La Paeria inicia la renovació de l’enllumenat més envellit de la ciutat

S’estan substituint un total de 106 llumeneres als carrers Arquitecte Morera i Gatell i Arquitecte Gomà de Vila Montcada i està previst canviar-ne fins a 200 en una primera fase en diferents zones de Lleida

La Paeria ha iniciat avui la primera fase de la substitució de lluminàries antigues que encara queden en diferents punts de la ciutat, amb una actuació que permetrà canviar un total de 106 fanals llumeneres als carrers Arquitecte Morera i Gatell i Arquitecte Gomà del barri de Vila Montcada per uns altres nous que incorporen tecnologia LED, que redueix el consum en un 46% i millora notablement el nivell i la uniformitat lumínica dels carrers. L’import de l’actuació és de 26.301,24 € (IVA inclòs).

El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha visitat aquest migdia l’actuació, que va a càrrec de la concessionària LleidaLlum, i ha destacat que l’actuació s’inicia en aquells punts, com a Vila Montcada, on l’enllumenat es més antic i es troba més degradat. “Forma part de l’estratègia del govern municipal de millorar l’enllumenat de la ciutat, perquè des que es va dur a terme la privatització de la gestió hi ha zones amb nivells lumínics insuficients i seguim avançant per millorar-ho”, ha assenyalat Postius. A més, a diferència de les existents, les noves llumeneres no emeten llum per la part superior i per tant s’elimina la contaminació lumínica.

En aquesta primera fase se substituiran uns 200 punts de llum en diferents indrets de la ciutat, fet que comportarà un estalvi anual d’uns 12.000 euros, que es podran reinvertir en noves millores. Al setembre, ha explicat el regidor, s’engegarà una segona fase, en la qual, a més de substituir les lluminàries velles, també es reforçarà l’enllumenat de zones que no estan prou il·luminades. Els nous LEDs que s’instal·len ara són més eficients que els que es van instal·lar fa uns anys i amb la mateixa potència ofereixen més llum, a més de reduir molt el consum respecte a les tecnologies tradicionals.

A Vila Montcada també s’està aprofitant per reciclar fanals vells però encara funcionals per canviar alguns que estaven cremats o fets malbé, mentre no es completa la seva substitució pels nous amb tecnologia LED.

Aquestes actuacions es complementen també amb la poda que s’ha dut a terme aquest hivern prestant especial atenció a reduir la vegetació que pot tapar la llum dels fanals.