<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36593>>.

Obert el termini per participar en l'elaboració del Pla estratègic de convivència i civisme de Lleida per mitjà de la plataforma digital Decidim

Fins al dia 31 de març la ciutadania pot intervenir en el procés de diagnosi responent una enquesta per conèixer de primera mà la valoració sobre diferents aspectes de civisme i les seves propostes de millora

Fins al dia 31 de març la ciutadania pot intervenir en el procés de diagnosi responent una enquesta per conèixer de primera mà la valoració sobre diferents aspectes de civisme i les seves propostes de millora

Fins al 31 de març està obert el termini per participar en l'enquesta que ha de permetre copsar l'opinió de la ciutadania i les propostes de millora respecte a la convivència i el civisme en el marc del Pla estratègic de convivència i civisme de Lleida. La ciutadania pot participar-hi a través de la plataforma digital Decidim Lleida que permet, d'una manera senzilla i intuïtiva, conèixer de prop i intervenir en el disseny i procés de diferents projectes de ciutat.

El Pla estratègic de convivència i civisme de Lleida té dos objectius principals: promoure el civisme i la corresponsabilització de tothom amb la cura dels recursos compartits i el respecte als drets dels altres; i fomentar la ciutat com a espai de relació social i el sentiment de pertinença al territori, en un marc de diversitat.
L'enquesta forma part del procés de diagnosi i recull dades sobre quina valoració fa la ciutadania de Lleida sobre diferents aspectes de la convivència i quines són les seves prioritats i suggeriments.

La informació recollida servirà per planificar i reforçar la política de convivència i civisme dels pròxims anys. Després del procés de diagnosi, que finalitza aquest mes de març, es posaran en marxa comissions específiques per treballar les línies estratègiques del pla amb la finalitat de poder fer la presentació dels resultats al mes de juny de 2022. Entre el juliol i setembre de 2022 està prevista l'elaboració del document del Pla estratègic de Convivència i Civisme, la seva aprovació final i l'inici del desplegament de les diferents accions que el conformaran.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha fet una crida a la ciutadania a participar en l’enquesta del pla: “La visió dels lleidatans i lleidatanes i el seu coneixement de l’entorn és clau per poder definir un pla solvent que sustenti el civisme i la convivència a Lleida”.

Processos participatius en marxa a Lleida

A banda del pla de civisme, la plataforma Decidim ja té actius els processos de participació per al Disseny de la pacificació de l'últim tram del carrer Hostal de la Bordeta, l'Actualització de la Guia de Contractació Pública Social i la Detecció de necessitats i definició dels usos d'una nova centralitat urbana a l'espai de l'actual estació d'autobusos de Blondel.

En el cas de la pacificació del darrer tram del carrer Hostal de la Bordeta, per mitjà de la plataforma Decidim, els veïns i veïnes juntament amb els agents de l'entorn poden aportar els criteris per transformar aquesta via en un espai amb més qualitat urbana. Les aportacions de la ciutadania acompanyaran el procés de redacció tècnica de la urbanització d'aquest eix. Fins a l'1 d'abril està obert el procés per fer el disseny i planificació d'aquesta acció.

També està en marxa la Guia de Contractació Pública Social, oberta a la participació de ciutadania, sindicats, associacions d'Empresa Familiar i d'Empresaris Agraris, representants de patronals, la Cambra de Comerç i entitats del Tercer Sector i representants de tècnics/ques municipals. Durant el procés d'elaboració de la guia la ciutadania pot aportar propostes amb relació a les diferents clàusules que la integren. En aquests moments està activa la fase de recollida de proposta per a la revisió de les clàusules de l'1 a la 5. Són les clàusules relacionades amb l'Estabilitat Laboral i la qualitat en l'ocupació, les vinculades amb la Igualtat de Gènere, les condicions regulades per a La Inserció Laboral de les persones més desfavorides al mercat laboral, termes per a una Compra Pública Ètica i normes de compliment rigorós per a la Transparència fiscal.

La contractació pública socialment responsable consisteix a integrar aspectes socials, ètics i ambientals en els processos i fases de la contractació pública. També implica que les decisions en matèria de contractació no consisteixin només a contractar un servei o adquirir un producte per a una utilitat concreta, sinó que tinguin en compte d'altres aspectes relacionats amb la manera i les condicions de producció, els materials utilitzats, les conseqüències de la producció o les condicions laborals de les persones treballadores.
El termini per presentar propostes finalitza el dia 30 d'abril.

El quart projecte obert a la participació ciutadana per mitjà de la plataforma digital Decidim és la Detecció de necessitats i definició dels usos d'una nova centralitat urbana en l'actual equipament de l'estació d'autobusos de Lleida al carrer Saracíbar.

L'Ajuntament vol aprofitar aquesta centralitat urbana per generar un nou focus d'activitat, que permeti dinamitzar la zona i la ciutat des d'una perspectiva lúdica i comercial. L'objectiu d'aquest procés participatiu és visibilitzar la diversitat de veus i opinions per realitzar un diagnòstic de necessitats, tant de l'entorn proper, com en la ciutat en general, que fomenti la definició del nou equipament. En aquests moments el projecte es troba en fase de disseny i planificació.

 

 

Participació amb garantia de Qualitat


El projecte Decidim Catalunya té com a propòsit facilitar que tots els governs locals tinguin els recursos necessaris per impulsar la participació ciutadana amb garanties de qualitat, amb la plataforma Decidim com a infraestructura digital i amb un model col·laboratiu de servei i d'acompanyament en el marc de la Xarxa de Governs Transparents.
La Plataforma Decidim és de codi lliure i està preparada per impulsar diferents mecanismes de participació, com processos participatius o consells de participació. Permet publicar resultats de processos participatius amb la possibilitat de fer avaluació i seguiment i, a més, compta amb missatgeria interna i monitoratge de les dades de participació.
La plataforma digital de participació Decidim, presentada el dilluns 21 de març, es desplega en el marc del servei Decidim Catalunya, finançat per la Generalitat i proveït per l'AOC. El servei inclou un acompanyament per garantir una participació de qualitat, en què també hi participa la Diputació de Lleida.