El 6è informe de l'Observatori de la Infància i de l'Adolescència de Lleida constata l'augment de problemes relacionats amb la salut mental
S'ha presentat en el marc Consell Assessor Municipal de la Infància i de l'Adolescència, l'òrgan permanent de participació ciutadana amb relació als àmbits d'activitats públiques municipals que afectin infants i joves Els professionals de la medicina vinculats a la salut mental demanen millorar en la prevenció
S'ha presentat en el marc Consell Assessor Municipal de la Infància i de l'Adolescència, l'òrgan permanent de participació ciutadana amb relació als àmbits d'activitats públiques municipals que afectin infants i joves Els professionals de la medicina vinculats a la salut mental demanen millorar en la prevenció
El Consell Assessor Municipal de la Infància i de l'Adolescència, reunit aquest dijous sota la presidència de la tinent d'alcalde d'Educació Sandra Castro, ha estat el marc de la presentació del 6è informe de l'Observatori de la Infància i de l'Adolescència de Lleida. L'observatori té com a objectiu estudiar i donar a conèixer la situació de la infància i l'adolescència de la ciutat, fer recomanacions amb relació a les polítiques públiques i assessorar en els eixos d'actuació política, de gestió, i d'actuacions.
La dra. Mª Angels Balsells, Catedràtica de Pedagogia de la Facultat d'Educació, Treball Social i Psicologia de la Universitat de Lleida, ha presentat les dades de l'actual informe, en el qual destaca especialment l'augment substancial dels problemes relacionats amb la salut mental dels infants i joves de la ciutat, que s'han agreujat arran de la pandèmia de la Covid-19.
Durant la sessió del Consell, el Dr. Àngel Pedra, psiquiatre i membre expert del Consell, la Dra. Ester Gené, representant de CSMIJ , la Dra. Vanesa Pera, cap de l'Àrea Infanto Juvenil de Sant Joan de Déu de Lleida i el jove Albert Cano, en representació del Plenari de Joves, han realitzat un debat on s'ha tractat quina és la situació actual i els recursos que hi ha a la ciutat per abordar-la. En aquest sentit, tots els experts van coincidir en la necessitat de potenciar les eines de prevenció per millorar la salut mental de la població més jove.
El Consell Assessor Municipal de la Infància i l'Adolescència de l'Ajuntament és un òrgan permanent de participació ciutadana, amb relació als àmbits d'activitats públiques municipals que afectin o es refereixin a la infància i l'adolescència.
El Consell està presidit per la Defensora dels Drets dels Infants i en formen part experts independents, representants de totes les Administracions de Lleida, diferents Federacions, Col·legis professionals, Representants de grups polítics i nois/es del Plenari dels Infants. El consell depèn orgànicament de la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Lleida.
Aquest consell assessor es creà el 1998 a petició de la Defensora dels Infants i Adolescents com un òrgan que l'assessori en quant a la situació real i les necessitats dels infants i joves per tal de poder dissenyar i implementar polítiques municipals per a prevenir i millorar aquestes situacions.
A proposta del consell, és creà l'Observatori, mercès a un conveni entre Ajuntament i UdL, per a poder fer un estudi cada dos anys de la situació real de la ciutat, en 5 àmbits que afecten a infants i joves: salut, educació, serveis socials, participació, i oci, cultura i lleure.
Aquesta anàlisi es fa, per una banda, a través de grups de discussió amb experts dels 5 àmbits, amb infants i joves i des d'aquest any també com a novetat amb famílies. I per altra banda, a partir de l'anàlisi de dades quantitatives del salut, educació, serveis socials, etc. Per això l'observatori dona comptes al consell assessor de les conclusions extretes dels darrers 2 anys i fa recomanacions.