L’Arxiu Municipal de Lleida agraeix públicament les donacions particulars de la ciutadania
Aprofita la commemoració del Dia Internacional dels Arxius per agrair la generositat i confiança dels lleidatans i lleidatanes en dipositar la seva documentació a l’Arxiu i permetre que estigui a l’abast d’usuaris i investigadors
Aprofita la commemoració del Dia Internacional dels Arxius per agrair la generositat i confiança dels lleidatans i lleidatanes en dipositar la seva documentació a l’Arxiu i permetre que estigui a l’abast d’usuaris i investigadors
Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, que celebrem cada 9 de juny, l’Arxiu Municipal vol donar les gràcies a tots aquells lleidatans i lleidatanes que han dipositat, de forma altruista, la confiança en nosaltres i han fet donació dels seus documents a l’Arxiu de la Ciutat.
Com bé sabreu, l’Arxiu de la Ciutat vetlla per la preservació, conservació i difusió del patrimoni documental local entès des d’un punt de vista global, amb l’objectiu final d’esdevenir un centre de recuperació i difusió de la memòria del municipi.
Durant aquests anys estranys que ens ha tocat viure, les donacions de fons particulars no s’han aturat, al contrari, hi han ingressat fons que per la seva tipologia i característiques ens posen a l’abast àmbits molt diferents de la història de Lleida. Per a l’arxiu, les donacions rebudes durant aquest període prenen una rellevància especial, perquè, malgrat totes les circumstàncies, la ciutadania ha continuat confiant en la tasca dels arxivers.
Hem rebut fons empresarials de caràcter molt divers, com el Fons de la Serradora Joan Riudor Grífols amb documentació produïda per la serradora en l’exercici de la seva activitat, des de 1933 fins al seu tancament l’any 1967, que esdevé un important testimoni de l’acció d’una empresa local sobre el territori que l’envolta.
També ha ingressat la documentació de les Escoles Bressol Grimm i Vailet, generada abans que aquestes s’integressin a la xarxa d’escoles bressol municipals i que ens mostren les activitats educatives i lúdiques que realitzaven els infants, dins i fora de les aules, essent escoles pioneres en la implantació de nous corrents educatius.
Destacar també, l’ingrés del Fons Ermengol, amb tota la producció duta a terme pel ninotaire al llarg dels anys, i ens permet descobrir, en clau d’humor, la història contemporània de la nostra ciutat, de Catalunya i de l’Estat Espanyol. A diferència dels altres, aquest és un fons obert perquè el dibuixant continua creant i publicant, i regularment l’incrementa amb nous ingressos.
Hem tingut la donació de dos fons personals, el primer fou el Fons Josep Varela i Serra, compost per 170 cintes d’àudio i 48 DVDs amb entrevistes que ell mateix va fer a persones significatives de la ciutat i de la província de Lleida. L’ingrés del Fons Josep Varela Serra a l’Arxiu de la Ciutat pren especial rellevància, perquè és el primer íntegrament amb suport d’àudio i imatge que hi ingressa, i perquè posa en relleu la importància de la memòria oral com a instrument de recuperació de la memòria històrica.
Poc després, la família Nòria Bertran feu donació de 16 pergamins relacionats amb la vila de Cubells, datats entre 1415 i 1649, i de 103 plànols de Lleida, compresos entre 1917 i 1935, que serviran per ampliar la poca informació urbanística que tenim de la primera meitat del segle XX.
Dos fons fílmics han ingressat també aquests darrers anys. El Fons Fontanet Manén, una pel·lícula amb imatges de la ciutat que adquireix un valor especial, perquè és el primer film sobre Lleida que es conserva a l’Arxiu de la Ciutat, i que ens mostra com era aquesta a cavall entre finals dels anys vint i principis dels anys trenta del segle passat.
I, el Fons Agustí Mestre, format per 7 pel·lícules, datades entre 1972 i 1973, amb imatges que ens mostren tradicions de la nostra ciutat com la Festa Major, la Setmana Santa, el Corpus Christi i altres aspectes de caràcter més particular com la construcció del centre comercial de la partida Copa d’Or, propietat de n’Agustí Mestre o la construcció del Pont Nou sobre el Segre.
I, per finalitzar, i no per això menys important, han ingressat també un parell de fons fotogràfics. Per una part, el Fons Nasarre, les imatges del qual ens permeten descobrir l’evolució i canvis urbanístics des del punt de vista d’un ciutadà, perquè recull moltes de les obres realitzades a Lleida durant el boom de la construcció de principis del segle XXI. Per una altra, el Fons Andreu Boté Baró, que inclou fotografies, negatius i diapositives emmarcades en la Lleida de finals dels anys setanta i principis dels vuitanta del segle passat, que copsen esdeveniments tan significatius com van ser la Diada Nacional de Catalunya de 1977, el pregó del president Josep Tarradellas, el maig de 1980, o la riuada del Segre, el novembre de 1982.
Des de l’Arxiu de la Ciutat volem agrair la generositat de la ciutadania i la confiança dipositada en la nostra tasca. Els ciutadans donen cada cop més importància a posar la seva documentació a l’abast dels usuaris i investigadors del present i del futur.