Servei d'Orientació i Acompanyament a les Famílies d’ASPID: més de 700 usuaris el 2021
El SOAF preveu ampliar i desplegar una oferta variada de nous Tallers Familiars de Criança Positiva, arribant a 1.200 beneficiaris/es durant el 2022
El SOAF preveu ampliar i desplegar una oferta variada de nous Tallers Familiars de Criança Positiva, arribant a 1.200 beneficiaris/es durant el 2022
El Servei d'Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF-Lleida) d’Aspid ha registrat durant l’any 2021 un total de 735 beneficiaris/es i ha tramitat 44 expedients terapèutics, el que suposa una clara consolidació del servei després de la posada en marxa ara fa dos anys, evidenciat pel volum i la progressió de persones ateses comparativament entre el 2020 i el 2021. El servei es va crear el setembre de 2020, any en que es van atendre 214 persones i es van gestionar 7 expedients. L’evolució positiva del SOAF i el fort creixement de la demanda respon en bona part a l’organització d’un gran nombre de tallers i xerrades adreçades a les famílies amb temes d'interès relacionats amb la criança.
Aquest servei està destinat a orientar les famílies sobre qüestions relacionades amb l'educació dels fills i filles, a donar suport terapèutic especialitzat quan hi ha una dificultat o problemàtica específica i a atendre les necessitats de cada família fent un acompanyament de la mateixa i connectant-la, si cal, amb la xarxa de serveis i recursos de Lleida. Cal recordar que el servei, que no s’adreça a cap col·lectiu específic sinó a totes les famílies del municipi de Lleida que ho desitgin, té també un caràcter preventiu, ja que busca potenciar les capacitats i fortaleses familiars, a fi d’afavorir les relacions familiars saludables i enfortir les habilitats parentals.
En el decurs de la presentació del balanç, la presidenta d’ASPID, Bibiana Bendicho, ha explicat que els resultats d’aquests 33 mesos de programa han estat molt positius, malgrat que es va iniciar en un context molt complicat de pandèmia i sense que existís a la demarcació de Lleida cap servei similar. Bendicho ha afegit que una part bàsica d’aquest èxit rau en el fet que “s’aplica un abordatge integral —que implica tot l’entorn familiar— de les diferents situacions” i ha afegit que les actuacions del servei es basen sempre “en un plantejament transversal que sigui pràctic i útil per a la persona i que suposi l’empoderament d’aquesta”. La presidenta d’ASPID ha remarcat que el servei preveu créixer encara l’any vinent per la forta demanda, “fins al punt que tenim llistes d’espera”.
La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030 de l’Ajuntament de Lleida, Mariama Sall, ha recalcat en el decurs de l’acte l’ampli ventall d’apartats que inclou el SOAF (informatiu, orientatiu, terapèutic) “un servei totalment necessari i consolidat que contribueix al benestar de la família i dels infants i a la parentalitat positiva, i que va en la línia dels serveis universalitzats en salut i educació del nostre pla estratègic”.
“Una de les coses que més valorem del SOAF és el seu caràcter universal i gratuït”, ha asseverat Joan Segura, director dels Serveis Territorials de Drets Socials a Lleida. Segura ha incidit en que “el servei no només va adreçat a la gent vulnerable, si no que és obert i inclusiu i pot beneficiar qualsevol persona, independentment del seu nivell social, cultural o econòmic”. El representant de la Generalitat ha explicat que les situacions en les que pot ajudar el SOAF són molt variades, “des de infants amb un fracàs escolar o l’absentisme escolar a un infant que respon o té mal hàbits, passant per una família que se separa”.
Maite López, directora dels Serveis d'Infància i Família d'ASPID, ha explicat que el treball de la SOAF es desenvolupa en 4 àrees principals: informació, orientació, intervenció terapèutica i participació activa en la comunitat. En l’àrea de la informació (orientació a les famílies en aquells àmbits en els que presentin dificultats, acompanyant-les als diferents recursos, serveis i equipaments de la ciutat) l’any 2021 s’han registrat 32 beneficiaris/es (28% dones i 72% homes). L’acompanyament en tràmits s’ha fet majoritàriament en els àmbits econòmic (64%), educatiu (25%) i de salut (11%). Cal dir que el 83% dels casos venien derivats de Serveis Socials.
En aquest àmbit crisi social i econòmica derivada per la pandèmia del COVID-19, guerra d'Urcrània i augment dels carburants i l'electricitat han ocasionat un context social complex per a les famílies lleidatanes amb més vulnerabilitat. Les principals problemàtiques expressades per les famílies quan s’han adreçat al servei, han estat la baixada dels ingressos de les famílies, que s’ha traduït en una incapacitat de les famílies per mantenir el sobreesforç econòmic per assumir despeses bàsiques (hipoteques, lloguer, subministraments bàsics com la llum i el gas); la inflació, que amb una escalada dels preus de fins al 6,7% al desembre 2021, la taxa més alta en trenta anys (una escalada en els preus que provoca la pèrdua de poder adquisitiu en les famílies); finalment, la pandèmia ha deixat en evidència la bretxa digital de moltes famílies que han requerit una connectivitat en àmbits com la salut, la gestió de cita prèvia amb l'administració pública i privada i la tramitació i gestió d’ajuts i/o informació.
En l’àrea de la orientació (orientació a les famílies sobre qüestions relacionades amb l'educació dels fills i filles segons les diferents etapes del creixement dels infants) l’any 2021 s’han registrat 623 beneficiaris/es (86% dones i 14% homes), amb 39 xerrades en l’àmbit de la criança i 112 hores dedicades. El temes més demandats han estat el xumet digital, l’educació en igualtat, la gestió del conflicte en l’adolescència i la gestió d’emocions en la infància. El 53% de les persones que hi participen han conegut el servei a través de xerrades als centres escolars.
L’àrea intervenció terapèutica familiar (suport terapèutic especialitzat quan hi ha una dificultat o problemàtica específica, relacional o emocional), ha registrat 80 beneficiaris (34 dones, 7 homes, 20 filles i 19 fills), amb 44 expedients terapèutics registrats i 267 sessions realitzades. Per tipologies, s’ha treballat en famílies nuclears (50%), famílies monoparentals (47,7%) i famílies extenses (2,3%). Els objectius terapèutics s’han centrat en la millora de la comunicació familiar (38%), de les habilitats parentals (20%), dels límits i normes (18%), de la gestió de les emocions (14%) i l’establiment de rols familiars (10%).
La Intervenció Terapèutica Familiar ha esdevingut un dels eixos prioritaris del SOAF, atès a que la necessitat de moltes famílies en rebre una intervenció sistèmica especialitzada (treballsn amb tots els membres de la família), la gratuïtat i la periodicitat de les sessions (quinzenals) milloren la vinculació i el seguiment de les famílies així com els resultats de millora. Cal insistir en que la apandèmia ha generat disfuncions en les relacions entre els membres de la família a causa de la situació estressant del confinament i de l'actual context de crisi.
El servei terapèutic té un plantejament preventiu per a les famílies el 14% de les quals són derivades de Serveis Socials i el 86% hi participen després de conèixer el servei a través de les xerrades de criança.
Previsions de creixement per al 2022
De cara a l’any 2022, el SOAF preveu incrementar en un 20% respecte al 2021 les persones ateses pel servei, alhora que continuarà impulsant el servei d'Intervenció Terapèutica Familiar, en el que s’espera arribar als 50 beneficiaris/es. Enguany s’han fet ja 420 sessions terapèutiques i s’ha atès 46 famílies. Es preveu també ampliar i desplegar una oferta variada de nous Tallers Familiars de Criança Positiva, arribant a 1.200 beneficiaris/es durant el 2022, així com reforçar les accions conjuntes amb la xarxa d’entitats públiques i privades de la ciutat (actualment ja treballa amb una cinquantena d’entitats del municipi).
El servei està format per un equip tècnic interdisciplinari que compta amb treballadores socials, psicopedagogues, psicòloges i educadores. El SOAF Lleida està subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.