La Paeria adverteix la concessionària de l’estació d’autobusos de sanció si no retorna la possessió de l’edifici al patrimoni municipal en la seva totalitat
Avui conclou el contracte de concessió de 50 anys i l’empresa s’ha negat aquest matí a signar l’acta de reversió de la totalitat de les finques que conformen l’estació Aquesta tarda s’ha signat l’acte per retornar una de les tres finques afectades per la concessió, que és la que esdevindrà baixador El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha lamentat els perjudicis que la situació pot causar als usuaris
Avui conclou el contracte de concessió de 50 anys i l’empresa s’ha negat aquest matí a signar l’acta de reversió de la totalitat de les finques que conformen l’estació Aquesta tarda s’ha signat l’acte per retornar una de les tres finques afectades per la concessió, que és la que esdevindrà baixador El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha lamentat els perjudicis que la situació pot causar als usuaris
Els representants de l’empresa Edalsa, concessionària del servei de l’estació d’autobusos de Lleida, s’han negat aquest matí a fer efectiva la reversió total al patrimoni municipal de l’edifici que acull l’estació, incomplint així l’acord de ple que dictamina el final de la concessió després del període DE 50 anys establert per contracte i que conclou aquesta mitjanit.
El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, acompanyat per l’oficial major, la secretària general adjunta i l’interventor tècnic de la concessió, ha mantingut aquest matí una reunió amb els representants de l’empresa, per tal de signar l’acta de cessió de l’espai. Edalsa s’hi ha negat, al·legant que només correspondria el retorn de la zona de les andanes i adjacents, però no de les altres dues finques registrals que conformen aquest espai, on hi ha oficines i un altell que havia acollit un restaurant. Postius ha deixat clar que “l’acord plenari és molt clar i rotund i que no hi ha cap mena de dubte” que totes tres finques formen part de la concessió i han de retornar al patrimoni municipal com a béns de domini públic que són.
“Aquests béns han de passar a titularitat municipal. A partir de les 23.59 serà una ocupació il·legal i emprendrem les accions legals i administratives de les que disposa l'administració. Particularment, els hem advertit que incoarem un expedient de caràcter sancionador de recuperació de la titularitat d'un bé públic, que és un fet greu. Veurem a partir d'aquí com responen. Estem preocupats perquè, més enllà d'aclarir la titularitat de les finques, volem que l’ús es pugui mantenir i seguir utilitzant aquest espai”, ha afirmat Postius.
El tinent d’alcalde ha destacat que la Paeria ja tenia preparat tot el dispositiu autoritzant a la Generalitat i l’Estat, que són titulars dels serveis de transport públic interurbà, perquè puguin fer-la anar com un baixador, mentre no està a punt la nova estació d’autobusos al costat de la terminal ferroviària. També estava previst dur-hi a terme diverses millores, pel que fa a la neteja, arranjament i millora de l’espai, per exemple pel que fa a la informació als usuaris, tenint en compte la seva degradació i la seva imatge “lamentable”, després de molts anys sense un manteniment adequat, ha explicat Postius. Tot i això, un estudi encarregat per la Paeria ha garantit la solidesa estructural de l’immoble.
Aquesta tarda, en una nova convocatòria amb els representants de l’empresa concessionària Edalsa s’ha formalitzat la reversió d’una de les tres finques que conformen l’actual estació d’autobusos. La signatura correspon a la finca situada a la planta baixa de l’edifici, on actualment hi ha les andanes que utilitzen els autobusos, amb l’entrada i sortida dels vehicles per fer efectiu el servei. Això ha permès lliurar les claus de la finca que serà patrimoni municipal i que esdevindrà baixador. En aquesta línia, la Paeria procedirà a fer l’obertura i el tancament del baixador, sense aturar-ne l’activitat habitual, i a partir d’ara estudiarà i durà a terme les tasques de millora necessàries per condicionar l’espai i perquè l’activitat no s’aturi.
Pel que fa a les altres dues finques que també haurien de retornar al patrimoni municipal, l’empresa s’hi ha negat. L’Ajuntament de Lleida es mostra disconforme amb aquest posicionament d’Edalsa i posa de manifest que únicament s’ha complert de manera parcial l’acord del ple del passat mes de febrer. Per tant, tramitarà la sanció corresponent per tal de donar compliment íntegre al que s’estableix al document tractat a la sessió plenària.
Futur de l’espai
Pel que fa al futur d’aquest espai quan entri en funcionament la nova estació, en uns dos anys aproximadament, Postius ha afirmat que l’edifici està qualificat com a equipament comunitari, amb uns usos molt restringits. “Iniciarem un procés participatiu amb el conjunt de veïns i veïnes del barri i els comerciants perquè aquest espai molt cèntric de Lleida pugui tenir uns usos que decidim entre tots. Fa uns dies hem presentat aquesta plataforma Decidim i aquest és un dels projectes que posarem en marxa ben aviat. Ja hem tingut contactes amb veïns i entitats i hi ha propostes sobre la taula. Crec que és una gran oportunitat per la ciutat de poder tenir un espai com aquest que es pugui recuperar”, ha assenyalat.