Presentació de l'"Estudi sobre les necessitats d'habitatge a la ciutat de Lleida"
Només el sector públic pot atendre la demanda de lloguers per a joves, immigrants i gent gran a Lleida
El sector públic és l’únic que pot atendre amb garanties la demanda d’habitatges de lloguer per a joves, immigrants i gent gran a Lleida, tal i com conclou L’Estudi sobre les necessitats d’habitatge a la ciutat de Lleida. Aquest treball, encarregat i editat per la Paeria per mitjà de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), l’han realitzat la llicenciada en ADE Mercè Clavel i l’economista Olga Gibaja en col•laboració amb el Centre d’Estudis Demogràfics.
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha assegurat durant la presentació del treball que "l'administració pública ha de treballar de manera concertada amb els sectors immobiliaris i financers per atendre aquesta demanda de lloguer que el mercat no cobreix". En aquest sentit, l'alcalde ha remarcat que el Programa d'Actuació Municipal de la Paeria incideix en l'oferta de lloguer públic a un preu assequible per a aquests sectors socials.
Demanda constant desatesa pel sector privat
Malgrat que, en general, l’oferta de lloguer desperta poc interès a causa de la seva carestia i la poca rendibilitat econòmica (un 75% de la població prefereix la compra), el treball evidencia que el jovent menor de 30 anys, la gent gran i els immigrants demanden de forma constant un tipus de vivenda de lloguer a un preu assequible per a les seves possibilitats. A Lleida, a més, els barris amb més demanda d'aquest perfil de lloguer són Balàfia, Pardinyes, el Centre històric i, en menor grau, Cappont i Bordeta.
L’estudi constata que el sector privat tendeix a desatendre aquestes franges de població cenyint-se a criteris de rendibilitat empresarial i que són les administracions públiques les qui han de vetllar perquè existeixi aquesta oferta de lloguer assequible. En aquest sentit, la regidora d'urbanisme, Marta Camps, ha recordat que l'any vinent es posaran a la venda a Lleida més de 1.000 habitatges de protecció oficial.
Les dades recollides en l’Estudi sobre les necessitats d’habitatge a la ciutat de Lleida plantegen la hipòtesi que la ciutat compti amb 140.000 habitants l’any 2017, un creixement que assegura una demanda constant d’uns 1.200 habitatges de lloguer anuals.