Creu Roja de Lleida commemora el 150 aniversari amb una exposició al Pati del Palau de la Paeria
‘La Humanitat en guerra’ recull una trentena de fotografies que capten els impulsos personals de valentia, dignitat, desafiament i desesperança, en mig del dolor i el patiment
El Pati del Palau de la Paeria acollirà l’exposició “La Humanitat en guerra”, del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) fins al 20 de juny, data en què se celebra el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Es tracta d’un recull d’una trentena de fotografies de diversos fotògrafs i fotògrafes de guerra que ha permès configurar un arxiu fotogràfic de la guerra en aquests 150 anys d’història i la participació que ha tingut l’organització humanitària. Des de la guerra americana de Secessió, fins als conflictes de principis del segle XIX. Es tracta d’una exposició que dona el tret de sortida als actes de celebració dels 150 anys de la Creu Roja a Lleida.
L’objectiu dels fotògrafs, que han col·laborat en moltes ocasions amb el Comitè Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, és captar els impulsos personals de valentia, dignitat, desafiament i desesperança, en mig del dolor i el patiment. L’exposició també posa en relleu l’evolució del CICR des del seu naixement i, malauradament, està de màxima actualitat amb el recent conflicte bèl·lic a Ucraïna.
Activitats per commemorar el 150è aniversari
Per commemorar el 150 aniversari de Creu Roja a Lleida, al llarg de tot l’any s’han programat diverses activitats, com la il·luminació de roig el passat 8 de maig de diversos ajuntaments i edificis emblemàtics amb motiu del Dia Mundial de la Creu Roja.
L’Assemblea de la Creu Roja a Lleida es va fundar el desembre de 1872. Aquell mateix any també es van constituir les assemblees de Barcelona i Mataró, essent la gènesi de la implantació de la Creu Roja a Catalunya.
En aquells moments, Lleida només tenia 19.557 habitants i començava lentament el seu desenvolupament urbà.
En la seva constitució, l’Assemblea de la Creu Roja tenia com a objectius “constituir seccions de germans de la caritat i infermers voluntaris”, “recaptar fons a través de la captació de socis per a l’adquisició bàsicament de material sanitari: lliteres, farmacioles i material per a fer cures” i “la creació de subcomissions locals” per fer arribar la seva tasca arreu de les comarques lleidatanes.
Des de llavors, l’entitat ha evolucionat, d’acord amb les necessitats socials de cada moment.
A grans trets, com a fites històriques podem destacar en els seus inicis i fins al segle XX, actuacions vinculades amb l'auxili de les persones víctimes de conflictes armats i també amb l'auxili de persones en l'àmbit de les emergències per catàstrofes: inundacions, esfondraments d'edificis, incendis, crisis sanitàries com la grip espanyola que es va iniciar el 1918, entre d'altres).
Durant el segle XX la Creu Roja ja va començar a obrir les seves actuacions a altres àmbits socials, i va anar deixant l'exclusivitat de prestació de serveis com el del transport sanitari.
A partir de l'any 2000, l'entitat es va centrar treballar per millorar la vida de les persones en risc de vulnerabilitat en diversos àmbits: Intervenció Social, Gent Gran, Salut, Socors i Emergències, Migració i Refugi, Ocupació i Formació i Infància i Joventut. Posant en el centre de la seva actuació a les persones, per atendre-les des d’un punt de vista integral i garantir la cobertura de les seves necessitats bàsiques.
A la demarcació de Lleida, l’entitat organitza la seva tasca humanitària a través de les seves 13 assemblees locals i comarcals. Compta amb més de 1000 persones voluntàries i més de 16.000 persones i empreses sòcies, que fan possible la seva tasca humanitària en els àmbits d’intervenció social, salut, atenció a la infància, socors, ocupació i cooperació internacional, entre d’altres.