El Ple de la Paeria rebutja el recurs de la concessionària de l’estació d’autobusos i li reclama la reversió íntegra de les finques al patrimoni municipal
L’alcalde ha afirmat que s’ha expressat amb contundència la voluntat de recuperar el patrimoni municipal, de millorar la situació actual i de tirar endavant amb la construcció de la nova terminal que la ciutat necessita L’oposició ha demanat a l’equip de govern que exigeixi a la Generalitat que garanteixi el servei com a estació d’autobusos fins que no estigui en marxa l’estació als Docs
L’alcalde ha afirmat que s’ha expressat amb contundència la voluntat de recuperar el patrimoni municipal, de millorar la situació actual i de tirar endavant amb la construcció de la nova terminal que la ciutat necessita L’oposició ha demanat a l’equip de govern que exigeixi a la Generalitat que garanteixi el servei com a estació d’autobusos fins que no estigui en marxa l’estació als Docs
El Ple extraordinari celebrat avui per l'Ajuntament de Lleida ha aprovat desestimar el recurs interposat per l’empresa estació d’autobusos de Lleida (EDALSA), contra l’acord el Ple del passat 25 de febrer en què es va aprovar la finalització de la concessió per a la prestació dels serveis de l’estació d’autobusos i la reversió de les finques al patrimoni municipal. És a dir, ha rebutjat el recurs de la concessionària i li reclamarà la reversió íntegra de les finques. Els vots favorables a desestimar el recurs han estat 17 d’ERC-AM, JuntsxCat, el Comú de Lleida, Ciutadans (1) i dos regidors no adscrits (Sergio González i Josep M.Córdoba) i s’han abstingut el PSC i el PP.
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha assegurat que en el decurs del ple s’ha expressat amb contundència la voluntat de recuperar el patrimoni municipal, per millorar la situació actual de l’estació i per tirar endavant la construcció de la nova estació que Lleida necessita.
La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha detallat el procés i el resultat de l’informe jurídic de l’Oficial Major. Tal com va quedar palès a la comissió informativa, l’informe resol desestimar íntegrament el recurs. El document estableix que “l’objecte de la reversió ha de ser la finca originàriament destinada a l’estació d’autobusos” o, el que és avui el mateix, les tres finques registrals dividides pel concessionari el 1988. El recurs de reposició presentat per EDALSA, al·lega que només correspon retornar al patrimoni municipal una de les tres finques registrals, les andanes i espais adjacents, però no les altres dues, on hi ha les oficines i un restaurant. Així, en el ple d’avui s’ha debatut rebutjar el recurs, notificar l’acord a les persones interessades i del període de dos mesos per presentar un contenciós administratiu i facultar l’alcalde en tot allò que faci referència a l’acord. Freixenet ha defensat que es lluitarà per patrimoni municipal fins al darrer dia i que no és negociable que acabi una concessió de cinquanta anys i no es retorni.
El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha reflexionat sobre si realment la ciutat ha tingut estació els darrers anys, posant en evidència la deficiència en els serveis, i que l’equip de govern anterior havia redactat moltes cartes sense fer complir les obligacions a la concessionària. En aquest sentit, Postius ha manifestat que l’equip de govern no ha defugit responsabilitats i ha detallat el que s’ha fet ara, amb el nomenament d’un interventor tècnic, s’han emès els informes corresponents, s’ha extingit la concessió i s’ha començat el procés de reclamació, en què reclamaran també les despeses que ha comportat. I ha reiterat que l’actual equip de govern també licitarà enguany licitarà la nova estació.
Els partits de l’oposició han retret la gestió de l’equip de govern perquè la ciutat s’ha quedat sense estació i que ara només es disposi d’un baixador. Alhora, han reclamat que exigeixi a la Generalitat que garanteixi el servei del transport públic de viatgers fins que estigui en marxa la nova estació al costat de l’estació de ferrocarril, als Docs.
La regidora socialista, Begoña Iglesias, ha exposat el malestar per la manca de comunicació i ha preguntat al regidor d’Urbanisme què s’ha fet fins ara per fer complir les obligacions contractuals, recordant que en una moció del 2009 el seu grup municipal es va abstenir en una moció en què es requerien millores a l’estació. El regidor del Comú, Sergi Talamonte, considera que l’informe de l’interventor tècnic amb les actuacions a fer s’haurien d’haver traslladat a la concessionària perquè les fes abans de revertir el patrimoni i ha apuntat els danys col·laterals generats, amb treballadors que en una situació desemparada. El regidor popular Xavier Palau ha dit que “la Generalitat els ha deixat tirats” i que amb el baixador actual no es tenen en compte els drets de les persones, a més de la imatge que es projecta de la ciutat de Lleida. Per la seva banda, Maria Burrel creu que l’informe és clar i que la concessionària hauria de revertir íntegra, i no només una de les finques com ha fet, i espera que la ciutadania no hagi de pagar les obres per la reversió en mal estat de la finca.
Suport als pagesos per les gelades
L’alcalde Pueyo ha començat el ple extraordinari amb la petició a la Comissió de l’Horta perquè els regidors/es que l’integrin valorin la possibilitat de fer una declaració institucional sobre els efectes que ha tingut les gelades dels darrers dies, de les pitjors des del 1991, i les pèrdues que han generat en l’agricultura i especialment en la fruita dolça. Aquesta declaració es portaria al ple municipal.
Per tornar a veure el Ple extraordinari
Consultar l'ordre del dia de la sessió extraordinària de l'Ajuntament de Lleida