Dia Mundial de la Biodiversitat al Parc de la Mitjana
L’Ajuntament de Lleida ho ha commemorat aquest cap de setmana amb activitats, que han permès fer un seguiment de poblacions de ratpenats i descobrir l’espai agrari de Torreribera
L’Ajuntament de Lleida ho ha commemorat aquest cap de setmana amb activitats, que han permès fer un seguiment de poblacions de ratpenats i descobrir l’espai agrari de Torreribera
Aquest cap de setmana s’han organitzat dues activitats de descoberta i coneixement de la nostra natura més propera per a commemorar el Dia Mundial de la Biodiverisat i conèixer amb profunditat els valors naturals dels espais propers a la ciutat com són el Parc de la Mitjana i la finca agrària de Torreribera, que forma part de la Xarxa Natura 2000.
Al Parc de la Mitjana, s’ha fet un curs de formació pels voluntaris que faran el Quirorius, que és un mètode d’estudi dels ratpenats aquàtics que es fa simultàniament a tota Catalunya. La formació, a càrrec d’investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers i amb el suport de la Paeria, ha servit per posar a punt i aclarir dubtes sobre la metodologia del cens i la tria dels punts de mostratge.
S’ha aprofitat per mostrejar el bosc de ribera de la Mitjana i capturar exemplars per identificar-los mitjançant xarxes de captura i trampes tipus “arpa”. S’han pogut capturar exemplars de pipistrel·la nana, pipistrel.la de vores clares i rat penat gris itàlic. També s’ha observat exemplars de pipistel·la comuna, ratpenat d’aigua i nòctul gros, que és una espècie que a tota Catalunya només es coneix una població a Lleida
Des de la Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica s’organitzen activitats i iniciatives de sensibilització sobre els ratpenats, i s’han fet diverses actuacions per fomentar la seva presència (estudis de seguiment de poblacions, caixes, niu...), ja que són elements importants en la biodiversitat urbana i dels espais naturals, i aporten nombrosos beneficis per la ciutadania.
Per altra banda, aquest diumenge, 22 de maig, una quinzena de persones han visitat la finca agrícola de Torreribera, que un espai del municipi de Lleida dedicat a l’agricultura tradicional de cultius extensius, on s’ha fet compatible la gestió agrària amb la conservació de la fauna salvatge.
En aquesta visita, guiada per José Guerra, de l’Associació Trenca, els participants han fet un petit recorregut per la finca i han pogut observar com la conservació dels marges, els arbres, la gestió de les terrasses, i la gestió de reg a tesa i del conjunt de canals... afavoreixen la biodiversitat d’espècies, on es destaca l’elevada presència d’ocells. Aquesta finca, a més, té una gran importància per ser l’únic lloc de la península Ibèrica on cria la trenca, un ocell que es troba en perill crític d’extinció. Aquest espai està inclòs dins de la xarxa d’espais naturals “Xarxa Natura 2000” pels seus valors naturals.
Aquestes activitats coincideixen que avui es celebra el Dia Mundial de la Biodiversitat, que posa de manifest la necessitat de conservar i protegir la biodiversitat d’espècies. La biodiversitat va estretament lligada a la salut ambiental del nostre entorn i es fa palès la necessitat de fomentar-la i protegir-la.
En aquest sentit, la Paeria impulsa el programa “Ecoactivitats”, que inclou tot un seguit de propostes de natura i medi ambient de diferents temàtiques, per a tots els públics.
Les properes Ecoactivitats previstes seran el 28 de maig, en què s’habilitarà un punt d’observació de la biodiversitat urbana i es capturaran i veuran de prop alguns invertebrats que viuen dins del riu, i el cap de setmana de l’11 i 12 de juny, en què tindran lloc tot un seguit d’activitats a diferents espais de Lleida per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient.
Podeu consultar el programa d’Ecoactivitats al nostre web: https://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat, i seguir-nos a les xarxes @lleidaenverd
Nota: El vídeo d'observació dels ratpenats és obra d'investigadors del Museu de Granollers (@Bats_Mas al twitter, @batsmas instagram i MariaMN A facebook).