‘Ciència al Carrer’ omple d’experiments científics els Camps Elisis
Un miler d’alumnes gaudeixen de la 15 edició d’una jornada que impulsen la Paeria, l’IEI i Educació El regidor Jaume Rutllant valora de forma positiva el canvi d’ubicació i assenyala l’alt índex de participació
Un miler d’alumnes gaudeixen de la 15 edició d’una jornada que impulsen la Paeria, l’IEI i Educació El regidor Jaume Rutllant valora de forma positiva el canvi d’ubicació i assenyala l’alt índex de participació
Lleida ha recuperat avui ‘Ciència al Carrer’, l’activitat que, impulsada per la Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i els Serveis Territorials d’Educació, no s’havia pogut celebrar els dos darrers anys per culpa de la pandèmia.
La d’avui ha estat la 15 edició d’una trobada que ha aplegat a un miler d’escolars de 30 centres educatius, que han estat acompanyats per una dotzena de divulgadors científics, que han pogut gaudir dels experiments treballats en els col·legis i que s’han exposat en 50 taules.
Una exposició que s’ha disposat en el passeig central dels Camps Elisis, omplint de ciència tot el recinte. Un escenari que enguany també era novetat en les trobades de ‘Ciència al Carrer’, ja que fins ara s’havien realitzat en el Pati de les Comèdies i entorn de l’IEI. La incomoditat de les obres que es fan en aquell espai ha obligat a un canvi que ha resultat positiu pels organitzadors, els quals es plantegen en un futur un trasllat definitiu, perquè el nou recinte garanteix comoditat i seguretat per a vianants.
Aquests han estat aspectes que el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha destacat aquest matí durant la seva visita al ‘recinte científic’ dels Camps Elisis, així com l’extraordinària participació d’un públic eminentment familiar. Tall de veu J. Rutllant
Fira de divulgació científica
‘Ciència al carrer’ és una fira de divulgació científica en què els centres educatius de Lleida i rodalies presenten els treballs de ciència i tecnologia que han fet durant el curs, amb diverses taules d’experiments i mostres.
Les escoles i instituts hi participen amb l’alumnat i el professorat. De fet, és el mateix alumnat qui explica les experiències als visitants, cosa que enriqueix les dues parts, tant els i les alumnes per preparar-se els projectes i saber-los contar, com pels oients, que reben les explicacions de primera mà.
Els centres educatius estan acompanyats de divulgadors científics, persones que es dediquen a difondre coneixement de forma entenedora, que complementen i inspiren els alumnes, i per institucions com ara la Universitat de Lleida o el Museu de l’Aigua, que mostren també els seus treballs.
A partir de l'experiència de Lleida, amb el temps han anat sorgint, a tot Catalunya, altres fires similars, que formen xarxa amb la d’aquí.
L’Ajuntament de Lleida coorganitza l’esdeveniment des dels seus inicis, dins dels programes de promoció de la divulgació científica i el foment de les vocacions entre els joves, conjuntament amb els projectes educatius que es duen a terme des de la Regidoria de Ciutat, Cultura i Transició Ecològica, tant des del Museu de l’Aigua com des del programa Lleida en Viu d’educació ambiental. O en projectes específics com el Lab 0-6 que va tenir lloc fa uns mesos al Mercat del Pla, dirigit a l’experimentació dels més petits.