<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36639>>.

El paer en cap anima la FAV a continuar el treball de recopilació i explicació sobre el moviment veïnal a Lleida en la presentació de la mostra fotogràfica sobre els seus orígens

Miquel Pueyo diu que “la vostra ha estat una excel·lent tasca de fixació de la memòria de la nostra història més recent amb imatges i contingut, que desapareixen o poden quedar en l’oblit” Toni Baró ha remarcat que “la Lleida actual no pot entendre’s sense l’aportació del moviment veïnal”

Miquel Pueyo diu que “la vostra ha estat una excel·lent tasca de fixació de la memòria de la nostra història més recent amb imatges i contingut, que desapareixen o poden quedar en l’oblit” Toni Baró ha remarcat que “la Lleida actual no pot entendre’s sense l’aportació del moviment veïnal”

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha animat la Federació d’Associació de Veïns i Veïnes de Lleida a continuar la tasca de recopilació i explicació del material que va originar l’edició del llibre ‘Els orígens del moviment veïnal de Lleida. Lluita i reivindicació ciutadanes’, i que ara ha tingut continuïtat amb l’exposició fotogràfica ‘El cinturón de espinas’, que s’ha presentat oficialment aquesta tarda al Pati de la Paeria.

“La vostra ha estat una excel·lent tasca de fixació de la memòria de la nostra història més recent en imatges i contingut, que desapareixen o poden quedar en l’oblit”, ha dit el paer en cap durant l’acte en el qual ha estat acompanyat pels principals dirigents del moviment veïnal, els autors del llibre i de l’exposició, Francesc Closa i Àngels Torrelles; el tinent d’alcalde Toni Postius i els regidors Marta Gispert, Begoña Iglesias i Carme Valls.
Tot seguit, l’alcalde ha animat els membres de la FAV a persistir treballant i explicant aquests esdeveniments, “perquè sou una part molt important de la història viva d’aquesta ciutat, que no es troba en cap altre indret”.
Miquel Pueyo ha recomanat els assistents a llegir i consultar el llibre de Closa i Torrelles –“una història coral dels barris i partides de Lleida”–, que es pot consultar digitalment a través del web de la FAV, “perquè aborda un període de temps en el qual la documentació existent no es tan abundant”.
L’alcalde també ha manifestat la seva satisfacció perquè l’exposició fotogràfica pugui contemplar-se fins al 14 d’abril al Pati de la Paeria, ja que és un lloc molt accessible per a tothom, “per aquí passa el riu de la vida de la ciutat”, ha dit.
Durant l’acte, també han intervingut el director de l’Escola de Participació Ciutadana, Francesc Caballero, que ha explicat com es va gestar el projecte, i el president de la FAV, Toni Baró, que ha assenyalat que “parlar de moviment veïnal és fer-ho del moviment democràtic”. Baró també ha remarcat que “la Lleida actual no pot entendre’s sense l’aportació del moviment veïnal” i ha recordat que enguany es compleix el 40 aniversari de la constitució de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Lleida.
El coautor del llibre ‘Els orígens del moviment veïnal de Lleida. Lluita i reivindicació ciutadanes’, Francesc Closa, ha detallat el contingut de l’exposició, on es veu l’evolució de la morfologia de la ciutat a partir dels anys 40-50, la implantació dels nous barris i els principals episodis de les reivindicacions veïnals, que van anar generant una consciència col·lectiva, que va esdevenir en protestes populars.
Àngels Torrelles, l’altra coautora del llibre, ha explicat que la tasca de recuperació de la memòria històrica a través de les associacions de veïns i veïnes no acabava aquí, ja que continuen treballant en la cerca i recuperació de més informació a través de les veus dels protagonistes. Un dels objectius és visibilitzar el paper de les dones en el moviment veïnal, que no queda del tot reflectit en el material recollit fins ara.