11 granges lleidatanes, nominades en la XII edició dels Premis Porc d'Or
Les explotacions opten a 20 premis. El sopar de lliurament, organitzat per l’IRTA, Pfizer Salud Animal i l’Ajuntament de Lleida, tindrà lloc el 25 de novembre
Les explotacions opten a 20 premis. El sopar de lliurament, organitzat per l’IRTA, Pfizer Salud Animal i l’Ajuntament de Lleida, tindrà lloc el 25 de novembre
El jurat dels premis Porc d’Or, reunit a Lleida el passat dia 27 de setembre ha donat a conèixer les explotacions nominades en la XII Edició dels Premis Porc d’Or, els més importants de la indústria porcina espanyola. 11 explotacions de la província de Lleida opten a 20 premis, entre les quals figura la granja Miquel Sierra, d’Alcarràs, que l’any passat va aconseguir, ex aequo amb una explotació de Saragossa, el Porc d’Or de Diamant, i la granja de Salvador Revés, de Sarroca de Lleida, que va rebre el premi especial a la productivitat. A més d’aquests importants guardons, la indústria porcina lleidatana va recollir el passat any 11 premis.
El proper 25 de novembre tindrà lloc la tradicional gala d’entrega de premis que enguany es torna a celebrar a Lleida després que, en l’edició de 2004 tingués lloc a Vic.
Porc d’Or: la gran cita anual de la indústria porcina
Els premis Porc d’Or van néixer el 1994 impulsats per l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) per a premiar els esforços d’una indústria que afrontava reptes i transformacions importants.
Les explotacions que opten als premis són aquelles adherides al BDporc, banc de dades de referència del porcí espanyol. Més de 900 explotacions són regularment avaluades pels criteris establerts a la base de dades. La nominació s’obté basant-se en criteris de productivitat i rendiment de les explotacions, paràmetres que cada any milloren gràcies a l’esforç continu que duu a terme la indústria espanyola del porcí.
Un jurat format per personalitats de reconegut prestigi en la indústria, la investigació i l’administració avalua i selecciona els ramaders del Porc d’Or d’or, de plata i de bronze per cada criteri i cada categoria. D’altra banda, el jurat entrega un premi especial a la productivitat i un premi especial a la millor explotació entre totes les categories, el Porc d’Or de Diamant.
Les granges participants es divideixen en cinc categories en funció del número de truges, entrant en les candidatures des de granges petites, d’entre 10 i 125 truges (1a categoria) fins a granges amb més de 1.500 truges (5a categoria).
A cada una de les cinc categories, les explotacions s’han seleccionat en funció dels tres criteris premiats, que a l’edició actual dels premis Porc d’Or són els següents:
PN: Productivitat numèrica, definida amb el número de garrins despopats per truja en producció i any
NV: Garrins nascuts vius per garrinada
TP: Taxa de parts o índex de parts, definit com el percentatge dels cobriments realitzats que donen lloc a una gestació que finalitza amb part
A més de la modificació del tercer dels criteris premiats (en edicions anteriors era l’Interval entre Parts), una altra novetat en l’edició actual és que el Jurat dels Premis ha acordat no considerar com potencials nominades aquelles explotacions amb una durada de la lactància inferior al mínim establert per la Normativa de Benestar Animal (RD 1135/2002, de 31 d’octubre, relatiu a les normes mínimes per a la protecció de porcs).
L’IRTA, PFIZER SALUD ANIMAL i l’Ajuntament de Lleida organitzen els guardons. A l’actual edició col·laboren com a patrocinadors les següents entitats: la Asociación Nacional de Porcino Selecto (ANPS), la Asociación Nacional de Productores de Ganado Porcino, (Anprogapor), BDporc, INFOPORC, ANAPORC, Grup de Sanejament Porcí (GSP) de Lleida, IFR Group, Complementos de Piensos Compuestos, SA (COPICO), MERCOLLEIDA, SERECA, BANASEGUR y Bdporc.