L’enllumenat de la ciutat de Lleida, model de gestió i estalvi energètic
Tècnics de la Paeria i l’empresa concessionària expliquen la transformació del servei en la revista considerada com a líder d’opinió en el sector El canvi al model de col·laboració publicoprivada ha suposat fins ara un 67,2% d’estalvi energètic
Tècnics de la Paeria i l’empresa concessionària expliquen la transformació del servei en la revista considerada com a líder d’opinió en el sector El canvi al model de col·laboració publicoprivada ha suposat fins ara un 67,2% d’estalvi energètic
‘Luces’, la revista del Comité Español de la Iluminación, considerada líder d’opinió en el món de la il·luminació, que aposta per l’avenç i la innovació, recull en el seu darrer número un ampli reportatge sobre la transformació de l’enllumenat de la ciutat de Lleida com a model de gestió i estalvi energètic.
La publicació d’aquest article, signat per Cristian Riera, cap del Servei d’Instal·lacions i Equipaments Públics i Energia de l’Ajuntament de Lleida; Víctor Lacasa, enginyer municipal del Servei d’Instal·lacions i Dependències Públiques i Energia, i Víctor Romera, director de Servei de l’UTE Lleidallum, significa el reconeixement del sector al projecte que la Paeria va iniciar fa una dècada, ja que es difondrà entre els assistents al Simposium Nacional del Alumbrado, que se celebra aquesta setmana a Cartagena.
El reportatge explica com a partir del 2012 es va afrontar la necessitat de renovar l’enllumenat públic de la ciutat, per aconseguir reduir el consum i modernitzar les instal·lacions.
Els primers passos els va donar el Servei d’Electricitat Municipal, davant la necessitat d’estalvi per afrontar la crisi econòmica i la contaminació lumínica. Per a fer-ho possible, es van aplicar una sèrie de mesures (apagar punts de llum alternatius de nit, reduir potència i ajustament d’horaris amb sistema de telegestió), que van permetre reduir el consum un 15,7% entre el 2010 i 2013, sense necessitat de fer cap mena d’inversió.
Malgrat l’estalvi obtingut, es va continuar treballant en objectius més ambiciosos per arribar al 35% d’estalvi. Va ser llavors quan es va aprovar la necessitat d’anar cap a un model de col·laboració publicoprivat i es van establir les basses per licitar la concessió del servei per 12 anys (fins al desembre de 2016), concurs al qual es van presentar 9 ofertes.
Aquest model estableix que l’Ajuntament de Lleida paga el consum energètic i la inversió, mitjançant amortitzacions mensuals, essent el compromís de la concessionària garantir els estalvis fixats en la seva proposta.
La concessió, que marcava bonificacions econòmiques addicionals per l’empresa, si se superava el nivell del 35% inicial, va ser adjudicada a l’UTE Lleidallum, formada per la constructora Romero Polo i la instal·ladora Citelum Ibérica. La seva proposta plantejava un estalvi energètic del 47%, el qual va aconseguir en el primer any de contracte. En l’actualitat, l’estalvi energètic està entorn el 68%.
Per assolir-ho, s’ha actuat sobre el 100% dels punts de llum de la ciutat amb tecnologia LED, així com amb la instal·lació de ‘drivers’ electrònics amb regulació punta punt, entre altres accions.
El reportatge de Riera, Lacasa i Romera explica altres aspectes del procés i l’evolució dels canvis que s’han anat introduint en la transformació del servei, així com la necessitat d’anar adaptant-se al creixement de la ciutat. Dels 23.014 punts de llum que hi havia en l’inventari de l’enllumenat públic de Lleida (2013), s’ha passat a 25.728 (2021).
La conclusió del reportatge és que, 8 anys després del canvi de model i amb la perspectiva del temps, cal fer una valoració positiva respecte a l’estalvi energètic, al compliment dels decrets d’eficiència i a la contaminació lumínica. “Els canvis es van realitzar en un moment que els preus de la tecnologia LED eren alts i els rendiments baixos respecte als actuals. Malgrat aquests dos factors, l’aposta de Lleida va ser decidida per la innovació i el canvi necessari. El resultat és que s’han mantingut els estalvis, així com el nivell de servei de les instal·lacions”, segons els autors.
El model de gestió i transformació energètica de la ciutat de Lleida no és la primera vegada que és objecte d’atenció pel sector, ja que l’enllumenat públic de la ciutat ha estat presentat com a exemple en diverses àgores, el CONAMA (Congrés Nacional de Medi Ambient) i el Congrés Smart Cities World de Barcelona, entre altres.