<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36826>>.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, diu que les glaçades d’abril constitueixen un gran cop econòmic, social i moral per al sector fruiter

El paer en cap participa en una trobada d’alcaldes del Segrià amb la consellera Teresa Jordà que informa de les darreres mesures del seu departament per donar suport al sector

El paer en cap participa en una trobada d’alcaldes del Segrià amb la consellera Teresa Jordà que informa de les darreres mesures del seu departament per donar suport al sector

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha assenyalat que les glaçades del mes d’abril constitueixen un gran cop econòmic, social i moral per al sector fruiter. El paer en cap ha fet aquestes manifestacions després de participar en la trobada d’alcaldes del Segrià i representants de consells comarcals de la vegueria de Lleida, que s’han reunit aquesta tarda amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, per analitzar les conseqüències derivades de les fortes gelades del mes d’abril, fer un repàs de les mesures que ja han estat endegades per la conselleria per donar suport al sector i avançar en el plantejament de noves propostes d’ajuts als afectats.

Miquel Pueyo ha recordat que s'ha perdut entre el 85% de la collita de l'albercoc i el 50% de la cirera, la qual cosa suposa un impacte social, laboral i territorial molt elevat. Al mateix temps ha apuntat que aquest és un problema global, no tan sols territorial, “que ha de preocupar el conjunt de Catalunya. Estem parlant d’un sector que és estratègic i hem de treballar perquè Catalunya sencera en prengui consciència”, ha dit l’alcalde de Lleida.
La consellera Jordà, que ha estat acompanyada pel delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha explicat que “fruit de la primera reunió amb cooperatives i les centrals fructícoles del país vam posar sobre la taula i vam acordar amb el Departament d’Empresa i Treball la necessitat de poder acollir-se als ERTO per causa major”.
En aquest sentit, la titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en valor l’impacte d’una campanya a terres de Lleida, amb una fluctuació de 70.000 persones fent feina des del maig al setembre.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també va posar a disposició del sector la línia de crèdits amb interessos bonificats dotada amb 40 milions d’euros inicialment activada per a fer front a les necessitats de circulant arran de l’encariment dels costos energètics i dels fertilitzants provocats per la crisi d’Ucraïna.
En aquest sentit, Jordà ha afegit que s’ampliarà aquesta línia de crèdits bonificats per a cobrir les necessitats de finançament de noves mesures. El departament també “està treballant per a plantejar, amb les dades definitives d’afectació de les gelades, noves mesures d’ajut als afectats que hagin estat penalitzats pel sistema d’assegurances agràries”.