<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36944>>.

Tertúlia sobre les dones i la salut al Casal de la Dona

S’ha parlat sobre els avenços de la medicina pel que fa a la perspectiva de gènere, els recursos disponibles o les demandes més freqüents, en el marc del Dia Mundial d’Acció per la Salut de les Dones

S’ha parlat sobre els avenços de la medicina pel que fa a la perspectiva de gènere, els recursos disponibles o les demandes més freqüents, en el marc del Dia Mundial d’Acció per la Salut de les Dones

El Casal de la Dona - Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes ha organitzat una tertúlia sobre dones i salut en el marc del Dia Mundial d’Acció per la Salut de les Dones, que es commemora cada any el 28 de maig. La tinent d'alcalde i regidora d’Hisenda i Salut Pública, Montse Pifarré, ha participat en el debat, en què s’ha parlat, entre altres, dels avenços de la medicina pel que fa a la perspectiva de gènere, dels recursos disponibles o de les demandes més freqüents per part de les dones en els diferents serveis. Així mateix, s’han abordat altres temes relacionats amb l’atenció sanitària als centres de salut durant els dos anys de pandèmia per la Covid-19 o les diferències entre homes i dones en l’autopercepció del grau de salut o en la manera d’afrontar la malaltia i la mort.

Pifarré ha compartit tertúlia amb diferents dones de l’àmbit de la salut, tant des del vessant professional, com del voluntariat en entitats: M. Antònia Roca, de l’Associació de dones HERA - Menopausa i Osteoporosi; Núria Camats, nutricionista de l’Associació de Celíacs; Begoña Giménez, coordinadora de Suport al Dol Ponent; Paquita Rafeles, membre d’ADIMA; Concepció Canut de l’Associació Dret a Morir Dignament; Araceli Rico, membre de l’AECC Lleida, i Georgina Dolcet, en representació de l’Associació Esport Femení Lleida. A la tertúlia, hi han assistit una quarantena de dones usuàries de les activitats del Casal de la Dona o interessades pels temes de salut i benestar.

En el decurs de l'activitat, s’ha fet èmfasi en algunes de les dades referents a la salut de les dones, extretes de l’estudi sobre "La situació de les dones al municipi de Lleida (2019)". Segons aquest estudi, l’autopercepció de qualitat de vida de les dones és un 4% més negativa que la dels homes i aquest percentatge s’incrementa a mesura que les dones tenen més edat. Altres dades rellevants són que el 78% de les dones majors de 30 anys i amb càrregues familiars anteposen la salut i la cura dels altres per davant de la seva pròpia i que el 56% de les dones manifesten tenir una dolenta o regular qualitat del son. Pel que fa als drets sexuals i reproductius el 69,5 % considera que disposa d’un baix o insuficient coneixement sobre la seva salut sexual i reproductiva.