Xavier Puig Ortiz dirigeix un concert amb més de 180 artistes a l’escenari de l’Auditori

Amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, el “Rèquiem de Verdi” fa parada a Lleida dins de la seva gira, dissabte 9 d’abril, a les 20 horesAquest dijous, a les 19 hores, en el marc del cicle “Parlem de música: una eina per anar de concert”, conferència de Ramon Andreu “Risorgimento i religió: el rèquiem de Verdi” que atansarà el públic a aquesta obra cabdal, com a tastet previ al concert

Xavier Puig Ortiz dirigeix l’Orquestra Simfònica del Vallès, solistes i cors, en un concert amb més de 180 artistes a l’escenari. Dins de la seva gira faran parada a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida aquest dissabte, 9 d’abril, a les 20 hores.

Composta el 1873, és una obra per a orquestra simfònica, cor mixt i quatre cantants solistes, dedicada a Alessandro Manzoni, considerat pare de la novel·la italiana i a qui Verdi professava una gran admiració. La mort de l’escriptor, que somià en una Itàlia independent i cosida pels ideals de justícia i llibertat donaren a Verdi l’empenta final per bastir el seu Rèquiem. No hi trobareu ni pregàries ni súpliques, només preguntes d’un agnòstic la resposta de les quals potser les trobareu en la seva música.

Les entrades per a aquest concert (general, 20 € i reduïda, 15 €) es poden comprar a les taquilles de l'Auditori Municipal Enric Granados, Teatre de la Llotja, Teatre Municipal de l'Escorxador i a l'oficina de Turisme de Lleida i al web de LaTemporada Lleida.

Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida

Creat l’octubre del 1997, duu a terme una intensa tasca de difusió de la música simfonicocoral. Ha ofert concerts tot sol i amb les formacions més prestigioses de Catalunya. Des de la seva creació el cor fou dirigit pel mestre Manuel Valdivieso, assistit per Antoni Pujol. També l’han dirigit Jordi Casas, Mireia Barrera, Edmon Colomer, Salvador Mas i Heribert Breuer, entre d’altres. A partir de la temporada 2002-2003, n’és el director Xavier Puig Ortiz. El cor participa activament en la programació de l’Auditori Enric Granados com a cor titular.

Xavier Puig, director

És director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès, del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, i director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i de l’Orquestra de Girona. Nascut a Cervera (Lleida), on començà els seus estudis musicals amb el piano i el violí, per ampliar-los amb la composició, al Conservatori Professional de Badalona. Paral·lelament, s’inicià en la direcció coral amb Josep Prats, Johan Duijck, Laszlo Heltay, Jordi Casas i Pierre Cao, i posteriorment amplià la formació orquestral amb el mestre Salvador Mas a Barcelona i amb Leopold Hager a la Universitat de Viena. Ha estat director assistent de la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE) i de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). Ha estat director convidat per nombroses orquestres del país, amb una vinculació especial amb l’Orquestra Terrassa 48. És professor d’orquestra i direcció a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i dirigeix el Curs de Direcció d’Orquestra de Terrassa des del 2017. Ha enregistrat obra d’autors catalans i diversos programes divulgatius per a TV3. Fou fundador i director artístic de les 6 primeres edicions del Festival de Pasqua de Cervera, dedicat a la música clàssica catalana.

Orquestra Simfònica del Vallès (OSV)

Va néixer el 1987 en el si de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell i molt aviat s’estructurà com una societat anònima laboral, en què els treballadors en són alhora els propietaris. La seva activitat se centra a la ciutat de Sabadell, amb una temporada pròpia i com a orquestra del circuit Òpera a Catalunya, i al Palau de la Música Catalana, amb el cicle de concerts Simfònics al Palau. N’han estat directors titulars Albert Argudo, Jordi Mora, Salvador Brotons, Edmon Colomer, David Giménez Carreras, Rubén Gimeno i James Ross. Des del setembre del 2018 ho és Xavier Puig. Ha rebut el Premi Nacional de Música 1992, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i la Medalla d’Honor 2012 de la ciutat de Sabadell.

Cicle “Parlem de música: una eina per anar de concert”

Dijous dia 7 d’abril a les 19 h i a la Sala 2 de l'Auditori es farà una altra conferència del cicle “Parlem de música: una eina per anar de concert” que organitza la Biblioteca-Fonoteca de l'Auditori Enric Granados.

En aquesta ocasió serà el torn del músic Ramon Andreu amb la conferència “Risorgimento i religió: el rèquiem de Verdi”, que atansarà a les persones assistents a aquesta obra cabdal de la música simfònico-coral per després poder gaudir-la amb plenitud durant el concert del dia 9 d’abril a l'Auditori Municipal Enric Granados.

L’entrada a la conferència és lliure i gratuïta.

La proper conferència prevista dins del cicle serà el 3 de maig a càrrec de Dolors Ricart sobre ‘Vivaldi. On són les estacions?’, mentre que el 2 de juny, Màrius Bernadó, que va inaugurar el cicle, serà qui el clourà amb la xerrada ‘De l’abisme de la mort a la plenitud de la vida. La 5a de Mahler’.