El Centro Latinoamericano de Lleida celebra el 35 aniversari
Una exposició d’escultures de l’artista Miguel Ángel González romandrà a l’aire lliure tot el cap de setmana a la Plaça Sant Joan La tinent d’alcalde Jordina Freixanet felicita l’entitat i posa en valor la tasca social que desenvolupa
Una exposició d’escultures de l’artista Miguel Ángel González romandrà a l’aire lliure tot el cap de setmana a la Plaça Sant Joan La tinent d’alcalde Jordina Freixanet felicita l’entitat i posa en valor la tasca social que desenvolupa
El Centro Latinoamericano de Lleida celebrarà aquest cap de setmana el 35 aniversari de la seva fundació amb la inauguració d’una exposició d’escultures de Miguel Àngel González, artista argentí, guanyador de diversos premis nacionals al seu país d’origen i present a diverses col·leccions privades als Estats Units, Japó, França o Bèlgica.
La mostra, que romandrà dissabte i diumenge a l’aire lliure a la plaça Sant Joan, ha estat inaugurada aquest matí en un acte al qual han assistit la tinent d’alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixanet; el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant; el tinent d’alcalde Paco Cerdà; la regidora Carme Valls; el president del Centro Latinoamericano, Osvaldo Francia, i l’artista Miguel Ángel González.
La tinent d’alcalde Jordina Freixanet s’ha adreçat als presents per felicitar en nom de la Paeria els membres de l’entitat i per posar en valor la tasca que desenvolupa. També han intervingut en l’acte el president Osvaldo Francia, que ha fet un resum de les activitats que mouen el Centro Latinoamericano, i Miguel Ángel González.
L’Ajuntament de Lleida té una llarga trajectòria de col·laboració amb el Centro Latinoamericano, des de les organitzacions de la Mostra de cinema Llatinoamericà com en diferents projectes de cooperació internacional en diferents països d’Amèrica llatina (com Hondures, Argentina, Perú o Colòmbia) o d’Educació per la Transformació Social, com és l’exemple de la Nit Literària.
Una mica d’història
A l'inici dels anys 80, un grup de llatinoamericans majoritàriament argentins i uruguaians van acordar reunir-se al ‘Xoperal’, a la riba del riu Segre. Aquestes reunions que es van conèixer com el "rostit", van tenir com a principal intenció trobar-se per xerrar, compartir i recordar els anys viscuts als seus països. A partir de les trobades, va sorgir la idea de poder fer alguna cosa més per Llatinoamèrica. Va ser aleshores quan va prendre forma la creació d'una associació legalment constituïda per fer activitats culturals, socials i gastronòmiques, en què s'impulsés l'acostament entre els lleidatans i lleidatanes amb la població i cultura llatinoamericana.
El Centre Llatinoamericà de Lleida va néixer oficialment el 30 de juliol del 1986. Les finalitats han anat evolucionant a través dels anys, però no s’ha deixat de prestar un servei de suport i d’ajuda mútua cap a la comunitat llatinoamericana que viu a la ciutat de Lleida, enfortint les relacions entre la població llatinoamericana i la lleidatana.
Es tracta d’una organització sense ànim de lucre que té per objectiu principal ajudar en diferents aspectes les persones migrades de procedència llatinoamericana que resideixen a Lleida. Es treballa per promoure i consolidar les diferents fórmules de confraternitat entre tots els llatinoamericans/es residents a la província de Lleida, projectant els resultats a la resta de l'entorn a través d'accions com ara:
- Ajudar i orientar qualsevol persona d'origen llatinoamericà, que ja resideixin a Lleida o comencin a residir a aquesta província. Estenen suport moral i legal.
- Impulsar el coneixement de la idiosincràsia de la cultura llatinoamericana, ordenar i compilar metòdicament el seu bagatge per poder oferir-ho a qualsevol persona interessada.
- Promoure el coneixement mutu i recíproc entre els pobles per millorar l'entesa i estimular la solidaritat internacional a través de la cultura com a factor d'integració.
- Dur a terme activitats i projectes de Cooperació (educatius, econòmics, culturals, d'infraestructures, etc.) a països llatinoamericans per contribuir a la millora de la seva qualitat de vida.