l’any 2021, però especialment en el darrer quadrimestre de l’any, s’ha realitzat un important esforç en la lluita contra alguns comportaments incívics que ens preocupen especialment, com ara els abocaments il·legals a l’Horta. Cal destacar, en aquest àmbit, la bona feina que realitza la unitat d’investigació i policia administrativa de la Guàrdia Urbana per esbrinar els presumptes autors d’abocaments il·legals a Lleida, amb un total de 21 actuacions durant l’any 2021. “En aquest àmbit, però, queda molt camí per recórrer atesa la dificultat de reduir aquestes conductes greument incíviques”, ha conclòs el paer en cap.