La Paeria inicia demà el dispositiu d’atenció a persones temporeres al pavelló 3 de Fira de Lleida
El servei d’allotjament comptarà amb 122 places disponibles i s’oferirà servei de dutxes, esmorzar i sopar, consigna i autobugaderia L’Oficina Única d’Atenció allarga l’horari i obrirà a la tarda, fins a les 21 h., i el cap de setmana també s’oferirà targeta provisional d’atenció per poder ser atesos en el dispositiu S’amplien les places en habitatges de l’EMU. N’hi haurà cent disponibles en pisos distribuïts en diferents barris de la ciutat perquè els treballadors/es hi puguin accedir a 5 euros la nit
El servei d’allotjament comptarà amb 122 places disponibles i s’oferirà servei de dutxes, esmorzar i sopar, consigna i autobugaderia L’Oficina Única d’Atenció allarga l’horari i obrirà a la tarda, fins a les 21 h., i el cap de setmana també s’oferirà targeta provisional d’atenció per poder ser atesos en el dispositiu S’amplien les places en habitatges de l’EMU. N’hi haurà cent disponibles en pisos distribuïts en diferents barris de la ciutat perquè els treballadors/es hi puguin accedir a 5 euros la nit
L’Ajuntament de Lleida activa demà el dispositiu d’atenció a persones temporeres per garantir l’acollida i l’atenció social bàsica de les primeres necessitats de les persones que arriben a la ciutat a la recerca de feina. El dispositiu estarà en marxa de l’1 de juny fins al 31 d’agost i manté els serveis habituals, com allotjament, alimentació, higiene, etc., amb algunes ampliacions d’horaris, així com més places en els pisos d’acollida temporal que ofereix l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU).
La regidora de Persones, Comunitat i Agenda, 2030, Mariama Sall; el regidor i president de l’EMU, Jaume Rutllant, i el regidor d’Ocupació, Responsabilitat Social i Horta, David Melé, han presentat en roda de premsa els detalls de la Campanya Agrària 2022, que s’ha preparat per atendre les persones treballadores del camp que no tenen les necessitats bàsiques cobertes i requereixen suport en la recerca de feina. La previsió és que el desenvolupament sigui similar a l’any passat, malgrat que com s’ha apuntat els darrers dies, la necessitat de mà d’obra serà inferior per l’afectació de les gelades de l’abril en la collida.
Sall ha explicat que el pavelló 3 de Fira de Lleida centrarà l’acollida i atenció d’aquestes persones en un entorn sense mesures condicionades per la Covid-19. L’allotjament comptarà amb 122 places en llits, fet que permet mantenir una millora substancial i necessària que es va iniciar l’any passat dignificant el lloc on dormen (abans eren hamaques). S’hi podrà romandre fins a 7 nits ampliables en funció de la valoració dels professionals.
Dels serveis habilitats, dels quals en poden fer ús persones que no pernocten al pavelló:
-dutxes individuals en mòduls, en horari de tarda: de les 18 h a les 22 h.
-alimentació: esmorzar (6.30 h a 8 h) i sopar (19 h a 22 h).
-consigna: hi haurà 60 armariets.
-autobugaderia: 4 rentadores i 4 assecadores. Fitxes i sistema de sabó amb monodosi
-altres: suport en la recerca de feina i qüestions jurídiques
L’Oficina Única d’Atenció, que ja ha estat en funcionament el mes de maig al Centre Cívic del Centre Històric, estarà situada al pavelló 3 a partir de demà. La seva funció és l’atenció social bàsica, amb l’avaluació personalitzada de cada situació i les possibilitats reals que tenen de treballar a la campanya. La regidora ha comentat que inclou servei de suport laboral, assessorament jurídic, mediació intercultural, especialment a les comunitats amb major presència, i suport sindical, amb la col·laboració, entre d’altres, dels sindicats UGT i CCOO. La gestió dels serveis del pavelló anirà a càrrec de la Fundació SAMU.
La regidora ha destacat que enguany s’allarga l’horari de l’oficina a la tarda, fins a les 21 h. Una altra de les novetats d’aquest estiu és que s’oferirà targeta provisional d’atenció el cap de setmana per poder fer ús dels serveis fins que el dilluns es pugui fer una valoració a l’oficina única.
Es disposarà d’un referent covid, per gestionar possibles casos durant la campanya en coordinació amb el departament de Salut, i s’aplicaran mesures de prevenció, malgrat que no caldrà el protocol dels dos darrers estius. Sall ha comentat que es preveu que la pròxima campanya ja es prepari al nou equpament comunitari de múltiples usos.
100 places en habitatges de l’EMU
El regidor Rutllant ha avançat que s’han ampliat de setanta a cent les places en habitatges de l’EMU. La iniciativa es va endegar l’any passat i es dona continuïtat per seguir amb un servei en la línia de la dignificació de les persones. Són pisos d’acollida temporal, distribuïts a diferents barris de la ciutat, per a persones treballadores del camp que tinguin dificultats per accedir a un habitatge, però que tenen contracte laboral vigent o de formalització imminent i amb la seu social de l’empresa al Segrià. Té un cost de 5 euros per nit a pagar setmanalment i es requerirà una fiança de 50 € (retornable). El personal de l’Oficina Única d’Habitatge farà la derivació de les persones que puguin acollir-se a aquest servei.
Rutllant ha valorat positivament el balanç del servei l’estiu passat i, per aquest motiu, s’han afegit més places per posar-les a disposició. Igualment, es destinarà un habitatge per a l’allotjament de dones.
Cens a l’Horta de Lleida
El regidor Melé ha subratllat la importància de tenir un mapa de la realitat de l’Horta de Lleida, amb les necessitats del sector, tant de mà d’obra com d’eines i recursos, per poder afrontar la campanya. Per això, es treballarà en un cens amb el sector agrari per poder atendre i donar-hi resposta. La recollida d’informació es farà amb un tràmit en línia perquè s’hi puguin incloure dades com els treballadors/es que preveuen contractar i en quines condicions d’allotjament. El qüestionari es difondrà a través d’entitats de la ciutat, com els Consells de zona, les Associacions de veïns, cooperatives, etc. El mapeig ha de servir per planificar millor la gestió de la campanya, sempre en coordinació amb la resta de departaments municipals i agents del sector.
El regidor ha comentat que durant la campanya es poden necessitar unes 2.500 persones a l’Horta, però que enguany la previsió de collita enguany és molt inferior pel tema de les gelades de la primavera. En aquest sentit, cal recordar la declaració institucional de la Paeria en suport al sector que es va fer a l’abril. Melé ha comentat que fa dies que es treballa en la campanya en xarxa i que el Pla de Treball de la Campanya Agrària del 2022 està impulsat i coordinat per la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat.
Treball de carrer i en l’àmbit comunitari
S’ha de recordar que el funcionament del dispositiu inclou el treball de carrer i en l’àmbit comunitari. Un equip d’educadors d’entorn fan dues sortides nocturnes a la setmana per detectar situacions de risc de persones pernoctant al carrer i possibles assentaments per oferir mediació comunitària.
També es comptarà amb un equip de mediació natural que es dedicarà a promoure la bona convivència del col·lectiu temporer amb el veïnat, facilitar la resolució de conflictes. A més, es promouran accions de caràcter comunitari, d’intercanvi intercultural i de formació.