Debat de Memòria sobre la proclamació de la Segona República a Lleida

L’historiador Jaume Barrull conduirà l’acte que coincideix amb l’exposició gràfica que sobre el mateix tema es pot visitar a l’IEI L’acte programat pel Departatment de Drets Civils de la Paeria tindrà lloc el pròxim dimecres a la Sala Jaume Magre

El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida ha programat una nova edició dels Debats de Memòria per aquest dimecres, 27 d’abril, a la Sala Jaume Magre, sota el títol “Tres dies d’abril: la proclamació de la II República a Lleida”, acte que conduirà l’historiador Jaume Barrull.

Aquest debat coincideix amb la mostra fotogràfica que, sobre les jornades entorn el 14 d’abril, hi ha a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) per visualitzar com es va viure a les comarques de Lleida l’esclat d’eufòria per la proclamació de la República. Una exposició que encara es pot visitar fins al 30 d’abril.
Cal dir que les eleccions municipals d’abril de 1931 van comportar un sotrac en el panorama polític del país. Els resultats van comportar un plebiscit contra la monarquia que va donar pas a la proclamació de la II República. Aquells dies d’abril potser són les jornades més lluminoses de la nostra història contemporània. “Encara em recordo -escrivia Mercè Rodoreda-, d’aquell aire fresc, un aire, cada vegada que me’n recordo, que no l’he pogut sentir mai més. Mai més.”.
Durant el debat, es farà memòria de com es van viure a Lleida aquelles jornades. Dels seus protagonistes. També dels esdeveniments que van portar a aquell sobtat canvi de règim i de les seves primeres passes. Serà una excel·lent ocasió per conèixer un dels períodes més importants i desconeguts de la nostra ciutat que ens serà explicat per un dels millors coneixedors d’aquest període històric.
El conductor de l’acte, Jaume Barrull Pelegrí, és historiador i ha estat professor d’Història Contemporània de la UdL. Ha publicat diferents llibres d’història de Lleida, principalment sobre el període republicà i sobre la Guerra Civil, com ara ‘Les comarques de Lleida durant la Segona República’ o ‘Violència popular i justícia revolucionària’. Ha col·laborat en obres col·lectives: ‘Història Gràfica de Lleida’, ‘Història de Lleida’ o ‘Arrels’. El 2014 va coordinar el llibre ‘L’obra de la Mancomunitat de Catalunya a les terres de Lleida (1914-1923)’. Ha publicat un parell de novel·les referides a les comarques lleidatanes durant la guerra i la postguerra.
L’acte començarà a les 7 del vespre i per participar-hi es recomana inscripció prèvia, que es pot fer a través de Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida, al tel. 973700457 o a l'a/e: memoriademocratica@paeria.cat.