Constitució del Consell de Centre del Consorci de Normalització Lingüística de Lleida

El regidor Jaume Rutllant presidirà el Consell, que impulsarà la promoció de la llengua catalana i incidirà en la formació i les accions d’acollida i socialització de persones migrades Presentació a Lleida del Pacte nacional per llengua i de l’informe “Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana”

El Consorci per a la Normalització Lingüística de Lleida ha constituït aquest dijous el Consell de Centre, nomenant com a president el regidor de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant. En coordinació amb la directora del CNL Lleida, Balbina Escolà, el nou Consell treballarà per dinamitzar l’activitat del centre. Tindrà com eixos principals la promoció de la llengua catalana en tots els àmbits i incidirà en la formació i en les accions d’acollida i socialització adreçades a persones migrades, per facilitar l’aprenentatge de la llengua i la seva inclusió.
La constitució s’ha fet a la Biblioteca Pública de Lleida, amb la presència de la gerent del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Pilar López; de la directora Escolà i del regidor Rutllant, així com de la connexió telemàtica dels representants dels Consells Comarcals.
El Consorci per a la Normalització Lingüística agrupa entitats públiques que fomenten el coneixement, l’ús i la divulgació de la llengua catalana. Compta amb centres repartits a tot el territori, on es fan cursos de formació presencial i telemàtics per aprendre el català o utilitzar-lo correctament, tant en l’àmbit escrit com oral. També ofereix servei d’assessorament i atén les necessitats de gestió lingüística.
Trobada a la Paeria
El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha rebut aquest migdia a la Paeria la gerent del CNL i la directora del centre a Lleida, que li han explicat quins són els objectius de la institució i les activitats que desenvolupa.
Pacte nacional per la llengua
Aquesta tarda s’ha presentat a Lleida el Pacte Nacional per la llengua i l’informe “Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana”, a càrrec del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé; el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, i el coordinador de l’informe acadèmic sobre la situació de la llengua, Miquel Àngel Pradilla.
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha participat en l’acte, recordant el període en què va ser secretari de Política Lingüística (2005-2007). L’alcalde ha comentat que ara, com aleshores, continua sent necessària la defensa del català i dels seus parlants, i que cal més informació i menys opinió per analitzar i entendre la situació del català i la comunitat lingüística catalana.
El Pacte Nacional per la Llengua busca establir un diagnòstic objectiu de la situació de la llengua a partir del qual dissenyar i aplicar una política lingüística més transversal, participativa i consensuada per afavorir el coneixement de la llengua i facilitar-ne l’ús. El procés ha de conduir a la signatura d’un document, el Pacte Nacional per la Llengua, que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal.

A l’acte, que s’ha fet a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida, han assistit els regidors Rutllant, Begoña Iglesias, Carme Valls i Jaume Sellés.