La façana de la Paeria i els ponts de la ciutat s’il·luminen de blau pel Dia d’Europa

L’Europe Direct Lleida col·labora en la Gimcana que s’ha fet avui a l’institut Josep Lladonosa i en les sessions de contacontes a l’escola Alba

La façana de l’edifici del Palau de la Paeria i els ponts de la ciutat s’il·luminaran de color blau avui dilluns amb motiu del Dia d’Europa. El lema oficial de la UE i que es difon en aquesta celebració és "Units en la diversitat" que tramet la voluntat de la UE de treballar junts per a la pau i la prosperitat i que les nombroses cultures, tradicions i llengües d'Europa són un actiu positiu per al continent. Enguany, destaca especialment el missatge de pau i solidaritat amb Ucraïna. Tal com manifesta la Comissió Europea, Europa està unida per donar suport a aquest país i que la invasió que pateix recorda el motiu perquè se celebra el Dia d’Europa.
En el marc d’aquesta jornada, l’Ajuntament de Lleida, a través de l’Europe Direct Lleida, ha participat en l’organització d’activitats adreçades principalment a infants i joves de la ciutat. Uns 260 alumnes de 1r d’ESO de l’institut Josep Lladonosa, que és escola ambaixadora del Parlament Europeu 2021-2022, han participat aquest matí en una gimcana sobre els països que formen la Unió Europea. L’activitat ha estat organitzada pels alumnes de 3r d’ESO del mateix centre i han preparat un recorregut amb 27 punts, repartits per diferents espais del barri de Pardinyes, per respondre les preguntes vinculades a la UE. 

També aquest matí l’alumnat de Primària de l’escola Alba ha gaudit del contacontes “Kalòpsia: un planeta no tan diferent”, que tracta temes com la tolerància, la diversitat i la solidaritat. És una iniciativa que pretén, a través de la narració d’un conte, arribar als més petits i acompanyar-los en la descoberta i l’apropament a Europa, la Unió Europea i les seves institucions. Aquest mateix conte es va representar la setmana passada a l’escola Sant Jaume Les Heures, per alumnes de 3r i 4t de Primària, i a l’escola Aeso ZER- Pallars Jussà a Isona.

L’Europe Direct Lleida ha col·laborat en l’organització d’aquests activitats, promogudes per la representació de la Comissió Europea a Barcelona, entitat que ha preparat un seguit d’actes en diverses localitats d’arreu de Catalunya.

El Ple municipal del mes d’abril tirar endavant amb una moció consensuada, proposada per Cs, per commemorar el dia d’Europa i donar suport institucional a les activitats en el marc de l’any europeu de la joventut 2022. Entre altres, els acords de la moció passen per treballar per una Europa més social, donant prioritat al suport als joves i fent difusió d’aquest Any Europeu, i per fomentar el millor coneixement de les institucions de la Unió Europea.

El Dia d'Europa recorda que fa 71 anys es va proclamar la Declaració Schuman, considerada l’inici de l’actual Unió Europea. Aquell dia, Robert Schuman va pronunciar la declaració en què proposava la creació d’una Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer (CECA). La CECA va ser la primera d’una sèrie d’institucions supranacionals que es convertirien en el que avui és la Unió Europea.