Processó del Sant Enterrament pels carrers de Lleida

Els lleidatans i lleidatanes surten al carrer per veure els onze passos que han acompanyat les confraries amb les seves vestes i penitents

Els tambors i els misteris de la processó del Sant Enterrament han recorregut el centre de Lleida aquest Divendres Sant, congregant milers de lleidatans i lleidatanes que han sortit al carrer per veure onze passos de les confraries lleidatanes amb les seves vestes i penitents, que anaven encapçalats per l’esquadra romana dels Armats de la Sang, els quals hores abans han desfilat en solitari fent el mateix recorregut. La processó acull la representació plàstica de la Passió i la Mort de Crist, amb el tabernacle de la Mare de Déu de la Soledat, precedida pel Crist Jacent, que són els passos més representatius.

La tinent d’alcalde Jordina Freixanet i Mn. Francesc Xavier Jauset, en delegació del paer en cap i del bisbe Salvador Giménez, respectivament, han copresidit la processó, a la qual també ha assistit la consellera de Drets Socials de la Generalitat, Violant Cervera. Al final, plegats, juntament amb diversos paers i autoritats civils i eclesiàstiques han acompanyat la comitiva religiosa, que organitza la Congregació de la Puríssima Sang de Lleida, pels carrers de la ciutat.
La principal novetat d’enguany ha estat l’estrena d’un pas: Jesús portant la creu en el moment de l’encontre amb la seva mare. Aquesta imatge, que ha estat acompanyada per les vestes de la Casa d’Andalusia, ocupa el lloc del Natzaré amb el Cirineu, que fins ara anava acompanyada de la desapareguda Confraria dels Terciaris Franciscans.
Com és tradicional, els Armats de la Sang han obert camí als passos i creus. El primer ha estat el de l'Oració Horta, de la confraria dels Pagesos, i han seguit el de la Flagel·lació, de la confraria de la Mercè Pares Mercedaris; l'Ecce Homo, de la confraria del Centre Gallec; l’ Ecce Filius Tuus, de la confraria de la Casa d'Aragó; el Crist dels Portants de Sant Llorenç; el Crist de la Sang, dels congregants de la Puríssima Sang; el Crist de l'Agonia, de la confraria del Crist de l'Agonia, i el pas del Descendiment, de la confraria de la Sagrada Família i Sant Cristòfol.
La processó l’han tancat el pas del Crist jacent, de l'Associació de Portants del Crist jacent, i el de la Soledat, de la Congregació de la Puríssima Sang.
El tinent d’alcalde Toni Postius i els paers Fèlix Larrosa, Joan Queralt, Jackson Quiñónez, Xavier Palau, Ángeles Ribes i Sergio González, així com el subdelegat del Govern central, José Crespín, i el delegat territorial de Drets Socials, Joan Segura, han fet costat del prior de la Congregació de la Sang, Jesús Rodríguez, durant la processó, que ha sortit a les 9 del vespre de l'església de la Sang i ha passat pel carrer Sant Antoni, avinguda Catalunya, Lluís Companys, Unió, Templers, Acadèmia, República Paraguai i Alcalde Costa, per tornar a sortir a l’avinguda Catalunya. D’allí, ha enfilat per l’avinguda Blondel, Vila de Foix i Sant Antoni, per acabar de nou al punt d’inici, l'església de la Puríssima Sang.
Al matí, diferents parròquies de Lleida han fet els tradicionals viacrucis pels carrers de la ciutat, essent el més matiner el de l’església de Pardinyes i el més popular, el de Sant Martí, que ha transcorregut des del temple del barri antic fins a la Seu Vella.
Per una altra part, la matinada del dijous al divendres, ha tingut lloc la Processó del Silenci, que ha estat organitzada per la confraria del Crist de l’Agonia i que ha sortit de l’Església romànica de Sant Martí per recórrer els carrers del Centre Històric. En retornar la processó al seu punt de partida, l’Agrupació de Tambors i Bombos de la Confraria de la Casa d’Aragó ha protagonitzat la ‘Rompida del Silencio’.